Tartışma:Go

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çeviri yapmanızı saygı ile karşılıyorum. Fakat halihazırda bir Türkçe sayfa ve bu sayfa içinde de diğer dillerde olmayan özel bilgiler / bağlantılar vardı. Onların hepsini neden kaldırdınız /sildiniz bir anda onu anlamadım? --mehdi 21:15, 13 Eylül 2006

Arkdaşlar ben Almanca Vikipedi'den tercüme başlattım. Çeviremediğim bölümleri kırmızı ile çiziyorum yardımcı olan arkadaşlar olursa sevinirim. --Ruzgarmesaj 19:21, 12 Eylül 2006 (UTC)

İngilizce Vikipedi'de "go" ismi, özel isim gibi yazılmış ancak ben küçük harflerle yazdım. Çünkü go özel bir ad değil satranç gibi cins isimdir. --Ruzgarmesaj 14:03, 13 Eylül 2006 (UTC)

Önceki sayfada da telif ihlali olan bölümler vardı ancak istiyorsanız sayfayı eski sürümüne geri alabilirsiniz. Aslında kurallara göre ilk önce sil şablonu koyulup silinip sonra yeniden yazılması lazım ancak ben bir-iki gün içinde tercümeyi bitirmeyi planlıyordum sonra eski sayfada olan bölümleri de ekleyecektim. Yaptığım kural hatası için özür dilerim dilerseniz sayfayı eski haline geri getirebilirsiniz. --Ruzgarmesaj 18:47, 13 Eylül 2006 (UTC)

Rica ederim. Özür gerektirecek bir durum yok. Yaptığınız işi saygı ile karşıladığımı zaten belirtmiştim. Çekincem Türkçe sayfadaki bazı ufak ayrıntıların kaybolması idi - ki zaten siz de eski sayfadaki bölümleri ekleyeceğinizi söylediniz. Vikipedi'yi okur olarak zaman zaman takip ediyorum. O yüzden kuralları çok bildiğim de söylenemez. Ama örneğin Türkçe sayfadaki Türkçe içeriğe ilişkin bağlantıların kalktığını görmek biraz şaşırtmıştı beni... Neyse, durum senin kontrolün altında sağlıklı bir şekilde ilerliyormuş demek ki :) Go için yapılan her türlü çalışmaya, emeğe saygımız sonsuzdur. İyi çalışmalar! --mehdi 22:28, 13 Eylül 2006

Gonun Japonya'ya geçişi konusunda iki bilgi var. Maddenin eski versiyonda goyu Japonya'ya getiren kişinin adı Kibi Daijin, Almanca Vikipedi'de ise Kibi no Makibi. Hangisi doğru ? --Ruzgarmesaj 23:09, 14 Eylül 2006 (UTC)

Go federasyonları bölümü üzerinde biraz düzenleme yaptım. 'Birlik' kelimesi Türkçe'de 'Dernek' anlamındaki örgütlenme biçimini tam karşılamıyor. Bu yüzden 'Birlik' olarak geçen yerleri 'Dernek' olarak düzelttim. IGF, Çin, Rus Go federasyonlarını ekledim. Rus Federasyonunu eklememin sebebi bünyesinde profesyonel oyuncular bulundurması. Biraz birkaç bağlantı güncellemesi daha yapacağım. --mehdi 15:17, 26 Eylül 2006

Go hakkında hazırladığınız zengin madde için teşekkür ediyorum. Özellikle "Türkiye'de Go Oyunu" ve linkler kısımı Türk Go Oyuncuları için bilgilendirici olmuş. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. İbrahimerol 23:32, 8 Şubat 2009 (UTC)

Tercüme Özeti[kaynağı değiştir]

Özet
  • Tercüme tamamlandı.
  • Kurallar ve taktikler bölümü tercüme edilmedi. (bu bölümleri başka bir dilden çevirmek çok zor)
  • Tercüme edilen Almanca metninin orijinali Go/Tercüme bölümüne koyuldu.

Erdall arkadaşımıza yardımlarından dolayı teşekkürlerimi sunarım.

--Ruzgarmesaj 17:04, 16 Eylül 2006 (UTC)

6. Uluslararası İstanbul Go Turnuvası (7+8 Ekim)[kaynağı değiştir]

Hatırlatayım - maalesef gelemem --katpatuka 20:07, 14 Eylül 2006 (UTC)

Akıllı yaşam formu[kaynağı değiştir]

"Eğer evrende bizden başka akıllı yaşam formu varsa, belki satrancı ya da büyük ihtimalle goyu tanıyorlardır." (Dünya satranç şampiyonu, Emanuel Lasker)

Bu söz bazı internet sitelerinde mevcut ama tatmin edici bir kaynaktan doğrulayamadım. Bu sözü ne zaman, nerede söylemiş ciddi bir kaynak mevcut mudur?


Söz şöyle geçiyor: "....dünya dışı bir şey... Eğer başka gezegenlerde akıllı varlıklar varsa Go oynuyorlardır." (Dünya satranç şampiyonu, Emanuel Lasker) Bu ve Edward Lasker'e atfedilen şu söz: “Satrancın Barok kuralları ancak biz insanlar tarafından icat edilebilecekken gonun kuralları o kadar nezih, organik ve kati bir şekilde mantıklıdır ki eğer evrenin başka yerlerinde akıllı yaşam formları varsa nerdeyse kesinlikle go oynuyorlardır.” bazı yerlerde tartışmalı ve kaynağı belirsiz olarak geçmektedir. Sensei's library'de yapılmış olan tartışmada satrançtan fazla go oynaması ve üzerine kitap yazması ile bilinen Edward'ün böyle bir söz sarfetmiş olabileceğine ihtimal verilirken Emanuel'e yanlış olarak atfedilmiş olabileceğine, sözün etkisini artırmak için böyle bir atıfta bulunulmuş olabileceğine de değinilmektedir.--MyError 23:55, 24 Şubat 2009 (UTC)

Go ve bilgisayarlar altbaşlığı[kaynağı değiştir]

AMERICAN GO E-JOURNAL'ın 16 Şubat 2009 tarihli Volume 10, 7. sayısında COMPUTERS SCORE MORE WINS başlığı ile verilen haberin de belirttiği gibi artık profesyonel oyuncularla karşılaştırılan bilgisayar programları (6-7 taş avans alsalar da) oyunlarını almaya başladılar. Hatta yine bu habere göre Kerwin-MFGO maçını düzenleyen Hanover Dartmouth Üniversitesi'nde matematisyen Robert Hearn "Bilgi işleme gücünde tahmin edilen ilerlemeye dayanarak bir bilgisayar programının 28 yıl içinde en iyi profesyonel oyuncuyu bile denk bir maçta yenebileceğini tahmin ediyorum" iddiasında bulunmuş.

Keşke diğer "özlü sözlerin" de tarihleri belli olsaydı, bilgisayarların gelişimini izlemek/göstermek açısından ilginç olurdu. Daha fazla araştırma yapabilirsem maddeye düzgün bir şekilde eklemeye çalışacağım. --MyError 10:07, 26 Şubat 2009 (UTC)

Gooyunu.tk adresinin eklenmesi[kaynağı değiştir]

Gooyunu.tk adresi go oyunu hakkında çok detaylı bir adrestir. Kişisel bir adresten çok go oyuncuları için referans gösterilebilecek bir adres olduğundan Türkçe go oyunu altına eklenmelidir. Burada reklam ya da kişisel bir çıkar söz konusu değildir. Gooyunu.tk adresini inceledikten sonra siz karar verin. Akkara 12:08, 16 Mayıs 2011 (UTC)

Go bağlantılarının güncellenmesinin engellenmesi[kaynağı değiştir]

Go bağlantılarında güncelleme amacıyla yapılan değişiklikler neden geri alınıyor? İstanbul Go Oyuncuları Derneği olarak değiştirdiğim başlık tekrar eski haline İstanbul Go Oyuncuları Topluluğu'na dönüştürülmüş? Artık Eskişehir Go Oyuncuları Derneği diye bir dernek yok onu da Eskişehir Go topluluğu olarak değiştirdim, o da geriye alınmış? Ayrıca, haber kısmına eklediğim Merdiven blogundan da en güncel haberleri alabilirsiniz, neden silinmiş? Ayrıca TGOD forum en güncel haberleri almak için ayrı bir kaynak neden bu eklenen bağlantılar siliniyor? Sayın moderatörler, Türkiye'deki go oyunu dinamiklerinden haberdar değilseniz bu sayfada yapılan değişiklikler için konuyu bilen birini görevlendirirseniz çok sevinirim. Yoksa bu sayfa bu şekilde 3-5 yıl öncesinin bilgilerini taşımaya devam eder! --eko 10:20, 16 Ekim 2012 (UTC)

Go ve bilgisayar ilişkisi[kaynağı değiştir]

Google tarafından geliştirilen AlpaGo, Dünya Go Şampiyonunu yenmiştir. işinde ehli kişiler başlığı editlemesini diliyorum.

--195.142.146.247 11:20, 10 Mart 2016 (UTC)