Tartışma:Geometri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Müslüman Matematikçilerin Geometriye Katkıları[kaynağı değiştir]

Geometride öncelikle Grek kaynakları olan Öklid ve Apollonios’un eserlerinden yararlanılmıştır. Bu alanda İslam dünyasında, Bağdat’ta ilk olarak Benû Mûsa kardeşlerin eserleri görülür. Bunların içinde Kitâb ma’rife misâhat el-eşkâl (Şekillerin Alanı Hakkında Bilgi Kitabı) adlı eser özellikle önemlidir. Bu esere Nasireddin Tûsî’nin yazdığı şerh, daha sonradan Latinceye çevrilerek, Fibonacci ve Thomas Bradwardine gibi Avrupalı matematikçilere kaynak oluşturmuştur.

9. yüzyılda Sâbit bin Kurra, küp ve kare ile ilgili alan hesaplamalarıyla ilgilendi. Sabit paraboller araştırmasını ilerletti. Kitâb hisâb el-ehille (Parabollerin Alanlarını Hesaplama) adlı eserinde, bir parabol kesitinin alanını bulmak için, entegral hesabını hatırlatan bir şekilde ‘exhaustions’ metodunu kullanmıştır.

10. yüzyılda Ebu’l Abbas en-Neyrîzî (Latince Anartius olarak tanınır) Heron, Simplicius ve diğer İskenderiye matematikçilerinin eserlerini kullanarak, Öklid üzerine önemli bir şerh yazdı. Bu dönemde Ebû Sehl el-Kûfî de Arşimed ve Apollonios’un iki dereceliden fazla denklemleriyle ilgili çalışmalar yapmıştır.

10. yüzyılın diğer önemli siması Ebu’l Vefâ el-Buzcânî’dir. Fî mâ yahtâc ileyh es-sânî min a’mâl el-hindise (Sanatçının İhtiyaç Duyduğu Kadarıyla Geometri İşlemleri) adlı eserinde çeşitli geometri uygulamalarını enine boyuna tartışmıştır.

11. yüzyılda geometri çalışmaları hız kazandı. Ebu’l Cûd, daireyi sekiz eşit parçaya bölmek için bir metod geliştirdi. Ebu Sâid es-Siczî, konik kesitler üzerinde çalışmalar yaptı.

Ömer Hayyâm ve onu izleyen Nasîreddin Tûsî ile geometri çalışmaları yeni bir boyut kazanmıştır. Bu matematikçiler, Öklidçi geometrinin temelini ilgilendiren beşinci postülayı yeniden ele aldılar. Hayyam, Öklid’in beşinci postülasına dayanarak, yalnızca üçüncü şıkkın doğru olabileceğini hesaplamıştır. Hayyam ve Tûsî, ilk ihtimalin doğru olması halinde üçgenin iç açıları toplamının 180 dereceden az olması gerektiğini anlamışlardı.

Müslüman matematikçiler geometri alanında Greklerin düzlem ve uzay geometrisini takip etmekle birlikte çözülmemiş pek çok problemi çözüp, geometriyi geliştirmişlerdir. Cebirsel problemleri geometri ile çözmek gibi yeni bir yol denemişlerdir. Oluşturdukları eserler Latince'ye çevrilmiş ve Avrupalı matematikçiler için temel kaynak olarak kullanılmıştır.

Usturlab 06:33, 12 Ocak 2010 (UTC)

Bu katkılar Lineer Geometriye aittir ve müslüman filozoflarla din adamlarının tamamı bunu antik yunan felsefecilerinden aşırmıştır (haçlı seferleri esnasında). Diferansiyal ve yapısal geometri ise daha sonra rönesansın ötesine düşen avrupalı bilim adamlarının eseridir (reimann geometrisi öklidesçi geometriyi ortadan kaldırır)78.186.121.164 16:36, 29 Haziran 2012 (UTC)

Matematik alt bilimi.46.9.139.118 14:57, 11 Nisan 2013 (UTC)

YEPYENİ BİR TEOREM (NOKTANIN DOĞRUYA GÖRE SİMETRİĞİ)[kaynağı değiştir]

ARKADAŞLAR SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM

YORUMLARINIZI BEKLİYORUM
 

VİDEOYU LİNKDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

http://www.facebook.com/video/video.php?v=108590622488545&oid=305041866249

  BEKİR AÇIKGÖZ SAYGILARLA SUNAR