Tartışma:Çerkes dilleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğu Çerkesçesi (Kabardeyce) vikisindeki kbd:Адыгэбзэ maddesi esasen ortak Çerkesçeyi (Türkçe vikideki bu sayfayı) anlatmaktadır ve intervikileri yanlış olup Adigecenin (Batı Çerkesçesinin) intervikileridir. --Kmoksy (mesaj) 12:16, 7 Nisan 2013 (UTC)

İngilizce vikipedide en:Adyghe language maddesi esasen Batı Çerkesçesi (Adigece) için oluşturulmuş, daha sonra da içeriği Doğu Çerkesçesini (Kabardeyce) de kapsayacak biçimde geliştirilmiştir (bir başka deyişle çorbaya dönüştürülmüştür). --Kmoksy (mesaj) 14:22, 7 Nisan 2013 (UTC)

Çerkesçe mi Çerkezce mi ?[kaynağı değiştir]

Çerkes imlâsı herkese göre Çerkez olması gerekmez miydi?. Zira, kolyoz < kolyos, lipsoz < lipsos, orfoz < orfos adları da asıl dilinde -s bitimli olsa da Türkçede -z bitimli olmaktadır. --Kmoksy (mesaj) 06:56, 8 Nisan 2013 (UTC)

Ubıhça mı yoksa Şapsığca mı[kaynağı değiştir]

aşağıdaki resimde ubıhça yazıyor onun şapsığca olması gerekmiyor mu?????? Bu imzasız yazı Ömer Berkay (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 15:17, 26 Nisan 2013‎ (UTC)

Burada haritanın orijinal açıklamasında Ubıh (soyu tükenmiş) yazıyor. Şapsığca ise Çerkesçe içinde ele alındığı için Ubıhça yazan rengin kuzeybatısında kırmızı nokta sanırım Karadenizboyu Şapsığya --Kmoksy (mesaj) 12:25, 26 Nisan 2013 (UTC)

Çerkesçe -> Çerkes dilleri[kaynağı değiştir]

Burada bir kavram karmaşası olmuş. Bu madde, Kuzeybatı Kafkas Dilleri ailesinin iki dil içeren bir kolunu konu alıyor. Madde adı ise an itibarıyla "Çerkesçe", yani bir dilmiş gibi adlandırma var. Genel olarak dil ya da genel olarak halk için "Çerkes" tanımlaması yapıldığından hareketle "Çerkesçe" denince iki dilin birden kastedildiği iddia edilebilir belki, ancak Çerkesce olarak anılan dil Adigece normalde.

Özetle, bu doğrultuda maddeyi "Çerkes dilleri" adına taşıyorum.

Vito Genovese 19:57, 11 Şubat 2017 (UTC)