Tartışma:Ahilik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ankara (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ankara maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ankara kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 


18 Mart 2007'de girilen telifli içeriği geri aldım. şuradan kopyalanmış [1] --Sophia 16:15, 19 Mart 2007 (UTC)

arkadaşlar fark etti iseniz maddeyi değiştirdim ve biraz daha bilgi ekledim ancak yardıma ihtiyacım var:

  • benim eklediğim resimler genelde siliniyor, herhalde telif hakları ayarlarını tam yapamıyorum, maddeye resim eklerseniz çok iyi olur.
  • maddenin önceki hali düzensizdi, herkes bir bilgi ekleyip bırakmış. birbiriyle alakasız cümle yığını olmuş. ben de biraz düzenlemeye çalıştım ancak tam yapamadım. maddenin başka bir gözle tekrar kontrol edilmesi lazım, çünkü ben birşey göremiyorum.
  • imla konusunda da sorunlarım var:
    teşkilatteşkilât mı?
    Ahilik Teşkilatı'nın mı? Ahilik teşkilatının mı? Ahilik Teşkilatının mı?
  • maddenin eski halinde. ahilik 3 dereceden ve her derece 3 kapıdan oluşur diyor. altında da 9 dereceden oluşur diyor. benim bildiğime göre ilki doğru ancak emin değilim. bilen var mı?
  • ben pabucu dama atılmak hikayesini şöyle biliyorum:

"Osmanlı döneminde esnaf ve sanatkarların bağlı bulunduğu teşkilat, ticaretin yanında sosyal hayatı da düzene sokuyordu Kusurlu malın, malzemeden çalmanın ve kalitesiz işin önüne geçmek için de ilginç bir önlem alınmıştı Bir ayakkabı aldınız veya tamir ettirdiniz diyelim Ama kusurlu çıktı Böyle durumlarda heyet şikayeti ve sanatkarı dinliyor Eğer şikayet eden gerçekten haklıysa, o ayakkabıların bedeli şikayetçiye ödeniyordu Ayakkabılar da ibret-i alem olsun diye ayakkabıyı imal edenin çatısına atılıyordu Gelen geçen de buna bakıp kimin iyi, kimin kötü ayakkabı tamir ettiğini biliyordu Böylece pabuçları dama atılan ayakkabıcı maddi kazançtan da oluyor ve gerçekten pabucu dama atılmış oluyordu"

maddedeki versiyonunu ilk defa duyuyorum. o hikayenin kaynağı yoksa silelim ama yukardakinin var.

  • birkaç ufak şey daha eklemeyi düşünüyorum ama önce şu sorunlar halledilirse eyi olur. saygılar--Yet 23:03, 7 Ağustos 2009 (UTC)
  • Düzeltme işareti yani şapka Türkçe'de günlük yaşamdan TDK'ca kaldırılmıştır. Zaten işlevini kaybeden işarette birkaç görev dışında kullanılmaz. Dolayısıyla "teşkilat" olacak doğrusu...

Ahilik teşkilatı, Alevilik şablonuyla bağlantılı gösterilmemeli[kaynağı değiştir]

Ahilik teşkilatının alevilik şablonu altında gösterilmesi yeterli bir kaynağa dayanmıyor. ALevilik şehir kökenli değil köylerde yaygın bir anlayışken hem Ahilik Anadolu'da islam şehirleşmesini hızlandırıyor iddiasında bulunulup, hem de ahilik alevilik olarak gösterilmemeli. Şeyh Edebali ahi şeyhidir. Osmanlı'nın ilk dönemden itibaren Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar ahiler yönetimde de ağırlık sahibiyken özellikle Kanuni ile beraber kapitülasyonlarla yabancılara imtiyazlar verildikçe bir teşkilattan öte bir sınıf olarak etkinliğini yitirmiştir. Ahilik'i bir iki tahmine dayanarak alevi göstermeniz Başbakan Erdoğan'ı şii göstermek kadar gerçekle alakasızdır. Aynı mantıkla Mevlana Celaleddin sayfasında da Alevilik şablonu gelmeli ki o dönemin şartları itibariyle net bir alevi - sünni ayrımı da yoktur. Ne alevi, ne sünni, ne islam şablonu gelmek zorunda mı çünkü ahilik iş esaslı, masonluğu da andıran yapısıyla bu kategoriler dışında ifade edilmeli. Neden illa alevilik, bir yazar batınilik var dedi diye mi, ki aksi bir çok kaynak da mevcut. OSmanlı'nın Fatih dönemine kadar Alevi olduğunu söylemek kadar abes kaçmaz mı?

Saygıdeğer Wikipedia editörü, Ahiliğin Menşei ve Dini Yapısı başlığı altına "Prof. Dr. Köprülü'ye göre Ahi birliklerinin ideolojik yapısını oluşturan öğelerden birisi Bâtınîliktir ve Ahilik teşkilatı Bektaşi İslâmî bir yapı barındırmaktadır. " ifadelerini eklerken Fuat Köprülü'nün hangi görüşünü bu kadar dar bir şekilde, indirgemeci bir yaklaşımla batınilik ve aleviliğe indirgemiş, anlamadım. Fuat Köprülü'ye ait şu satırlar neden es geçilmiş. "Bu anlamda Ahilik ne tam Alevilik ve ne de tam Sünniliktir. Her iki inançtan da beslenmiştir. Zaten ahiliğin geliştiği dönemlerde Sünnilik ve Alevilik bugünkü çizgilerle belirlenmiş değildi." Yahut şu görüşler. "Diğer bir görüşe göreyse Ahilik; Abbasi Halifesi Nasır zamanında (1180-1225) kurulan fütüvvet örgütünün Anadolu’da ki uzantısından başka bir şey değildir." Şayet bu görüşler esas alınırsa yine Wikipedia'da Ahilik sayfasına girildiğinde sağ tarafta Alevilik şablonu bu kadar göze batmamalı. Bu görüşler doğru kabul edilirse, ahilik gayet sünni bir kurum olur. Mesele şudur: Ahilik ne alevilik, ne sünnilik başlığıyla bağlantılı gösterilmemeli. Ahiliğin kaynağına dair pek çok farklı görüşler varken hem de. Mevzu Hz. Ali'yi pir kabul etmekse bu tek başına bugünkü Alevilik algısıyla Ahiliği, Alevilik şablonu altında göstermeye yetmez. Bu Alevilik şablonunun kullanılışı bilimsel tarafsızlığa yakışmıyor. Bir sürü farklı kaynağa dayanılarak farklı genellemelere de gidilebilirdi. Lütfen bu değişikliği yapın.

Ek olarak: Prof. M. Saffet Sarıkaya'ya göre: "Fütüvvetnameleri ve XVI. yüzyıl Alevî ve Bektâşî kaynaklarını incelediğimizde karşımıza çıkan zihniyet Türk tasavvuf geleneğinde Ahmet Yesevî ile başlayan Hacı Bektaş Velî, Yunus Emre, Cebbarkulu’yla devam eden dört kapı kırk makam anlayışı etrafında şekillenen dinamik din anlayışıdır. Bu din anlayışı temel inanç esasları ve ibadetlerini Hanefî-Maturîdî geleneğinde muhafaza ve kabul eder." Yine aynı yazara göre: "Alevilik ve Bektaşilik, Ahiliğin XIII. yüzyıl zaviye geleneğinden âdâp ve erkân olarak pek çok unsur ve inanç motifi almıştır." İki ifadeyi birbiriyle bağlantılı düşünecek olursak, şimdi var olan Anadolu aleviliğinin ahilikten etkilendiği sonucu ortaya çıkar lakin o dönem itibariyle bir alevi - sünni ayrımı olmadığı gibi, Hacı Bektaş-ı Veli'nin dahi "Hanefi - Maturidi" ekolden olduğunu görürüz. Aynı yazara göre: "Ancak muhtemelen taşradaki dinî hayatın şekillenmesi ve melâmî tavır, kimi çevrelerde ibadetlerin ifasında gevşekliğine yol açmıştır. Bu gevşeklik zamanla tarikat geleneği içinde merasimlerin, ibadetler yerine kâim aslî unsurlar haline dönüşmesine yol açmıştır." Bu durumda bu dönemin aleviliği başlığı / (wikipedia jargonuna göre:) şablonu altında ahilik'i bir alt unsur olarak göstermek yeterli delile dayanmamaktadır. Yani özet olarak: Alevilik başlığı altında incelenen genel anlayış son dönemin anlayışıdır. Ondan çok daha eski olan ve yer yer ona da kaynaklık eden Ahiliği, Alevilik alt kolu olarak incelemek bilimsel değil. Bir sürü farklı kanaat varken lütfen tarafsız olun. 78.160.239.24 03:59, 14 Mayıs 2013 (UTC)

Ahiler ve Ahilik kavramları biraz farklı olsa da 2 farklı sayfada incelenmesi gerektiğini düşünmüyorum. Ahiler değil de Ahi Beyliği farklı olarak incelenmeli Kahve6 (mesaj) 22:37, 9 Eylül 2013 (UTC)

Ahilik eşittir aleviliktir diye ısrarla tahrifat yapan eleman. Seni bulacağız, andolsun. Unutma bunu. Seni bulacağız. Bu imzasız yazı 94.55.170.122 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 07.18, 11 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]