Tartışma:2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ekonomi (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu yazının başlığını 2008 yılıyla kısıtlamasak daha iyi olur bence. Öncesi-sonrası-etkisi daha uzun bir süreç. İngilizce madde "Financial crisis of 2007–2009" şeklinde. Teşekkürler.Bu imzasız yazı 81.6.127.147 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Katılıyorum. Madde adı 2000'li yılların sonunu da kapsayacak biçime getirilmeli. --Superyetkinileti 23:22, 27 Ocak 2011 (UTC)

Finansal Serbestleşme (Financial Deregulation)[kaynağı değiştir]

2008 Finansal Krizi'ni açıklamaya çalışırken, ABD'de 1980'li yılların başında ortaya atılan Finansal Serbestleşme politikalarından bahsedilmemesi çok tuhaf. Bu krizin asıl nedeni, devlet denetiminin finansal piyasalar üzerinden kaldırılması ya da minimuma indilirmesidir. Wall Street oyuncularının bütün uğraşı devlet denetimini finansal piyalar üzerinden kaldırarak, tasarladıkları saadet zincirini işletmektir.

Özellikli Finansal Türev Ürünleri piyasasından bahsetmek gerekir. CDO kavramı açıklanmalıdır. Daha sonra bu türev ürünlerin nasıl CDS ile sigortalandığı açıklanmalıdır. Daha sonra kredi derecelendirme kuruluşlarının türev ürünlerinin özel riskini nasıl yanlış yansıttıklarına değinilmelidir.

2010 Oscar ödüllü "Inside Job" belgeseli bu konuyu işlemektedir izlemenizi tavsiye ederim a dostlar. Bu belgeselin ilk iki bölümünü tercüme edip, blogumda yayınlamıştım.

http://www.makbulvatandas.org/2008-finansal-krizi/

Oldukça uzun bir tercüme, ancak 2008 finansal krizinden bahsederken bu belgeseldeki ana kavramlardan mutlaka bahsedilmesi gerektiğini düşünüyorum.

--Korkut Altay 09:31, 5 Şubat 2012 (UTC)