Tartışma:E-öğrenme

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

E-öğrenme ile kişi kendisinin öğretmeni olmuştur. Internet üzerinden yapılan bu e-öğrenme ile diğer öğrencilerden geri kalmadan ve teknolojinin faydalarından yararlanılarak video, grafik, animasyon sayesinde daha iyi öğrenmesi sağlanmıştır. Zaman ve mekan sınırı olmadan, öğrenci istediği zaman ve istediği yerde öğretimine devam etmekte ve bilgilerine bilgi katmaktadır. --SinemTasli 20:12, 23 Temmuz 2008 (UTC)

E-öğrenmede yer ve zaman sınırlaması olmadan, öğrenen kişinin kendisini yönlendirmesi, yani dediğin gibi Sinem:) kendi kendinin öğretmeni olması, e-öğrenmenin yararları arasında görülebilir. Yalnız, öğrenci kendi kendini ayarlayacak düzeyde olmadığı takdirde, öğrenme sürecinin gerektiği gibi işleyebileceğini düşünmüyorum. Bunun yanında ikinci cümlende dediğin gibi teknikbilim ögeleriyle içeriğin zenginleştirilmesi, okumaya oranla öğrencinin zihninde daha fazla kalıcı olabilir. Ne var ki, bu ürünlerin hazırlanması da külfetli ve zaman alıcı bir iş.--GamzeTurkmen 22:46, 25 Temmuz 2008 (UTC)

Teknolojisinin hızlı gelişimi eğitime olumlu yansımış ve eğitim ortamlarında değişmeler sağlamıştır.1980 ’li yıllardan sonra bilgisayar destekli eğitim ortamı ortaya çıkmıştır. 1994 ’lü bilgisayarlar arası kurulan internet ağının gelişmesi ile eğitim internet ortamına taşınmıştır. Internet destekli eğitimde hızla gelişmiş ve 2000 ’li yıllardan itibaren hayatımızın her yönünde karşımıza çıkan teknoloji E-öğrenme olarak isim değiştirmiştir. E-Öğrenme bilgisayar destekli eğitimin olumlu yönlerini geliştirmiş ve birçok olumsuzluğunu da teknoloji sayesinde ortadan kaldırmıştır. Kaynak: http://www.eogrenme.net/index.php?option=com_content&task=view&id=6 (Haşim Timurtaş)

Arkadaşlar e-öğrenme ile ilgili tablonun içeriği aşağıdaki gibi olur mu?

1 E-Öğrenmenin Tanımı

    1.1 E-öğrenmenin olumlu yönleri
    1.2 E-Öğrenmenin olumsuz yönleri

2 E-Öğrenmenin Tarihi

    2.1 1960'larda E-öğrenme
    2.2 Bilgisayar tabanlı öğretim
    2.3 Akıllı yardım sistemi
    2.4 World Wide Web'in icatı
    2.5 21. yüzyılda E-öğrenme

--SinemTasli 10:34, 27 Temmuz 2008 (UTC)

ilk konuda, biraz daha eklememiz gerekebilen yerler var sanırım:) mesela şöyle olabilir:


1 E-Öğrenmenin Tanımı

    1.1 E-öğrenmenin olumlu yönleri
    1.2 E-Öğrenmenin olumsuz yönleri
    1.3 E-öğrenme çeşitleri
    1.4 E-öğrenme araçları

2 E-Öğrenmenin Tarihi

    2.1 1960'larda E-öğrenme
    2.2 Bilgisayar tabanlı öğretim
    2.3 Akıllı yardım sistemi
    2.4 World Wide Web'in icatı
    2.5 21. yüzyılda E-öğrenme

3 E-öğrenmedeki gelişmeler

arkadaşlar E-öğrenmedeki gelişmeleri zaten E-öğrenmenin Tarihinde ele almıyor muyuz? Hem tek başına kalmış gibi bu 3. madde :).

yani olabilir mi?:) --GamzeTurkmen 10:38, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Peki 4. madde koyup e-öğrenme neden önemli? gibi bir madde olabilir mi? Ya da 1.5. madde de olabilir --SinemTasli 10:41, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Açıkçası biraz karışık başlı başına bir konu olacak biçimde ama, aslında e-öğrenmenin olumlu ya da olumsuz yönlerini yazarken o konuya değinmiş olmaz mıyız? --GamzeTurkmen 10:43, 27 Temmuz 2008 (UTC)

1 E-Öğrenmenin Tanımı

    1.1 E-öğrenmenin olumlu yönleri
    1.2 E-Öğrenmenin olumsuz yönleri
    1.3 E-öğrenme çeşitleri
    1.4 E-öğrenme araçları

2 E-Öğrenmenin Tarihi

    2.1 1960'larda E-öğrenme
    2.2 Bilgisayar tabanlı öğretim
    2.3 Akıllı yardım sistemi
    2.4 World Wide Web'in icatı
    2.5 21. yüzyılda E-öğrenme

3 E-öğrenmedeki gelişmeler

4 E-öğrenmede uygulamalı örnekler

    4.1 Eğitim tabanlı
    4.2 buraya ne yazalım wiki, youtube vs gibi sayfaları kapsayacak

--SinemTasli 11:00, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Onlar genelde web tabanlı ya da Moodle la bağdaşan ürünler olduğu için, eğitim tabanlı yapacaksak ilk başlığı, teknoloji tabanlı olur mu? olmaz, her ikisi de teknoloji tabanlı sonuçta.. yerel ağ(network) tabanlı olur mu? olmazsa biraz daha düşünelim..--GamzeTurkmen 11:07, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Ya da örnek web servisleri olabilir(?)--GamzeTurkmen 11:09, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Sonra değiştirme şansımız yok mu hocaya sorarrız. Şimdilik örnek web servisleri olsun. tamam o zaman tablo bitti. Sadece geleceği kaldı onu da bulmuştuk.Gerçi senin gönderdiğin pdf dosyalarında da var.--SinemTasli 11:13, 27 Temmuz 2008 (UTC)

1 E-Öğrenmenin Tanımı

    1.1 E-öğrenmenin olumlu yönleri
    1.2 E-Öğrenmenin olumsuz yönleri
    1.3 E-öğrenme çeşitleri
    1.4 E-öğrenme araçları

2 E-Öğrenmenin Tarihi

    2.1 1960'larda E-öğrenme
    2.2 Bilgisayar tabanlı öğretim
    2.3 Akıllı yardım sistemi
    2.4 World Wide Web'in icatı
    2.5 21. yüzyılda E-öğrenme

3 E-öğrenmedeki gelişmeler

4 E-öğrenmede uygulamalı örnekler

    4.1 Eğitim tabanlı
    4.2 buraya ne yazalım wiki, youtube vs gibi sayfaları kapsayacak

5 E-öğrenmenin geleceği

    5.1 Mobil öğrenme
--SinemTasli 11:27, 27 Temmuz 2008 (UTC)

"E-öğrenme; öğretmen ve öğrencinin aynı ortamda ve aynı anda bulunmalarına gerek kalmadan, İnternet teknolojileri aracılığı ile gerçekleştirilen eğitim ve öğrenim faaliyetleridir. Öğrenciler sunulan ders içeriklerine istedikleri zaman ulaşabildikleri gibi, e-mail veya tartışma odaları gibi etkileşim araçları ile kendi aralarında veya eğitmen ve konu uzmanları ile iletişim kurabilirler." Tanım için nasıl --SinemTasli 12:23, 27 Temmuz 2008 (UTC)

İlk giriş cümlesi için iyi gibi görünüyor. Daha sonra tanımı genişletiriz hâliyle. Örneğin Clark ve Mayer'e göre(2003) e-öğrenme, bir bilgisayar(CD-ROM, İnternet yada intraneti içeren) üzerinden dağıtılan ve bireysel öğrenmeyi destekleyen bir eğitim(yetiştirim) olarak tanımlanmış. Bir kaç tanımı daha göz önünde tutarsak daha iyi olur gibi.--GamzeTurkmen 12:31, 27 Temmuz 2008 (UTC)

arkadaşlar, sayfaya ekleyeceğimiz resimlerden biri, interaktif e-öğrenme sınıfına örnek bir resim olabilir mi?--GamzeTurkmen 18:13, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Arkadaşlar neden e-öğrenmenin tarihini 1960 olarak alıyoruz özel bi nedeni var mı

1960'ların e-öğrenmenin çekirdeğini oluşturmasından dolayı, kaynakların genellikle 1960'lardan başlamasından dolayı--GamzeTurkmen 08:55, 28 Temmuz 2008 (UTC)

Bence e-öğrenme internete dayandığı için 1980'lerden başlasak daha iyi olur. Tanımda da 1980'lerden sonra diye yazmıştım :). (Haşim Timurtaş)

tamam gamze o zaman 1960 tan sonraki dönemi ele alırız ayrıca taslak içinde teşekkürler güzel olmuş--yusuf 08:59, 28 Temmuz 2008 (UTC)

Gamzeciğim bilgileri Türkçeye çevirdim ama pek beni memnun etmedi Ben bile okuyunca anlayamıyorum napsak ki? İng. öğretmenşiğinden yardım alalım mı?Ya da bir hocamızdan --SinemTasli 20:45, 31 Temmuz 2008 (UTC)

Olabilir Sinemcim, istersen şimdi yapdığımız kadarını buraya yerleştirelim. İkimiz de göz atalım, belki biraz düzelir yazdıklarımız. Olur mu?--GamzeTurkmen 20:47, 31 Temmuz 2008 (UTC)

--Akıllı yardım sistem-- ---Araştırmacıların 2. Grubu, insan biliş ve öğrenmesini göstermek için, information-structure-oriented yaklaşıma odaklandılar. Rooted in the early artificial intelligence studies of how we learn and master skills, this approach led to the development of Intelligent Tutoring Systems (ITS). Akıllı yardım sisteminin işlevleri geleneksel yaklaşımlardan farklıdır. Bu işlevler gerçek zamanda öğrenim oluşturmak için Akıllı yardım sistemine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, Akıllı yardım sistemi teknoloji ve kulanıcı arasında tartışmayı ve diyalogu sağlamalıdır. Ancak, bir çok faktör Akıllı yardım sistemi teknolojisinin gelişimini engellemektedir. İnsan bilişinin bilimi nispeten olgunlaşmamıştı, ve karmaşık modeller, kurala bağlı sistemler önemli hesaplama güçleri gereksiniyordu. Akıllı yardım sistemi kontrol mantığını öğretimsel içerikten ayırmak için bu eğilimlerle nitelendirilmiştir. ---

--WWW(World Wide Web)in icadı-- ---Internet ve WWW iki grubun gelişimi için yapılacak olan işlere yeniden başladı. Internet geliştiği gibi, bilgiye ve veriye kolay erişimi sağlayan yaygın standartlar kuran geniş erişilebilir iletişimde yapısı sağladı. Bilgisayar tabanlı öğretim sistemleri CD-Romdan internete ve web tabanlı yazar sistemine içerik dağılımını ve kontrolünü kapsayan direk adaptasyonu geliştirdi--- Bazı yerleri çeviremedim kopuk oldu--SinemTasli 20:50, 31 Temmuz 2008 (UTC)



(biraz da ben göz atayım, burada çevirdim; ama yine de kopuk bir şeyler var mı bilemedim)

10–15 yıldır daha iyi bilinmekte olan e-öğrenme, 10–15 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir.

1960’larda E-öğrenme

Bilgisayarlar için önemli rollerden çoğunun 1960lı yıllarda açıkça söylenmiş olduğu iddia edilebilir. Bilgisayarlar icat edildikten biraz sonra, ruh bilimciler ve eğitimciler, bilgisayarların eğitimsel güçlerine dikkat çekmişlerdir. Bilgisayar tabanlı öğretim gelişimleri, sırasıyla, öğrenmenin ve öğretmenin temel kanılarının otomatikleşmesine odaklanmıştır. Ne var ki, bilgisayar tabanlı eğitimin ilk grubunun teknik bilim adamları iki gruba ayrılmıştır: sözde uygulamalı bilim adamları (mühendisler), sözde ileri düzey araştırmacılar.


Bilgisayar Tabanlı Öğretim

1960’lar daha sonra eğitim alanında geliştirilecek politikaları (kilometre taşı sayılan olayları) doğurdu. Her başarılı teknolojik yeniliklerle birlikte, yeni yetenekler ve şekiller teknolojinin desteklediği öğrenme işlemini artırmayı ulaşılır hâle getirdi. Aşağıdaki zaman çizelgesi İngiltere’deki bazı önemli olayları listelemektedir:

- 1963: The British Computer Society, Schools’ Committee adındaki okul birliğini, bilgisayar eğitimini okullarda ilerletmek için kurdu. - 1965: İlk bilgisayar, bir İngiliz okuluna kuruldu. - 1967: The National Council for Educational Technology(NCET) kuruldu. - 1969: NCET eğitimde bilgisayar kullanımı ile ilgili üç adet rapor yayınladı. - 1969: The Scottish Office, “Okulda Bilgisayar” adında geçici bir rapor yayınladı.

10 yıl süre zarfında, bu konuda çalışan bilim adamları grubu, araçlarını geliştirip düzenlediler. NCET, yaptığı çalışmaların birinde bilgisayar tabanlı öğrenme sistemlerini konu almıştır. Buna yönelik hazırladığı raporda geçen bazı ifadeler aşağıdaki gibidir:

- Öğrencilerin kullanımı için bilgi depolama, - Öğrencileri bilgisayar konusunda eğitme, - Karışık durumları (zaman alacak, pahalı olacak, imkânsız) örneklendirme.--GamzeTurkmen 20:57, 31 Temmuz 2008 (UTC)


güzel olmuş çevirin eline sağlık, yine de işi biraz kolayladıktan sonra, danışırız istersen başka bilenlere. information-structure-oriented yerine bilgi-yapısal-yönelimli. Rooted in the early artificial intelligence studies of how we learn and master skills, this approach led to the development of Intelligent Tutoring Systems (ITS) yerine de "Nasıl öğreneceğimize dair ilk yıllardaki yapay zekâ çalışmaları kökleşti, bu yaklaşım Akıllı yardım sisteminin (ITS) gelişmesine öncü oldu." Uygun mu?--GamzeTurkmen 21:09, 31 Temmuz 2008 (UTC)

Napalım peki şimdi sen benim ödevime bak ben de seninkine öyle mi? --SinemTasli 21:11, 31 Temmuz 2008 (UTC)

Bence olur dediğin cümleleri not aldım şimdi ing hocası bulmak lazım . Ben bir hazırlıktaki hocama mail atayım olmazsa başka şeyler düşünürüz --SinemTasli 21:18, 31 Temmuz 2008 (UTC)

arkadaşlar mrb araştırdığım konuları viki.ye yüklerken telif hakkı konusunda sıkıntı çıktı yine. bazı maddeler var mecburen almamız gerekiyor hiç eklemeden ama kabul etmiyor. bulduğum bilgileri yükleyemedim yani. --yusuf 08:45, 1 Ağustos 2008 (UTC)

Telif ihlali hakkında[kaynağı değiştir]

Yusuf Bey, diğer sitelerde yazan bilgileri aynen kopyalamıyoruz. Kendi ifadelerimizle ansiklopedik olarak girmemiz lazım. Aynen kopyalarsak telif ihlali olduğundan diğer kullanıcılar tarafından tespit edilir ve silinir. --☺Vikikimesaj 08:48, 1 Ağustos 2008 (UTC)

merhaba, birden fazla kaynağı harmanlarsan ve cümlelerde birazcık oynama yaparsan bir sorun olmaz sanırım yusuf, bir de öyle dene istersenGamzeTurkmen 08:48, 1 Ağustos 2008 (UTC)

Buradan çeviri yapabilirsiniz. --☺Vikikimesaj 08:53, 1 Ağustos 2008 (UTC)

Merhaba arkadaşlar, Uygulamalı eğitim tabanlı örneklere içeriğini ve bir kaç ekran görüntüsü ekledim. Bugün bütün maddeyi genel bir düzenlemeden geçirelim. Madde işaretlerini aynı biçime getirelim. Görüşmek üzere..--GamzeTurkmen 08:19, 11 Ağustos 2008 (UTC)

Telif ihlali[kaynağı değiştir]

Maddede telif ihlali var gibi geliyor bana. Araştırılırsa, çoğu kısmın kopyala yapıştır olduğu görülür.--Hedda Gabler 09:15, 27 Ağustos 2009 (UTC)

Olabilir. O dosya 12 Ocak 2008 tarihinde (saat 4:23)'de oluşturuldu. Takabeg ileti 09:27, 27 Ağustos 2009 (UTC)