Tartışma:Ebrehe

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Abraha sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Tarih (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Mitoloji (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mitoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mitoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Taraflılık[kaynağı değiştir]

Daha ilk cümlede Bir inançla ilgili olarak efsanevi deyimi ve daha sonra da aynı üslüpla devam edilmesi...Yazının ciddi manada taraflı olduğunu gösteriyor..Burada özgür duygu ve düşüncelerden ziyade gerçeklik içeren unsurların anlatılması gerekir...Habesistan Krali Necâsi Ashame'nin, Yemen'e hükümdar tâyin ettigi Ebrehe b. Sabbah el-Esrem(Abraha), Mekke'ye giden kervan ve Kâbe ziyaretçilerini çekmek ve San'a sehrini ticaret merkezi haline getirmek üzere burada Kulleys veya Kalis denilen bir tapinak (kilise) yaptirdi. Ancak tapinaga gelen olmadigi gibi Fukaym kabilesine mensup bir Arap veya bir grup Arap kiliseye girerek pislediler. Bunu ögrenen Ebrehe çok kizdi ve Kâbe'yi yikacagina yemin etti. Büyük bir ordu ve gayet iri cüsseli "Mamud" adli fili önde oldugu halde Mekke'ye yöneldi. M.S. 57I veya 571 yilinda altmis bin asker ve on yahut dokuz fille yola çikti. (Ibnü'l-Esir, el-Kâmil fi't Târih, Nsr: Tornberg, Beyrut 1965, I, 442).

Dikkat edileceği gibi dörtyüz bin fil gibi uçuk değerler bu hikayeye ait olamaz...Kur'an da bu olay yani Ebrehe(Abraha) nın ordusunun yıkımı ile ilgili "Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yapti? Onlarin tuzaklarini bosa çikarmadi mi? Üstlerine sürü sürü kuslar gönderdi. Onlara çamurdan sertlesmis taslar atiyorlardi. Nihâyet onlari yenilmis ekin yapragi gibi yapti." (el-Fil, 1I5/1-5). Bizzat kanıtlanmıştır...Dini konularla ilgili kesin yargılara varmak anlaşılmaz olabilir fakat bu içinde bulunmamış oldugmuz her durum için geçerlidir...O halde genel tarih hakkında da Efsane deyimiyle konusmamız doğru mu olacak ??? Bu konularda lütfen daha titiz çalışalım..maddenin gerçeklik içeren ve Dini Alimlerce de Aynı sonuca varılacak gerçeği düzenleme olarak ekleyeceğim...Kolay gelsin...Awesometal (mesaj) 22:12, 31 Temmuz 2012 (UTC)

Abraha ismi Türkçe'de yaygın olarak Ebrehe olarak kullanılmaktadır. Madde isminin Ebrehe olması gerekir. Kolay gelsin. --Boyalikus (mesaj) 13:24, 3 Ağustos 2012 (UTC)

fil sayısı[kaynağı değiştir]

 4000 fil sayısı nerden çıkmış acaba?hiçbir yerde böyle bir kaynak yok --[[Özel:Katkılar Özçelik Hasan] 19:35, 4 Temmuz 2016 (UTC)