Tartışma:İZBAN

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İzmir (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İzmir maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İzmir kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Trenler (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Trenler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Trenler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Metro ve banliyö[kaynağı değiştir]

Metro ve banliyö farklı sistemlerdir. Metro ifadesini kaldırıyorum--Eray36 21:55, 1 Mart 2011 (UTC)

Hattın statüsü[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, hattın isimlendirilmesi ile ilgili ciddi bir belirsizlik ortamı mevcut. Mesleğim icabı bildiklerimi aktarayım:

- Türkiye'de "banliyö" tarzı yerleşime pek rastlanmaz. - Bu hat 150 yıl önce yapıldığında, geçtiği yerler "banliyö" niteliğinde kabul edilebilirdi. - Ancak günümüzde bu yerlerin çoğu, merkezi yani metro bölgeyi oluşturan ve kendi içinde ayrıca merkezleri olan parçalardır. - Üstelik konvansiyonel banliyö hatları, dış yerleşimlerde başlayıp merkezde son bulurlar ve durak araları fazladır. - Halbuki İzban şehrin bir ucundan diğer ucuna, yoğun bölgeleri yararak geçer, yani merkezde son bulmaz. Ayrıca durak araları da kısadır. - Bununla beraber modern trenleri ile tüm şehiriçi toplu taşıma ağına entegre biçimde çalışır. Yani İzban'ın konvansiyonel anlamda bir banliyö hattı olmadığı görülmektedir. - Ancak genel anlamda "henüz" metro standartlarına kavuşmadığı da açıktır. Fakat bu durumda gelecekte alınacak trenlrle sefer sıklığının 4dk seviyesine çekilmesi ve yapılacak iyileştirmelerle metro standartlarına tümüyle erişecektir. - Hali hazırda teknik olarak en uygun adlandırma LRT yani Hafif Raylı Sistem'dir. Ancak, düşük standartlı Bursa Metrosu'nun dahi "metro" olarak adlandırıldığını göz önünde bulundurursak, günlük yaygın kullanımda İzban'ın metro olarak adlandırılmasında bir sakınca olmadığı da söylenebilir. Saygılarımla.— Bu imzasız görüş 78.176.188.42 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

'Demir Yolu' mu 'Demiryolu' mu?[kaynağı değiştir]

Her ne kadar Türk Dil Kurumu 'Demir yolu' olarak ayrı yazılması gerektiğini söylese de uygulamada 'Demiryolu' olarak bitişik yazılıyor. Ayrıca kelime Fransızca kökeninde ayrı, İngilizce kökeninde bitişik yazılıyor. Neye dikkat etmeliyiz? Bu konudaki fikirleri merak ediyorum. --bluetime93 💬 16:15, 20 Haziran 2016 (UTC)

TDK ayrı yazıyor başka kaynaklarda bitişik yazıldığı da görülüyor. İki kullanımı da doğru kabul etmek gerekir. Yazım hatası olmadığı için sürekli değiştirmeye de gerek yok.--B.S.R.F. 💬 16:39, 20 Haziran 2016 (UTC)