Tartışma:Birinci Çağ

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir düzeltme[kaynağı değiştir]

Maddenin büyük bir kısmını kestim ve buraya naklediyorum:

Bu tanrılar soyu için Ilúvatar boşlukta, Sonsuz Odalar olarak bilinen sarayı inşa etmiş. Ainur, burada şarkı söylemeyi öğrenerek, kutsal bir koro haline gelmişler. Bu tanrısal ruhların müziğinden ise, boşlukta dönüp duran küresel bir dünyadan ibaret olan kutsal bir görüntü ortaya çıkmış.
Arda, şarkılarla yaratılmış ve yaratılışında, kavga ve uyumsuzluk şarkıları söyleyen şeytani ruh Melkor dahil, tüm tanrısal varlıklar rol oynamış. Fakat Ainur'un müziği yalnızca bir Görüntü yaratmış; Eä, yani Bilinen Dünya ise Ilúvatar yani Sönmez Ateşin gücünün sözü ve emri ile yaratılmış. Böylece ilk Görüntü madde ve gerçeklik kazanmış. Sonra, bu dünyanın yaradılışında daha önemli roller oynamış olan ve şekillendirilmesinde rol almaya devam etmek isteyen Ainur, bu dünyaya inmişler.
Tolkien, Aİnur'un büyük bölümünün Ilúvatar ile birlikte Sonsuz Odalarda kaldığını ve bu yeni dünyaya inmediğini anlatmakla birlikte, onlardan bir daha bahsetmez. Tolkien tarihi yalnızca dünyaya inerek fiziksel varlıklara bürünen tanrısal ruhlarla ilgilidir. Bunlar doğanın bileşenleri ve güçleri haline gelmiş ve aynı zamanda (Yunan ve Kuzey Avrupa tanrıları gibi) fiziksel biçim, kişilik, cinsiyet ve birbirleri ile akrabalık kazanmışlardır. Arda'ya inen Ainur, iki sınıfa ayrılmıştır: Valar ve Maiar - yani tanrılar ve yarı-tanrılar.
Valar 15 tanedir:
Rüzgarların Kralı Manwë; Yıldızların Kraliçesi Varda; Denizlerin Efendisi Ulmo; Ağlayan Nienna; Demirci Aulë; Meyva Veren Yavanna; Ormanların Efendisi Oromë; Genç Vána; Ölülerin Bekçisi Mandos; Dokumacı Vairë; Rüyaların Efendisi Lórien; İyileştirici Estë; Güreşçi Tulkas; Danscı Nessa; ve daha sonra Karanlık Düşman Morgoth olarak adlandırılacak olan Melkor
Maiar daha kalabalık olmakla birlikte, tarihçelerde bu ölümsüz varlıklardan yalnızca bir kaçının adı geçmektedir:Manwë'nin Sözcüsü Eönwë; Varda'nın Nedimesi Ilmarë; Dalgaların Ossë'si; Durgun Denizlerin Uinen'i; Sindar (Elf) Kraliçesi Melian; Güneş Arien; Ay Tilion; Yüzüklerin Efendisi Sauron; Balrogların Efendisi Gothmog; Vampir Thuringwethil; Örümcek Ungoliant; KurtAdam Dragluin; Irmağın Kızı Goldberry; Iarwain Ben-adar (Tom Bombadil); ve beş büyücü Olórin (Gandalf), Curunír (Saruman), Aiwendil (Radagast), Alatar, Pallando
Dünya yaratıldıktan ve Ainur dünyaya indikten sonra, Arda'da zaman başlar. Arda tarihinin büyük kısmında zaman ölçümünde kullanılabilecek güneş ve ay henüz yaratılmamış bulunduğundan, Tolkien Valarian Yılları ile Valarian Çağlarını kronolojik ölçüt olarak kullanır. Her Valarian yılı 10 insan yılına ve her Valarian Çağı 100 Valarian Yılına, yani 1000 insan yılına eşittir. Tolkien'in farklı yazılarında çeşitli olaylar ve tarihleri konusunda bazı çelişkiler bulunmakla birlikte, Arda'nın Yaradılışından (Yüzük Savaşından hemen sonraya rastlayan) Güneşin Üçüncü Çağının sonuna kadar 37 Valarian Çağı yani tamıtamına 37.063 ölümlü yılı geçmiştir.
Bu uzun çağlardan ilk bir kaçı, yeni gelmiş olan güçlerin Arda'yı Şekillendirmesi ile geçmiştir. Fakat Ainur'un müziğinde uyumsuzluk bulunduğu gibi, Arda'nın gerçek Şekillendirilmesi başladığında, şeytani Vala Melkor tarafından yönetilen bazı Maiar ruhları büyük bir anlaşmazlığa neden olmuştur. İlk Savaş olarak bilinen bu anlaşmazlık sonucu, Arda'nın doğal simetri ve uyumu (armonisi) bozulmuştur. Melkor sonunda sürgüne gönderilmişse de, Arda'nın denizleri ile karaları yarılmış ve yırtılmış ve Arda ilk Görüntüdeki ideal dünya haline gelme olasılığını sonsuza dek yitirmiştir.

Bu paragrafların olması gereken madde bu madde değil.Ama şunlar olabilir: Valar, Ainulindalë, Valaquenta, Valar Çağı, ...--Cihan 17:16, 6 Şubat 2008 (UTC)

Lambalar Çağı'nda mevcut olan bazı bilgiler de var üstteki metinde. Metindeki bilgilerin içinde birkaç maddeye taksim edilmesi gereken bilgiler var. Yukarıdaki maddelere ilaveten Lambalar Çağı da söz konusu olabilir.--Cihan 21:39, 6 Şubat 2008 (UTC)

Güneşin Birinci Çağı yanlışlığı[kaynağı değiştir]

"First, and shortest by far, of the Four Ages chronicled by Tolkien."

Üstteki cümlede açık bir hata yapılmış. Üstteki cümle The Encyclopedia of Arda'dan alıntı, cümlede açıkça Birinci Çağ için, "büyük farkla en kısa olanıydı" denilmiş. Halbuki Christopher Tolkien'in yayına hazırladığı The Peoples of Middle Earth (Orta Dünya Halkları) isimli eserde J. R. R. Tolkien'in bizzat, "The First Age was the longest (Birinci Çağ en uzun olanıydı)" cümlesi geçiyor. Demek ki Güneşin Birinci Çağı tabiri yanlış.--Cihan 08:52, 8 Şubat 2008 (UTC)

Kaynakça hakkında[kaynağı değiştir]

Kaynakçada belirtilen bazı kitapların Türkçesi yok, bazılarını da Türkçe tercümeleri olduğu halde orijinal ismiyle yazmamın bir sebebi var. Kitabın ismini Türkçe olarak yazarsam, ISBN'den yayınevine kadar herşeyi değiştirmek gerekecek. Onları yapsak bile sayfa numarası tutmayabilir. Yanımda da sözkonusu kitapların Türkçe'si yok ki sayfa numarası belirtiyim.--Cihan 09:26, 8 Şubat 2008 (UTC)