Tartışma:Cevizli, Şavşat

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Muratero tarafından 4 yıl önce
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Köyün adının Gürcülükle alakasını kurmaya çalışanlar olup,bunun yanlış olması gerekir. Tibet isminin, Orta Asya'daki Çin'in sonradan işgal ettiği dünyanın en yüksek şehri olan TİBET'ten gelmiş olması ihtimaldir.Kelime yapısı ihtimaliyle Gürcü diline uzak bir kelimedir.Tbeti terimi zorlama bir terimdir.Üstelik kiliseyi yaptıran Kraliçe Tamara'nın annesinin Kıpçak Türklerinden olması ve kilise üzerinde bulunan çalınmış koç heykelinin de Oğuzların simgesi olması nedeniyle kilisede Türk izleri çok belirgindir ve yakın zamana kadar da kilise cami olarak kullanılmış olup içerisinde kuzey kısmında müslümanların namaz kılması için mescit kısmı vardı.Kraliçe Tamara,köyün üst tarafında Çamiyara denen yüksek kayada keçi beslerdi.Sağdığı sütleri kanallar aracılığıyla kiliseye akıtmış,kilise harçla sütün karıştırılması ile yapılmıştır.

  • Maddede "1886 tarihli Rus kayıtlarına göre Tbeti’de 591 kişi yaşıyordu; 8 kişi Gürcü, 583 kişi Türk olarak kaydedilmiştir." demiş. yani maddede köylülerin Türk olduğu vurgusu yapılmış. Deseydinizki Orta Çağda burada yaşayanlar Gürcistan Kıpçakları idi diye daha uygun olurdu, en azından tarihi gerçeklerle uyumlu olurdu. Tbet ismi Osmanlı kaynaklarında geçiyor. Hızlı silme yapmayarak kaynaklı bilgilerle yol almanız iyi olacaktır.--Muratero 23.07, 23 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla