Tartışma:Filyos, Çaycuma

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Ansiklopedinin "Filyos" maddesinde verilen bilgiler eksik ve yanlış. Herşeyden önce "Hisarönü" Filyos'un eski adı falan değil, 12 Eylül cuntasının yerleşim isimlerinin Türkçeleştirilmesi politikasının bir parçası olarak, Filyos'un binlerce yıllık ismini uyduruk bir isimle değiştirme çabasının bir ürünüdür. Filyos'un eski ismi de yeni ismi de Filyos'tur. Araya giren "Hisarönü", 12 Eylül cuntasının geçici ve ahmakça bir müdahalesinden ibarettir. İkinci olarak, bu maddede, Filyos kalesinin restorasyon adı altında yeniden inşa edildiği de mutlaka belirtilmelidir. Orada artık tarihi bir kale falan yok; Milli Görüş kökenli belediyelerin Osmanlıcılıklarının bir sonucu olarak kentlerin orasına burasına kondurdukları (en büyüğü Keçiören'de sanırım) çirkin ve uyduruk "kale"lerden bir tanesi var. İnanılır gibi değil fakat, Kültür Bakanlığı, restorasyon adı altında, tarihi Filyos kalesinin üstüne bildiğimiz betonarme bir kale bindirmiş durumda. Üçüncü olarak, Filyos'a "Karadeniz'in Efes'i" yakıştırması yapılmasına neden olan antik kent kazıları üzerine de bilgiler eklenmeli maddeye. Filyos'un en güzel ve tarihi yerine kurulan fabrikayla ilgili söylenenlerin hepsi doğru, o fabrika oradan derhal kaldırılmalı. Dördüncü olarak, 70 ve 80'lerde bölgenin iç turizm merkezi olan ve son on yıllarda bu konumunu büyük ölçüde Amasra'ya kaptıran Filyos'un, Zonguldak-Karabük karayolunun bitirilmesiyle birlikte, eski günlerine kavuşma fırsatını yakaladığı da belirtilmeli. Karabük-Filyos arası artık otomobille 70 dakika. Ali KARATAY Karabük-Yenice

bunu yazan filyoslu belliki ulan filyosun köy gibi biryer olduğunu bilmesem inancam

Filyos, aynı kendisine çok benzeyen fakat bir miktar daha gelişmiş olan Amasra gibi Ceneviz'lilerden kalmadır. Ceneviz zamanındaki ismi olan "Flibos" yıllar içinde ses değişikliğine uğramış ve Filyos adını almıştır. Mevcutta bulunan kale, tiyatro vs kalıntılarının da yine aynı şekilde Cenevizli'lere ait olduğu bilinmektedir. Evet , Filyos ufak bir yerdir fakat bir köy değil, eski adıyla nahiye , yeni ismiyle ise beldedir. Günümüzde beklenen algı anlamında gelişmiş değildir fakat yöre insanının hayat standartlarını karşılayacak gelişmişliktedir. Aynı zamanda yöre halkının eğitim seviyesi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bahsedilen ateş-tuğla fabrikası artık faaliyet göstermese de bir enkaz olarak halen mevcuttur. Fabrikanın kapanmasıyla dışarıya genç nesil anlamında çok göç vermiştir. Bu nedenle bir balıkçı kasabası yada bir emekli beldesi olarak tanımlanır. Denizi çok güzeldir, sahilleri ve sahil restoranları ile Karadeniz'in güzel noktalarındandır.