İçeriğe atla

Tartışma:Akören, Akçaabat

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

AKÖREN KÖYÜ'NÜN TARİHÇESİ

Köyümüz, Trabzon İli Akçaabat İlçesine Bağlı yeni ismi Akören eski ismi Çarşuda olan nüfusu yönünden orta sayılabilecek bir köydür. Çarşuda ismini Rumlardan almaktadır.

Köyümüz, Akçaabat İlçesinin 10 km. Güneyinde olup: Doğusunda Uğurlu (İlana), Kuzeyinde Demirci (Fiz), Güneyinde Yeşilyurt (Lahana) ve Batısında Akdamar (Zayara) ile çevrili şirin mi şirin bir köy olup: Değişik Türk Boylarından gelen kabilelerden oluşmuş, tarihi bilinmemekle beraber köyümüze yerleşmişlerdir.

       Bunlar: Şahin oğulları, Arnavut oğulları, İmam oğulları, Usta oğulları, Morada oğulları, Çapkın oğulları, Yol oğulları ve Bıyıklı oğullarıdır. 
Köyümüzde Acuner, Ertem, Akbaşlar, Akpınar, Altıntaş, Boğuşlu ve Yılmaz soy isimli aileler yaşamamaktadır. Yine Köyümüz nüfusuna kayıtlı Bayraktarlar (Uğurlu köyü), Boğuşlu (Maçka Boğuş Köyü), Sönmezler ve Altıntaşlar (Akdamar) köylerinden köyümüze geldiği tespitlidir. 

Köyümüze bu kabileler yerleşmeden önce Rumlar yaşamaktaydı.

Köyümüz; Cami Mahallesi, Urumluk, İmamoğlu, Usta oğlu, Kesar, Arnaatlı, Şahinli Ağrıt ve Meliya olmak üzere 9 mahalleden oluşmaktadır. Köyümüzde herhangi bir tarihi eser yoktur. Köyümüzde İlköğretim Okulu, Biri merkez Camii olmak üzere 3 adet Camisi mevcuttur. Yolu, Elektriği herkesin kendine ait kaynak suyu vardır.



KÖYÜMÜZÜN-NÜFUSU ERKEK  : KADIN  : TOPLAM:….Kişidir. Hane sayısı: …. Hanedir. 2007 Yılı Seçmen Sayısı : ….. Kişidir.


KÖYÜMÜZDE MUHTARLIK YAPANLARIN İSİM LİSTESİ

Adı ve Soyadı  : Tarihi

Ali ACUNER ............ 1963-1968

Ali ACUNER.............. 1968-1970

Hasan MORADAOĞLU.. 1978-1986

Hasan AKÇAY ...........1986-1990

Süleyman ŞAHİNOĞLU 1990-1998

Süleyman şAHİNOĞLU..1998-2002

Hasan Çapkınoğlu....... 2002 Devam ediyor

HAYVANCILIK:

 Köyümüzde küçük ve büyükbaş hayvancılık mevcut olup yeterli ıslah çalışmasına cevap verilmemektedir.. 
      Büyükbaş hayvancılık genelde melez ırkındandır ve herkes kendi ihtiyacına karşılayacak kadar hayvan bakmaktadır. Köyümüzde yeterli besicilik olmadığından süt ürünleri değerlendirilememektedir.


TARIM:
       Köyümüzün ………….. dönüm  arazisi olup, sulu arazi yoktur. Kuru tarım olarak köyümüzde Fındık ve aileler kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek tarım ve sebze yetiştirmektedir.

Ayrıca her ev yaz aylarında kendi sebzesini (Patates, Biber, domates, salatalık, patlıcan, yeşil fasulye, taze soğan, marul v.s.) yetiştirmektedir.


EĞİTİM :

            Köyümüzün okur yazar oranı %98'dir. Köyümüzde yeterli öğrenci sayısıolmadığından İlköğretim okulu kapalı durumdadır. İlköğretim öğrencileri öğrenimlerini Demirci Köyü İlköğretim Okuluna taşımalı olarak giderek yapmaktadırlar. Lise öğrencileri ise Akçaabat İlçesi Liselerinde öğrenimlerini sürdürmektedir.


SAĞLIK:

     Köyümüzde Sağlık ocağı yoktur. Bu yönde yapılan müracaatlar neticesinde olumlu bir cevap alınamamıştır.

İCME SUYU DURUMU:

            Köyümüzde su şebeke sistemi yoktur. Her aile kendi imkanlarıyla kaynak sularını evlere getirterek ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Şu an içme suyunda bir sıkıntı yoktur. Ancak yaz aylarında kullanımın fazla oluşundan su sıkıntısını bazı aileler yaşamaktadırlar.

YOL DURUMU :

      Köyümüzün Köy içi ana yolu 3 km. olup, mahalle yolları stabilize ana yolun tamamı asfalttır. Son yıllarda asfalt bozulmuş olup 2008 asfaltlama programına alınmıştır.
 

ÇALIŞMA HAYATI:

             Köyümüz nüfusuna kayıtlı olupta, yoğun olarak yaşadıkları diğer illerin başında, Ankara, İstanbul, Bursa ve Samsun gelmektedir. Ayrıca Antalya, Mersin, Adana Sakarya v.s. illerde köylülerimiz yaşamaktadırlar.
            Almanya başta olmak üzere Avusturya Hollanda, Fransa, Belçika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan köylülerimiz mevcuttur.

Köyümüzde herhangi bir spor faaliyeti yoktur.

  KÖYÜMÜZÜN SORUNLARI, YAPILAN VE YAPILACAK  CALISMALAR
             Köyümüzün kanalizasyonu yoktur. Her ailenin kendine ait Fosseptik çukuru vardır. Kanalizasyon yapılması için köy muhtarlığı olarak gerekli girişimler yapılmıştır.
            2002 Yılında köy hizmetleri tarafından 3. km. köy içi yolu 

yapılmıştır. 2004 yılında da yolun asfalt çalışması yapıldı. Ancak yapılan çalışmanın yetersiz olduğundan yolların bakımının tekrar yapılması gerekmektedir.

Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol kısmen betonarme olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


KÖYUMÜZDEKİ SOYİSİMLERİN SOY İSİM KANUNUNDAN ÖNCEKİ VE SONRAKI DURUMLARI


Eski Soy isimler Yeni Soy isimler

Arnavutoğulları - Akçay İmamoğulları Aksu-Aksuoğlu Ustaoğulları Usta Çapkınoğulları Çapkınoğlu Moradaoğulları Morada Bıyıklıoğulları Bıyıklı Şahinoğulları Şahin-Şahinoğlu Yoloğulları Yol- Yoloğlu

     -					Akpınar
     -					Ertem
     -					Sönmez
     -					Akbaş
     -    				Altıntaş
     -					Bayraktar
     -					Acuner

Hüseyinoğlu Yılmaz