Tartışma:Çayören, Divriği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

çayören köyü hak.[kaynağı değiştir]

--Orhun 19:30, 20 Mayıs 2008 (UTC)Resimlerin bazılarını Kullanıcı:Elmacenderesi|e.c.] yükledi, benim insert ettiğim resimler Divriği Derneğin'nin tüm Divriğililer'e açık olan sitesinden aldım ve ben o derneğin üyesiyim. Doalayısıla, anonim bir ürünün telif hakkı olamayacağını düşünüyorum. "Elmacenderisi"ne yakın ilgisiden ve yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.


--Orhun 00:39, 16 Mart 2008 (UTC)köyün tarihi, kültürü, coğrafi özellikleri anlatılmaya çalışılıyor. Belki de bu yazı, köy hakkında ilk yazılı belge olcak. Bu nedenle, yazılı kaynak gösterilmesi olanaksız. Yaşlıların anlatımları ansiklopedik yazıma uygun düşmeyeceğinden, olabildiğince öznel değerlendirmelerden kaçınarak yazmaya çalışıyorum. --Orhun 16:40, 30 Mart 2008 (UTC)Çayören köyü hakkında yazılanlarda aşağıdaki eksiklikler/yanlışlıklar saptanmıştır: 1. Bu maddenin tarafsızlığı konusunda şüpheler var. Yanıt: herhangi bir kişsel çıkar güdülmediği için bu tür kuşkuların yersiz olduğunu düşünüyorum. 2. Bu maddenin veya maddenin bir bölümünün referansları veya kaynakları belirtilmemiştir. Yanıt: metin içinde litertürün tam adını yazmak okuma akışını bozacağından genelde kaynak adını vermiyorum. Metin içinde sayılarla belitilen literatürün dipnotta açık adının yazılması gerekir ama Vikipedi'de böyle bir özelliğin olup olmadığını bilmiyorum. 3. Bu maddenin üslubu, ansiklopedik bir yazıdan beklenen resmi üsluba uygun görünmemektedir. Yanıt: zamanla bu düzeltilecek 4. Mümkünse maddeyi geliştirin ya da konuyla ilgili tartışmaya katılın. Bu sayfanın Vikipedi standartlarına ulaşabilmesi için düzenlenmesi gerekmektedir. Yanıt: Bu uyarıyı çok önemli buluyorum, metnin anlatım ve topografik olarak Vikipedi standartlarında bir formasyona ulaştırmak ve böylece kalıcı olamsı için çalışacağım.Ancak, biçimden çok öz'e, yani gerçek bilgiye, önem verceğim. Bununla birlikte, biçim, öz'ü yansıtmalı. Bu nedenle topografyaya ve anlatım üslubuna gerken önem verilecektir.

Bu maddenin ciddi biçimde elden geçmesi gerekiyor.--Yerliozgur 16:23, 20 Ağustos 2008 (UTC)

cevap: Her halkın, mensubu olduğu etnik grubun dil, inanç, giyim, beslenme geleneklerini, iç ve dış düşmanları karşındaki aldığı konumu, geçirdiği kültürel dönüşümleri kısacası kendi tarihini araştırması, açığa çıkartması çok önemlidir ve en doğal hakkıdır. Ne yazık ki, elimizde yazılı belgeler olmadığından Çayören Köyü’nün tarihsel sürecini başlangıçtan günümüze değil, yakın geçmişte yaşanan toplumsal olgulara dayanarak günümüzden geçmişe çözüp, yeni bilgi, bulgu ve kuramlarla yeniden örmeye; gerçeğe yakın , tutarlı bir bütünlük dokumaya çalışıyorum. Bu nedenle, Çayören Köyü’nün kültürü ile ilintili bazı öğelere –kaynak göstermek koşuluyla- değiniyorum. Bu, başka halklara yergi ya da övgü değildir, olanı ilan etmektir. Güvenilir bir şahit için, özellikle olayları, belgeleri ve söylentileri nakletmek gerekir: fakat, şahsen anlatabileceği şeyler kendi başından geçenler konusunda sessizliği muhafaza etmesi daha doğrudur. Bu son düzenlemeleri bir halkın tarihine ve yaşamına saldırı, hatta Türkiye’de gittikçe güçlenen siyasal İslamcı (şeriatçı) zihniyete hedef gösterme olarak değerlendiriyorum. Çünkü, İslam mitolojisine ait hurafeler silinirken, Şamanizm’e ait olanlar korunuyor. Böylece, güya İslam’ın –olmayan- değeri korunmuş oluyor. Bunu ancak bilinçli bir Yahudi ırkçısı, yani Zion-ist birisi yapabilir. Benim yazdığım Çayören Köyü ile ilgili tüm metnin silinmesini istiyorum. Anadolu’da gizli ve sinsi ilerleyen ve gerçek Türklerden nefret eden Yahudilik açığa çıkarılıp yok edilmedikçe Türkler hep ayaklar altında olacaktır.

Düzenleme,aslında düzleme, yapan kişi önce kendini düzeltmelidir: kültürle ilgili bir sınıflandırmada dil, mutfak başlığı altında alt başlık olarak verilemez. Bu konu benim için bitmiştir. Lütfen metni tümden siliniz, Türkiye'deki Yahudi Genç Aslan!

Amacınızın içerikli, bilgilendirici bir madde yazmak olduğunu anlıyoum ancak böyle bir şey yazmak için daha fazla emek gerekir. Kaynaklarınız çok eksik. Köy hakkında bir cümle yazıyorsunuz sonra bu yapılanma Moğollarda da görülür diyerek Moğolların Gizli Tarihi'ni kaynak gösteriyorsunuz. Bu çok yanlış. Tıpkı ABD sayfasında ABD Irak'a savaş açtı cümlesini yazdıktan sonra önceden de İran da önceden Irakla savaşmıştı diyip buna kaynak göstermek gibi. ABDyi ilgilendiren kısımda kaynak yok ama İranla Irakın savaşı gibi ABD sayfası içindeki önemi minimum hatta gereksiz olan bir yere kaynak göstermek gibi. Köy ile ilgili bir kaynak yoksa sizin insafınıza güvenemeyiz. Sizin doğru ya da yanlış bilgi yazdığınızı anlayamayız. Bu türden 100 madde yazılsa vay wikipedianın haline. Beni burada hedef göstermeniz çok yanlış çünkü benim amacım yardım etmekti. Eğer mutfak başlığının altına dil başlığı açtıysam bu bir hatadır ve beni uyararak ya da gerekli değişikliği yaparak maddeye yardımcı olabilirsiniz. Köyde homoseksüellik hiçbir dönem olmamıştır diyip de yunan filozoflarının sözlerini ve yunanistandaki homoseksüelliği anlatmak oldukça gereksiz ve saçma. Ayrıca o kısımda homoseksüellik kötü bir şey olarak gösterilmiş. Bir de köydeki atasözleri var. İt ite it de kuyruğuna buyurmuş vb. atasözleri köye özgü değil. Türkiyenin her yerinde bilinen bir şey bu. Çok fazla gereksiz ayrıntı vardı. Ben genellikle iPod aracılığıyla internete bağlanıyorum. Bilgisayarım da zaten eski. Sayfa açılırken çok zorlanıyorum. Eğer içindeki eşsiz bilgiler ve bu bilgilerin kesin olduğunu gösteren kaynaklar olsaydı varsın sayfa geç açılsın derdim ama bu maddedeki paragraf kalabalığı için aynı şeyi söyleyemiyorum maalesef.--Yerliozgur 11:15, 21 Ağustos 2008 (UTC)

Prensipleri ile çelişen Vikipedi[kaynağı değiştir]

"Vikipedi'nin kalite standartlarına ulaşabilmesi için, bu maddenin veya bir bölümünün temizlenmesi gerekmektedir."

Yaklaşık 3 önce doğduğum köy Divriği Çayören'i Vikipedi'de anlatmaya çalıştım. O zaman köyüme ait fotoğrafları bile "telif hakkı"na saygı gerekçesiyle makale içine insert edemedim, ettiklerim de silindi.

Bununla birlikte, yazdığım çok sayfalı yazı 1 yıl sonra silindi. Ancak, 10-15 internet sitesi o makaleyi kaynak göstermeden ve başka adlar altında -sanki o kişilerin emeğiyle üretilmiş gibi -yayınladı.

Soru: Vikipedi başklarının emeğine gösterdiği saygıyı neden benim emeğime göstermiyor?

"Vikipedi'nin kalite standartları..." ? Örneğin, " Bafra" maddesine bakılırsa ne kadar sıradan ve subjektif kaleme alındığı çok açık görülür.

Bence, Divriği-Çayören maddesinin silimesinde ısrar edilmesinin asıl nedeni farklı ve buraya yazılmıyor.

Sonucun bu şekilde olacağını bilseydim, kesinlikle başka bir sitede yayınlardım. Silindiği anda Vikipedi'yi protesto edip hangi madde olursa olsun kaynak olarak kullanmayacağım ve siteyi hiç açmayacağım. Dr. Sadık Top