Taranatha

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taranatha'nın geleneksel thangka yorumu

Tāranātha (1575–1634), Tibet Budizmi'nin Jonang okulundan bir Lama idi. O, yaygın olarak Jonang ekolünün en dikkate değer alimi ve temsilcisi olarak kabul edilir.

Taranatha'nın Tibet'te, Padmasambhava'nın doğum gününde doğduğu söylenir. Orijinal adı, Sanskritçe Anandagarbha'nın Tibetçesi olan Kun-dga'-snying-po idi. Bununla birlikte, Sanskrtiçe dil ustalığının Tibet'te eskiye göre çok daha az yaygın hale geldiği bir dönemde, Sanskritçe ilime verdiği değerin bir göstergesi olarak, genel olarak tanınan Sanskritçe adı olan Taranatha'yı benimsedi. Bu isim aynı zamanda onun oldukça saygı duyduğu Hintli öğretmeni Buddhaguptanatha'ya yaptığı bir göndermedir.[1]

Olağanüstü niteliklerinin, diğer büyük ustaların çoğunda olduğu gibi, genç yaşta başkaları tarafından fark edildiği söylenir. İlk ve ana öğretmeni Buddhaguptanatha olmasına rağmen, Je Draktopa, Yeshe Wangpo, Kunga Tashi ve Jampa Lhundrup gibi diğer ustaların yanında da çalıştı.

Taranatha, Khenchen Lungrik Gyatso tarafından Krishnacarya'nın ve Khenchen'in kendi öğretmeni Jetsun Kunga Drolchok'un reenkarnasyonu olarak tanındı.[2]

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Taranatha üretken bir yazar ve ünlü bir bilgindi. En iyi bilinen eseri, 1608 tarihli , 143 yapraklık Hindistan'da Budizm Tarihi'dir (dpal dus kyi 'khor lo'i chos bskor gyi byung khungs nyer mkho),. Diğer eserleri 1604'te yazdığı Altın Tespih, Bodhisattva Tara'nın Tantrasının Kökeni adlı eserdir. Shentong'un boşluk (şunyata) görüşünün savunucusuydu ve bu konuda birçok metin ve tefsir kaleme aldı.

Sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhtemelen 1614'ten kısa bir süre sonra Taranatha, Moğolistan'a gitti ve burada birkaç manastır kurulmasına ön ayak oldu. Urga'da öldüğü tahmin ediliyor. Moğolistan'ın 1. Bogd Gegeen ve Jebtsundamba Khutuktu'su olan Zanabazar'ın Taranatha'nın reenkarnasyonu olduğuna inanılıyor. En son reenkarnasyonu ise, inanıldığına göre 2012'de ölen 9. Jebtsundamba Khutughtu idi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Taranatha (yazar), Hopkins, Jeffrey (çev.). Ötekinin Özü-Boşluk Kar Aslanı (2007).1-55939-273-8ISBN 1-55939-273-8
  • Stearns, Cyrus. Dolpo'dan Buda: Tibetli Usta Dolpopa Sherab Gyaltsen'in Yaşamı ve Düşüncesi Üzerine Bir Araştırma . New York Press Eyalet Üniversitesi (1999).0-7914-4191-1ISBN 0-7914-4191-1 (hc);0-7914-4192-X (pbk). -(Taranatha hakkında oldukça kapsamlı bilgiler içerir)

Daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]