Tartışma:Canlı sistem

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Çalışan-Sistem sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Bilişim (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bilişim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bilişim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Calisan CD ismi bana biraz uygunsuz gibi geldi. Diger wikipedialardan tercüme yaparak icerigi gelistirmeyi düsündüm, ingilizce wikipedia "LiveDistro" basligi altinda, almanca vikipedi ise "live-System" maddesine yönlendirilmis. Maddelerde sadece cd ve dvd degil, usb-stick, disket ve benzeri kayit ortamlari da dahil edilmis. "kurulumsuz gerektirmeyen isletim sistemi" veya "kurulumsuz sistem" gibi, icerigi isminden anlasilir bir madde yapmayi, ve "Calisan CD" maddesini de buna dahil etmeyi öneriyorum. nicksiz 11:31, 5 Nisan 2007 (UTC)

Bu mesaji okuyan kimse yokmu? Kafama göre degisiklik yapmak istemiyorum, diger kullanicilar da yorum yaparlarsa, ortak bir sonuca varabililiriz. Tesekküler.... nicksiz 11:30, 6 Mayıs 2007 (UTC)
live canlı hareketli anlamına gelen bir yabancı ifade oluşu ve Live CD çalışan CD kavramı pekte doğru bir kavram değildir
çünkü özellikle kullanıldığı yazılımların bir çoğu CD sürücünün erişim hızı sorunlarından ötürü içerik dosyaları sistem rami üzerinde Ram Disk üzerine yerleşen programlar olduğu için ilk yükleme süresince kısmi zamanlı çalışacağında devamlı çalışması söz konusu olmamaktadır bu açıdan Çalışan CD tanımlaması tam anlamıyla anlam karşılığı bulamamaktadır bunun yerine en doğru tanımlama Çalışır CD ifadesi daha doğru bir kavramdır. (78.185.242.203 16:55, 24 Mayıs 2012 (UTC))
İsim tartışmasının "çalışan sistem" (çalışan CD/DVD/USB) ve "canlı sistem" (canlı CD/DVD/USB) tanımları arasında yapılması gerektiğini düşünüyorum, çünkü Linux kullanıcıları arasında bu iki kavram yaygınlaşmış durumda (şu istatistik de bunu doğrular nitelikte).
TÜBİTAK tarafından ilk sürümü 2005 yılında yayınlana Pardus işletim sistemi ile beraber Pardus geliştiricileri ilk kez "çalışan CD" tanımını kullandılar. Kaynağını şimdi hatırlamıyorum ancak bir Pardus geliştiricisi Pardus 1.0 ile beraber ilk kez "Live CD" yerine Türkçe "çalışan CD" kavramını ortaya attıklarını ve bu kavramı Türkçe'ye kazandırdıklarını yazmıştı.(1) Pardus kullanıcıları arasında "çalışan CD" kavramı yaygınlaşmış durumda. Diğer taraftan Ubuntu ve diğer Linux dağıtımlarının kullanıcıları arasında ise yaygın bir şekilde "Canlı Sistem" (Canlı CD, Canlı USB vs.) kullanıldığını gözlemliyorum. --Fsandlinux (mesaj) 16:36, 6 Nisan 2013 (UTC)
Şahsen bu güne kadar "çalışan sistem" (çalışan CD/USB/DVD) tanımını kullandım ancak bu tanımlamanın, ilk kez duyan kullanıcılarda yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceğini düşünüyorum.
Örnek 1: Ubuntu'yu bilgisayarınızdan kaldırmak için OS-Uninstaller yazılımını kullanabilirsiniz. OS-Uninstaller'i kullanabilmek için bilgisayarınızda sağlam durumda çalışan bir Ubuntu'nun var olması gerekmiyor, OS-Uninstalleri çalışan Ubuntu DVD'sine geçici olarak yükleyip kullanabilirsiniz.
Bu metinde çalışan Ubuntu DVD'si yazan yerde "çizilmemiş hasar görmemiş bir bir Ubuntu DVD'si" nin anlaşılması muhtemeldir. Ayrıca "çalışan bir Ubuntu" yazan yerde de kavramlar yine bir birine karışıyor.
Örnek 2: GParted'in çalışan sürümünde tüm disk bölümleri öntanımlı olarak bağlanmadan gelir.
Burada da benzer bir durum var.
"canlı CD" ve "çalışan CD" terimlerinin Google'da aranma değerlerini incelediğimizde ise (2) bir birine yakın bir düzeyde arandığı (son zamanlarda canlı CD aramasının farkı biraz açtığı) görünüyor. "canlı sistem" ve "çalışan sistem" terimlerini arattığımızda ise (3) canlı sistem teriminin açık ara önde olduğu görünüyor.
Özetle "çalışan CD" (çalışan sistem) ayırt edici bir terim gibi durmuyor. "çalışan CD" denilince çizilmemiş, sağlam durumdaki bir CD'nin anlaşılması muhtemeldir. "canlı CD" terimi ile karşılaşan bir kullanıcı ise muhtemelen "canlı da neyin nesi" diyerek yeni bir kavram ile karşı karşıya olduğunun farkına varacak, cümleyi buna göre okuyacaktır diye düşünüyorum. --Fsandlinux (mesaj) 19:05, 24 Aralık 2014 (UTC)
Canlı CD olması yönünde oy kullanıyorum ben de. Forumda yazmaya çalışmış olsam da Viki'de de bulunmasını sitedim. Canlı CD hem esas kaynağı güzel olarak karşılıyor hem de yaptığı işe anlam katıyor. heartsmagic (mesaj) 08:48, 26 Aralık 2014 (UTC)