Tartışma:Gülen Hareketi/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arşiv 1 Arşiv 2

başlıksız

Bu makalenin gereksiz oldugunu dusunmekteyim. Zira Gulen haraketini topluma mal olmus bir haraket olarak nitelendirmek dogru degildir. Eger oyle bir sey soz konusu olursa, tum parti liderlerinden tutun da cevresine bir topluluk toparlayabilmeyi basarmis herkese ait binlerce "... haraketi" altinda baslik acilabilir. Bu da ansiklopedik bir yaklasim icermez.

Ayrica Sayin Gulen'nin okullarinda Ataturkcu egitim verdigini iddia etmek sayin Hocaefendinin sahsina bir saygisizliktir diye dusunuyorum. --BullsEye 00:10, 28 Ocak 2006 (UTC)

Sayin BullsEye,
Hareketi takip ediyorsaniz, milyonlarca insanin destek ve sempatisini kazandigini da biliyorsunuzdur. Sadece yuzbinlerce insan gonullu olarak okullarda calisiyor. Is dunyasi, yurt ve dersaneler, medya vs ile beraber dusunuldugunuzde hususi bir alakayi hakettigi gorulecektir. Bir topluluk bu ama siradan degil, milyonlarca insan, egitimli, basarili, zengin, etkili...
Gulen makalesinin tartismalari da bu tur bir makalenin gerekliligini ortaya cikarmsi oldu, bakilabilir.
Okullarda Ataturkcu egitim verildigi metinde gecmiyor. Fakat dogrusu oyle oldugu da kesin. Eger herhangi bir devlet lisesinde Ataturk'cu egitim varsa, mezkur okullarda da vardir denebilir rahatlikla. Sayin Ecevit diger butun erkan-i devletin bu konudaki yorumlarina bakarsaniz, o okullarda Ataturk ve Turkce'nin ogretildigi bir gercektir.
Neden Ataturkcu egitimin Gulen'e saygisizlik oldugunu dusundugunuzu cozemedim. Belki o konuda bir aciklama yapmak istersiniz?
Tesekkur ederim. Resid Gulerdem 02:19, 28 Ocak 2006 (UTC)
  • Merhabalar,

"Gülen'i muasır müslüman dusunurlerden ayiran, tebligden cok temsile agirlik vermesidir. Baskalarina Islami hakikatleri anlatmadan cok, onlari yasayarak gostemek harekette onemli bir dusturdur. Islam'in modern tarzda ve evrensel seviyede temsili en bariz hedef addedilmektedir. Bu yaklasim hareketin okullarinda bir aksiyona donusecek ve Islami hassasiyetlerin aktarilmasinda temel etken olacaktir." bu kisim biraz tarafli, duzenlense iyi olur sanki.

Onu psikososyal bir tesbit olarak ifade etmistim. Okullarin basarisinin altinda yatan en muhim unsur odur. Aksi takdirde, dini egitim yapiliyor diye ne Turkiye'de ne de acildiklari eski Komunist ulkelerde basarili olamayacaklardi. Tarafliligini hissedemedigim icin nasil giderilebilecegini goremiyorum. Sizin cumleyi farkli bir ifade teklifiniz olur mu?

"Gülen, dünyanın Arap ve İran İslami anlayışını denediğini ve beğenmediğini, Türk Müslümanlığı'nı ise henüz tanımak üzere olduğunu ve seveceğini sıkça belirtir" belirtir yerine ortaya atar, dusunur, ileri surer gibi bir terim kullansak? belirtir kelimesi sanki bunun genel gecer bir dogru olduguna vurgu yapiyor gibi - oysa bu bir yorum genel gecer bir dogru olgu degil.

Bu ifade daha iyi duruyor.

"Türkçe ve Atatürk'ün bu ülkelerde yabancı ögrencilere tanitilmasi, hemen bütün devlet kademelerinde takdir ile karşılanmaya başlanmıştır" bu da pek dogru degil... en azindan vurgulanmasi gereksiz kanimca.

Bence onemli bir konu. Zira askeri-sivil burokrasiden, siyasilere kadar (marjinal bir kesim haric) her kesimin takdiri sozkonusudur. Turkiye'nin siyasetine damgasini vurmus, devlet istihbaratini tamamen elinde bulunduran, Demirelden baslayarak, gunumuze kadar hemen butun siyasi ve devlet adamlarinin lehte dusunceler ileri surmeleri o sekilde ifade edildi metinde... Resid Gulerdem 12:47, 28 Ocak 2006 (UTC)

Tabi bunlar sadece kisisel olarak benim fikirlerim, bilmiyorum herkes ne dusunur (: - Kubra 11:30, 28 Ocak 2006 (UTC)

  • Burda ana noktalardan biri şu, Vikipedi bir Türk ansiklopedisi değil, sadece Türkçe olan bir ansiklopedi. Bu noktada Türk devlet erkanının özel bir eğitim kurumuna yaptığı takdir veya beğeni belirtilmesi zorunlu değil. Üstelik bu konuda devletin en üst seviyelerinde bile zaman zaman ciddi komplo teorileri vekargaşa çıktığı bilinmekte. Ayrıca özel bir eğitim kurumu olduğu için, ki kanımca özel resmi hiçbir eğitim kurumunda devletin takdiri faydalı bir şey değildir, devletin takdirini kazandığını belirtmek biraz garip geliyor. Tabii bu benim görüşüm. Bir de ben bu tür genellemelerden burada genellikle kaçınıyorum. Zira devletten bir kişi takdir ederken diğeri yerlere çalabiliyor, üstelik kişilerin yorumları makamları ne olursa olsun kişiler yorumdur, bu nedenle ansiklopedik bir ifade için ne kadar önem taşır? Eğer karakteristiki bir tespiti yoksa?

Açıkcası konuya vakıf olmadığım için bir öneri yapmakta zorlanırım ama sadece bahsettiğim cümleden temel alarak şöyle bir cümle kurabilirim:
"Gülen hareketinin temel yapısını belirleyen önemli bir kaide de Gülen'in, diğer çağdaşlarından farklı olarak, tebliğden çok temsile ağırlık veren görüşleridir. Bu görüşler doğrultusunda hareket İslam dinini anlatmak ve yaymaktan çok, İslam dini kaidelerini yaşayarak insanlara göstermenin uygun olduğu kanısına varmış ve bu doğrultuda gelişmiştir. Hareket bu düşünce ile İslam dinini modern ve evrensel bir tarzda temsil etmeyi hedeflediklerini açıklamışlardır. Ayrıca bu yaklaşımı okullarında eylemsel açıdan ortaya koymaya çalışmaktadırlar." Belki son cümle biraz garip oldu, ama Türkçe bilgisi hâli hazırda zayıf olan ben en fazla bu kadar becerebiliyorum. İyi çalışmalar... - Kubra 13:07, 28 Ocak 2006 (UTC)

Daha fazla bilgi icin

Kubra,

Istersen, daha fazla bilgi icin, web sayfasina [1] muracaat edebilirsin. Ozellikler Amerika'daki sohbetleri gunu gunune bu sayfaya yukleniyor (sayfanin altina dogru, ABD Sohbetleri basligiyla), tavsiye ederim. Mesela, En son sohbeti burada [2] bulabilirsin.

Selamlar, Resid Gulerdem 03:15, 29 Ocak 2006 (UTC)

Resid Gülerdem ben size herşeyi ile katılıyorum.Çünkü ben de o okulların birin de okuyan bir öğrenciyim ve Atatürkçülük anlatıldığına inanıyorum. anltılmasa bile Atatürk'ü ilke inkılapları en güzel şekilde yaşatılıyor.Arkadaş herhalde gömediğinden olacak ki bunu hoca efendiye saygılsızlık olarak kabul ediyor.karşıt bir görüşü yoktur diye düşünüyorum... yazan:söz arkadaşları

turk muslumanligi da neyin nesi.dinin milliyetimi olur.ayrica fethullah gulenin baglisi oldugu bediuzzaman hazretleri nin kendisi kurd tur.oyleyse bu hareketin bir kurd dusunuru tarafindan olusturulmus olmasi onu nasil bir turk muslumanligi dusuncesine goturmus olabilir.islami alt kultur seviyesine indirgemek obur islami egilimleri araptirlar diye benimsemeyip illada turki olmasini istemek yahudilesme temayulunden baska bir sey degildir.burda gulene atfedilen bu sozlere dusuncelere katilmamaktayim.kendisinin islami anlamda sunni hanefi tasavvuf eksenli olmasini gormekle bunun turki bir islam anlayisi oldugu sonucu cikmaz.bu bilgilerin duzeltilmesinde fayda vardir.

Gülen hareketi sekülerizm karşıtıdır

Gülen hareketi sekülerizm ve pozitivizm karşıtıdır. Bazı cümleleri düzenliyorum. 88.233.111.92 08:45, 29 Ekim 2006 (UTC)

eserlerinden montajlanan alıntılar

Fethullah Gülen'in konuşmaları daha önce defalarca montajlanarak kamuoyu yanıltılmaya çalışıldı. bu makaledeki alıntılar ( aşağıya kopyalıyorum ) montajcı zihniyet ürünüdür. alıntı metninin tamamı buraya konamayacağı için yanlış anlaşılmaya sebep olmaktadır. çok hususi bir durum için sarfedilen sözler sanki herkes için sarfedilmiş gibi sunulmaktadır. bu nedenle bu alıntıları siliyorum. tekrar eklemek isteyenler metni geçmişine döndürmek yerine daha makul bir paragraf yazabilirler.
alıntılar şöyle
Fethullah Gülen eserlerinde Müslümanları derinden yaralayan ve onları övündükleri belki de tek şey olarak ellerinde kalan yüce İslâm dinini getiren ve Kur'anı va'z eden İslâm peygamberi Hazret-i Muhammed hakkında oldukça uygunsuz sözler söylemiş ve batının Hazret-i Muhammed'e saldırdığı bir dönemde bu büyük bir talihsizlik olmuştur. bu sözlerden bir kısmı kendi eserlerinde şöyle geçmektedir:“Hz. Muhammet (as) olmadan da, O’na iman etmeden de bir insan kurtulabilir. “Herkes kelime–i tevhidi esas alarak çevresine bakışını yeniden gözden geçirmeli ve ıslah etmelidir. Hatta kelime–i tevhidin ikinci bölümüne, yani “Muhammet Allah’ın resûlüdür” kısmını söylemeksizin sadece ilk kısmını ikrar eden kimselere rahmet ve merhamet nazarıyla bakmalıdır...”' (Fethullah Gülen, Küresel Barışa Doğru. S. 131) “...Kur’an devamla, “Allah’ı bırakıp da, bazılarımız bazılarımızı Rab edinmesin” diyor. Dikkat edin, bu mesajda, “Muhammedün Resûlüllah” yok.” (F. Gülen, Hoşgörü ve Diyalog İklimi, s. 241)
mustafau 10:34, 17 Ocak 2007 (UTC)

Komünizm Tehlikesi ??

Komünizmden bir tehlike olarak bahsetmek tarafsız bir ifade değil. Ayrıca anlatılan felsefe ile mevcut uygulamalar arasında çelişkiler var. Gülen hareketi başlangıçta Atatürk'le barışık değildir. Sonradan çark etme durumu vardır. Ayrıca bir çok karşıtı olmasına rağmen linklerin hepsi Fetullah yanlılarının sitesi. Ayrıca Fethullah Gülen Cemaati, Yurt Dışındaki Türk Okulları sayfalarını da gereksiz buluyorum. Bunlar Fetullah Gülen sayfası ile birleştirilebilir. Yurt Dışındaki Türk Okulları ise kategoriye çevirilebilir. --Devrimdpt 19:16, 15 Nisan 2007 (UTC)

  • Türk okulları çok genel bir kavram. Yeryüzünde Türklere ait bütün okulları kapsayan bir ifade. Bu ve bunun gibi Fethullah Gülen Hareketi ile bağlantılı olan makalelerin Fethullah Gülen'in makalesinde bir araya getirilmesi gerekir. Ayrıca kaynaklar taraflı bir şekilde seçilmiş. -Ostique- 13:36, 12 Haziran 2007 (UTC)

İsmini değiştirelim

Aslında olay Gülen hareketi değil Gülen okulları olmalıydı. Bence ismini bu şekilde değiştirmeliyiz.

Başlıkta bir harekattan bahsediyor ama ne amacına ne de fikri temellerine yönelik en ufak bir bilgi yok. Hiç bilmeyen biri okusa bunun bir eğitim hareketi olduğunu sanır, çünkü başlık altında yalnızca okullardan ve gönüllü öğretmenlerden bahsediyor.

Tamamen gerçeklerden uzak bir madde. Verilen kaynaklar bilimsel değil taraflı yayınların sitelerinden toplamadır. Madde Vikipediden kaldırılmalı.

Eraser3 18:39, 8 Şubat 2010 (UTC)

bir kac degisiklik hakkinda

Nurettin Veren in "Cemaatin bir zamanlar ileri gelenlerinden" olmadigi bizzat Nurettin Veren sayfasinda kaynaklariyla aciklanmistir. Ogrenci evi gorunumundeki ev? ne demek; kime gore aciklanmali!

  • Nurettin Veren Zaman gazetesi yöneticisi, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın kurucusu ve eski başkanı. Zaman gazetesi böyle açıklamış. Fethullah Gülen'i 1950 İzmir Kestane pazarı caminden beridir tanıyor. Öğrenci evi görünümlü ifadesi konuyla ilgili uzman yazarların kendi söylemi. Yine de TBA sayılabilir diye düzeltildi. Başka itiraz yoksa taraflı şablonu çıkabilir.--Bruno ileti 06:46, 16 Ocak 2009 (UTC)

Işık evleri(!) hakkında

Işık evleri denen yerlerde bağış diye bir şey yok.O evlerde kalan öğrencilerden her ay düzenli olarak para alınır.Esnaf ve diğeleri de bölge evi olarak belirlenen evlerde belirli aralıklarla gelip sohbet yaparlar.Gelirken ne satıyorlarsa ondan biraz getiriler.Bu bağış mı.Bağışsa tamam!--193.255.125.100 16:22, 26 Mayıs 2009 (UTC)