Tartışma:Dövüş sanatları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Spor (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Spor maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Spor kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Savaş Sanat mıdır?[kaynağı değiştir]

"Çigong" madddesinin tanımında "savaş sanatı" diye bir söz geçiyor. Sanat nedir? Savaş sanat mıdır? Sanat; iyiden, doğrudan, güzelden, üretkenlikten yana olan değil midir? Yoketmeye, öldürmeye, yakıp-yıkmaya yönelik birşey, nasıl "sanat" sayılabilir? Yöneticiler bunu değiştirmeyi düşünür mü acaba? --Levent Abi 14:12, 7 Mayıs 2007 (UTC)

  • Bu dediğinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca savaş sanatları diye bir kullanım vardır. Bu sanatlarda esas amaç kendini savunmaktır. --Martianmister 17:32, 9 Mayıs 2007 (UTC)
  • Merhaba Martianmister;

Görüşünüze katılmıyorum, zaten yazımın içeriğinden anlamışsınızdır.. "Savaş sanatları" diye bir kullanım olması; o kullanımın doğruluğunun kanıtı olamaz. Eğer onu çıkış noktası olarak alırsak; yanlışlığı kesin tartışmasız bir çok kullanımın yaygınlığını rahatlıkla görebiliriz. Ve aslında.. Savunma da bir sanat değildir. Sanatın yüzyıllardır süregelen klasik, oturmuş tanımları vardır. Savunmayı olsa olsa içgüdüsel bir hareket olarak nitelemek mümkün. Benim değişiklik yapmam sorun değil; en çok ben düzeltirim, bir başkası tutar geri alır.. Önemli olan doğrunun ortak benimsenmesi, o yüzden buraya yazdım ama belki de yazdığım yer doğru değildir? Henüz oldukça acemi bir viki kullanıcısıyım.

Saygılar. --Levent Abi 23:13, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Yukarıdaki görüşlerime ek yapmak istiyorum: Bir maddenin vikipedinin ingilizce ana sayfasında var olması, o düşüncenin doğruluğunu kanıtlamaz. Örnek: yapılan tüm anketlerde ortalama olarak ülkelerin vatandaşları ABD'nin Irak'a girmesini doğru bulmuyor. Ancak ABD hükümeti bu eylemini "doğru" olarak kabul ediyor. Yıllar önce Engizisyon mahkemeleri meşru kabul ediliyordu. "Cadı" olduğu saptanan kadınların yakılması "yasal"dı. Adolf Hitler, 62 milyon insanın ölümünden sorumlu sayılmadan önce, kendi ülkesinde yüzbinlerce oy alarak ezici bir çoğunlukla iktidara gelmiş ve Alman ulusunun çoğunluk desteğiyle diktatör olmuştu. Örnekler çoğaltılabilir.

Sanat'ın vikideki tanımına bakarsak;

  • "Sanat, en kaba anlamıyla, yaratıcılığın ve/veya hayalgücünün ifadesi olarak anlaşılır."
  • "Sanat sözcüğü genelde görsel sanatlar anlamında kullanılır."
  • "Sanatın Duyguların Dışavurumu Olduğu Görüşü"
  • "Sanat eseri:Bilinçli olarak insan elinden veya fikrinden çıkmadır.Belli bir sosyal kurum (sanat dünyası) adına hareket eden kişi veya kişiler tarafından, bazı kısımları hakkında fikir birliğine varılmış olunmalı, beğeni kazanmaya aday olmalıdır."

Genel olarak düşündüğümüzde "Sanat" dendiğinde akla ilk gelenler; Sinema, tiyatro, müzik, bale, opera, resim, heykel, seramik.. vb.leri gelir. Hiç kimse "Sanat" dendiğinde Savaşı anımsamaz. Bu; ordunun içinde "savaş sanatı" deyimini kullanan ordu mensupları da dahil, toplumun çok büyük bir % si için böyledir. Ayrıca maddeye (Savaş sanatları) göz atıldığında, sanatı çağrıştıran en küçük bir şey olmamasının yanısıra, başlık altında sürekli kavga, dövüş, ve şiddet anlayışı hakimdir.

Bu nedenlerle Savaş sanatları maddesinin isminin değiştirilmesini, bu deyimin vikipedide geçtiği yerlerden çıkarılmasını oylamaya açmak istiyorum. Madde en çok olsa olsa "spor" kategorisine dahil edilebilir. Saygılarımla. Levent Abi 18:36, 10 Mayıs 2007 (UTC) 18:32, 10 Mayıs 2007 (UTC)

Merhaba, kendi lügatımızdan çıkarsak bile "Martial Arts" şeklinde tanımlanan dünya literatüründen nasıl çıkarılmasını istersiniz? İşin sanatsal kısmını görememeniz konuya yabancı olduğunuzu düşündürdü. Ben uzun yıllar dövüş sanatlarıyla ilgilendim. Bu konu hakkında araçtırma kitapçıkları hazırladım. İnternet siteleri açtım. Öncelikle şu bilinmelidir; spor ile dövüş sanatını ayıran nedir ? Her mücadele sporu dövüş sanatı mıdır? Neden dünya literatürüne Dövüş Sanatları olarak geçmiştir ? Öncelikle SAVAŞ SANATI, SUN TZU kitabı okunmalıdır. Yukarıda yazılanlara göre koreografi de bir sanat olmaktan çıkıyor! Sanat belirli kalıplara sığdırılamayacak kadar geniş dinamikler içermektedir. Estetiği ifade eden her biçim sanatı tanımlamaktadır.--78.185.129.144 11:17, 22 Şubat 2014 (UTC)