Tartışma:Devlet Hatun

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Devlet Hatun ve Devlet Şah Hatun olarak iki madde var. İkisi de I. Bayezid'in eşi olarak görünüyor. I. Bayezid sayfasına baktığımız zamanda eşleri listesinde yine Devlet Hatun ve Devlet Şah Hatun olarak iki ayrı isim var. Devlet Şah Hâtûn - Mustafa Çelebi ve Musa Çelebi'nin annesi, Devlet Hatun - İsa Çelebi ve Mehmet Çelebi'nin annesi olarak görünüyor. Aynı şekilde bu maddelerin ingilizcelerinde de yine iki ayrı madde var ve bu iki maddenin de ölüm tarihleri aynı görünüyor (1411). Devlet Hatun'un II. Yakub Bey'in Devlet Şah Hatun ise Germiyanoğlu Süleyman Şah'ın kızı olarak görünmektedir. Bu durumda Yıldırım Bayezid'in Germiyanoğulları sülalesinden iki ayrı hükümdarın kızı ile evlenmesi gerekir. Kaynaklarda ikinci bir evlilik yoktur. Germiyanoğulları'nın soy ağacına da bakıldığı zaman Devlet Hatun'un Süleyman Şah'ın kızı olduğu ve Çelebi Mehmed'in de Devlet Hatun'un oğlu olduğu görülmektedir. Kaynak göstermek gerekirse de İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Kütahya Şehri (İstanbul Devlet Matbaası, 1932) sayfa 48.. Sayfadaki anahtar cümleyi aktarıyorum: "Bu tehlikeli vaziyeti gören ve her iki hükümetle de de arası şekerrenk olan ve bilhassa (Süleyman Şah) kızını Muradı Hüdavendigarın oğlu Yıldırım Bayezıda vermek isteyerek Edirneye bir heyet gönderdi ve kızına cihaz olarakta en güzel memleketlerini Osmanlılara peşkeş çekti. " Ayrıca Germiyanoğulları Soyağacı için kaynak: M. Mustafa Kalyon, Kütahya'da Selçuklu - Germiyan ve Osmanlı Eserleri (Kütahya Belediyesi Kültür Yayınları, 2000) sayfa, 69.

Bu sebeple Devlet Hatun sayfasında düzeltmeye gitmek istiyorum. Kendisnin Süleyman Şah'ın kızı olması dolayısıyla Devlet Şah Hatun olarak da bilinmesine karşın Devlet Şah Hatun sayfasının ayrı bir kişiye ait gibi göstermesi dolayısıyla silinmesi gerekir. (DieFledermaus 05:52, 14 Ekim 2014 (UTC))

Mevlana"nın soyundan gelenlere Çelebi denir. Ana tarafından Mevlana soyundan gelenlere de Çelebi denir ve bunlar (Inas Çelebi) diye adlandırılır. Devlet Hatun'un, I.Mehmed'in öz annesi olduğuna dair kesin kanıt yoktur denilmiş. Yıldırım Bayezid'in Çelebi ünvanı taşıyan tüm çocuklarının annesi Devlet Hatun'dur. Dolayısıyla Devlet Hatun I.Mehmed'in öz annesi'dir. Değişikilk yapılırken de Yavuz'un annesi ile alakalı bir not girilmiş. Yavuz'un annesi zaten Ayşe Hatun değil Gülbahar Hatun'dur.(DieFledermaus 09:15, 1 Aralık 2014 (UTC))

Şuraya bir kaynak bırakıyorum: