Tartışma:Elektrik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Fizik (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Fizik maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Fizik kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

sizce elektirik belli bir sıcaklıgın üstüne veya soguklugun altına cıkdıktan sonra elektronların iletilmesinde bir yavaslama veya hızlanma gorulurmu ?Bu imzasız yazı 82.145.233.214 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

elektriğin karsılıgı olarak kıvıl denilmiş ama verilen linkteki tdk terim sözlügünde böyle bir sözcük bulunmamaktadır

Kıvılım : Elektrik[kaynağı değiştir]

Electrode (kıvıluç), electrokinesis (kıvıldevim), electrolysis (kıvılkesim), electrolyte (kıvılkesilgen) ve electromagnetisim (kıvılçekim) örneklerinde görüldüğü gibi, fen çevirilerinde fizikçiler electro kelimesi için sıklıkla kıvıl sözcüğünü kullanıyor. Bu örneklere bakılırsa, elektrik kelimesi için kıvılım güzel ve yerinde bir çeviri olabilir. TDK'ya önerimi sundum bakalım ne olacak .) --Al.ko 10:18, 3 Aralık 2009 (UTC)

neden elektrik çaptığında tüylerimiz ve saçlarımız havaya kalkar[kaynağı değiştir]

bize gelen elektronlar tüylerimizin havaya kalkmasını ve sinirlenmemizi sağlar


== Başlık elektrik öncelikle bild

elektrik tellerine konan kuşları neden elektrik çarpmaz?--Serenitysk 20:22, 14 Şubat 2009 (UTC)

TELLERİN ÜSTÜNDEKİ KUŞLARA NEDEN ELEKTRİK ÇARPMAZ? sorusunun cevabı:

elektrik telleri üzerinden geçen akım ,telin üzerindeki canlıyı çarpmaz çünkü kuşun bacağı gibi kısa mesafelerde ve canlının tel üzerinde kapladığı ayağının alanının azlığından dolayı akım kuşun üstünden akar gider.

.... dikkat ederseniz kaçak akım rölesinin üzerinde 30 mA yazar bu değer insan hayati değer anlamına gelir. Kuşun konduğu tel yukarıda arkadaşın dediği gibi kapladığı alan çok az olduğundan. İki ayağı arasındaki potansiyel vark sıfıra yakın olacaktır zaten üzerinden geçen akımda ölümcül değerinden düşük ise çarpmasına neden kalmaz.

neden elektrik düşük volttayken inleme gibi bi ses çıkarır yüksek volttakyen tuhaf çığlıklara benzeyen sesler çıkarır????

Yüksek gerilim hatlarında oluşan korono deşarjı yüzünden.Genelde yağmurlu veya sisli havalarda daha çok etkisini gösterir. Bunun önüne geçmek için genelde hatlarda ve yüksek gerilim şalt sahalarında keskin kenarlı kısımlarda metal halkalar (korono halkası ) kullanılarak , hatlarda tek tel değilde 2 ve 3 tel halinde kullanılır.


" Korono deşarjı veya etkisi; elektrot açıklığına göre küçük yarıçaplı elektrotlarda veya keskin kenar, köşe, sivri uç gibi elektrik alan şiddetinin yüksek olduğu noktalarda meydana gelen, tam olmayan ve kendi kendini besleyen bir elektriksel kısmi (yerel) boşalma türüdür."

keyfi yazarlar[kaynağı değiştir]

insanlarin faydalanmasi icin yapilan bir icerigi hangi mantiga ccc, hackledi gibi absurt seylerle kirletmek istiyorsunuz anlayamiyorum Recius (mesaj) 12:40, 16 Ocak 2017 (UTC)

Maddenin ilk cümlesi hakkında[kaynağı değiştir]

Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir diye başlamış fakat bu ifadenin doğru olmadığını düşünüyorum yüklerin akışı sözkonusu değil. İngilizce vikide farklı bir ifade ile giriş yapılmış ve Elektrik , elektrik yükü özelliğine sahip maddenin varlığı ve hareketi ile ilişkili fiziksel olaylar kümesidir denmiş. Benim uzmanlık alanım değil ama mantıklı geldi, giriş cümlesini değiştirmek uygun olur mu? - Nosferatu 12.24, 25 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]