Tartışma:Abdülaziz Bekkine

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu madde'nin neresinde tarafsızlık ihlâli varsa, o şablonu koyan arkadaş lütfen izah edermi ? --Mustafa Bozyak 20:19, 22 Ekim 2009 (UTC)Mustafa Bozyak 22-10-2009

  • 'hizmetleri' başlığı altındaki paragrafın neredeyse tamamı.. --ki bl 21:10, 22 Ekim 2009 (UTC)

Kayda değerlik[kaynağı değiştir]

Ben kişinin kayda değerlikle iligli bir yanını görmedim. Kişinin bir dergahın başında olması kayda değerlik için yeterli değildir. --Manco Capac 06:12, 23 Ekim 2009 (UTC)

Taraflı ve Ansiklopedik Değil Yorumları Hakkında[kaynağı değiştir]

Hizmetleri başlığı taraflı olarak değerlendirilebilir. Çünkü nihayetinde birine göre hizmet olan bir şey diğerine göre değildir. Olabilir. Onun için başlığı Faaliyetleri veya çalışmaları diye değiştireceğim . Ancak Hizmetleri başlığı altında yazılı olanlar taraflı olarak nitelendirilmiş. O başlık altında yazılanlar taraflı değil. Taraflı olduğu'nun kanıtı varsa lütfen ortaya koyun.Tarflı olarak nitelemekle iş bitmez. O vakit herkes bir şeyleri taraflı bulur.

Ansiklopedik olmadığı ve bir dergahın şeyhi olması hasebiyle wikipedia'da yer alamayacağı iddialarına gelince. TDV İslâm Ansiklopedisi bu zatı ansiklopedik bulup almış. Hakkında ki maddeyi bir akademisyen yazmış. Siz eğer ansiklopedik bulmuyorsanız tartışmaya da gerek yok. Hızlı silme politikası gereği silin. Bir dergahın şeyhi olması sebebiyle yer alamaz iddiasına gelince; Bir dergahın şeyhi olduğu için yazmadım. Türkiye'de hali hazırda bin civarında hatta daha fazla yaşayan Şeyh var. Bunlardan ancak 4-5 kadarının tekkeleri bir gelenek haline gelmiştir. Ve Türkiye'nin son 1,5 asrına damgasını vurmuş bir dergahtır, bahsettiğimiz dergah. Tabii bu şimdi taraflı olarak yorumlanabilir. Hem de ne kadar delil getirirsem getireyim. Ancak 2.Abdülhamid'in yakinen görüştüğü A.Ziyaüddin Gümüşhanevî, 2.Abdülhamid'in Pan-İslamizm siyasetine hem teorik hem pratikte destek vermiş bir kişidir. Halifelerinden pek çoğu Sarayda ancak çok üst düzey alimlerin katılabildiği Huzur Derslerine katılabilmiş kişilerdir. Halifeleri'nin içinde Orta Asya'da derin etkiler meydana getirmiş Zeynullah el-Kazani, Hindistanlı Rahmetullah el-Hindî ve Kırımlı Mücteba Efendi gibi zatlar bulunduğu gibi, Dergahının temsilcileri ( bilinen 116 halifesi vardır ) Komor adalarına kadar tekke'yi daha doğrusu bu geleneği yaymışlardır.Kendisinden sonra gelen Kastamonulu Hasan Hilmi Efendi'nin de bilinen 56 halifesi vardır. Abdullah Hasib Yardımcı ile birlikte bu gelenek Üniversite öğrencileri ile ilgilenmiş ve Türkiye'nin son 40 yılına damgasını vuran ve bugün İslâmcı diye nitelenen Siyasetçileri yetiştirmiştir. Bunlardan büyük kısmının N.Erbakan, R.Kutan, Prof.Nevzat Kor gibi ilk hocaları Abdülaziz Bekkine'dir.Ayrıca Türkiye'nin Cumhuriyet devrinde yetiştirdiği sayılı düşünürlerden olan ve kurduğu Hareket dergisi vasıtasıyla bir aksiyon ortaya koymuş olan Doç.Nurettin Topçu'da onun talebesidir. Ve Topçu üzerinde de derin tesirleri vardır. Bekkine'den sonra M.Zahid Kotku ve M.Esad Coşan gelmiştir ki onları pek çok kişi biliyor zaten. Ve bu dergah üzerine pek çok çalışma yapılmıştır. Anadolu'nun sıradan bir köyünde bulunan sıradan bir dergah değildir ki bu ! Artık dergah olmaktan çıkmış bir gelenek olmuştur.Aslında gazeteciden referans yapmam ama işin magazinsel ve medyatik boyutu da görülsün diye kaynakça'ya onu'da koydum.Vaktim dar.Ancak bu kadar yazabiliyorum.


Konu tarafsızlığı[kaynağı değiştir]

Abdülaziz Bekkine içereği kanaatimce son derece tarafsızdır,İçeriği dikkatli bir şekilde okudum ancak taraf belirten her hangi bir cümle,kelime dahi göremedim ayrıca konuyu ekleyen arkadaşımız 7 tane kaynak göstermiştir.Vikipedi yetkilileri maddeye hızlı silme politikası uygulamadan önce lütfen içeriği okuyunuz, daha sonra taraflı mı tarafsız mı karar veriniz. Esenlikler...78.160.14.204 18:25, 26 Nisan 2011 (UTC)