Tartışma:Ğ

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

hicbir kelimenin basinda bulunmamasi dogal cunku sesi tek basina kullan mak sacma iluyor

hatalı bilgi[kaynağı değiştir]

bu ne biçim ansiklopedi. dağ daa diye okunmaz. hızlı konuşurken belki üstüne basılmaz ama ğ'nin belli bir sesi vardır, gırtlaktan çıkartılan. bu makaleyi çocuk yazmış herhalde. yazık birisi düzeltsin bunu.

örnekle açıklayayım:

şimdi sürekli fffffff sesi çıkartın, sonra aniden bunu vvvvvv sesine dönüştürün. dikkat ederseniz ağzınız, diliniz, dudağınız hiç oynamadı, sadece ses telleri devreye girdi.

aynı ilişki hhhhhhh ile ğğğğğğğğğ arasında da var. yani ğ'nin kesinlikle belli bir sesi var, sürekli çıkartılabilen bir ses, istenirse bir kelimenin ilk harf bile olabilirmiş, sadece söylemesi biraz yorucu o kadar.

(ayrıca "fıstıkçı şahap"taki diğer sessiz harflerde bu ilişki:

f -> v, s -> z, t -> d, k -> g, ç -> c, ş -> j, h -> ğ, p -> b

"vızdıgcı jağab")


"Ğ" harfinin belli bir sesi olduğunu düşünmüyorum çünkü Türk Dillerinde belli bir sesi olan her türlü harfin cümle başına geldiği görülebiliyor fakat "Ğ" ve "Ş" gibi birkaç harf özellikle Öztürkçe kelimelerde sözcük başına gelmez. Zaten "Ğ" harfinin eğer kendine ait bir sesi olsaydı yanında ünlü bir harf bulundurmasına gerek kalmadan, nadir durumlarda kullanılırdı. Ama görülüyor ki, "Ğ" hiçbir hecenin başına gelmiyor. Aynı zamanda "Ğ" harfi bir ses olarak sadece madde tanımında yazan dillerde bulunmaz. Eğer "Ğ" bir harf ise bir ses yaratır ama kendi başına ama ünlü harfler ile. Bu ses Almanca, Fransızca, Latince, İngilizce, İspanyolca gibi dillerde mevcuttur, Almanca dilinde "H" harfi cümlede eğer heceler dışında yani iki hecenin ortasında bırakılırsa tam bir "ğ" gibi okunur. Örnek vermek gerekirse, lehrerin, öğretmendeki "h" lehr ve re+rin eklerinin arasındadır. Bu yüzden resmen bu sözcüğün "leğrerin" gibi okunduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda İngilizce'de de, bu ses duyulabilir.
Teşekkürler, →Scientia← 09:56, 6 Ağustos 2009 (UTC)


bence ğ harfinin kendi sesi yok. eğer olsaydı o zaman alfabeyi sayarken ...e,f,g,yumuşak g... diye söylemezdik. direkt harfin ait olduğu sesi söylerdik. tıpkı diğer harflerde olduğu gibi... --Doğubatıkuzeygüney 15:02, 14 Şubat 2012 (UTC)