Zincir dişlisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tahrik dişlisi sayfasından yönlendirildi)
16 dişli zincir dişlisi. Do = Dişli teker çapı. Dp = Hatve çapı
Zincir dişlisi ve makaralı zincir

Zincir dişlisi, cer dişlisi veya tahrik dişlisi bir zincir, palet ya da diğer delikli ya da girintili maddeye hareket aktarmak üzere tasarlanmış, dişleri olan bir çark veya tekerlektir.[1][2][3][4] 'Zincir dişlisi' adı genellikle radyal çıkıntılarının üzerinden geçen bir zincire geçtiği herhangi bir tekerleği tanımlar. Pürüzsüz olan makaralara kıyasla zincir dişlileri zincir veya paletle eşleşmesini sağlayan çıkıntılara sahiptir. Dişli çarklarden farklı olarak zincir dişlileri birbirleri ile doğrudan eşleşmezler.

Zincir dişlileri bisikletler, motosikletler, arabalar, paletli araçlar ve diğer makinelerde, dişlilerin uygun olmadığı iki şaft arasındaki dönme hareketini iletmek veya bir parçaya, palete vb. doğrusal hareket uygulamak için kullanılır. Belki de en yaygın dişli şekli, pedal milinin, arka tekerleğin aksı üzerinde küçük bir dişliyi tahrik eden bir zinciri tahrik eden büyük bir dişli tekerleği taşıdığı bisiklette bulunabilir. İlk otomobiller, büyük ölçüde bisikletlerden kopyalanan bir uygulama olan dişli ve zincir mekanizması ile motor gücünü tekerleklere aktarmaktaydı.

Zincir paleti tahrik dişlisi (Leclerc ana muharebe tankı, 2006)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Oxford English Dictionary. 2nd. Oxford University Press. 1989. cog, n. 1. a. One of a series of teeth or similar projections on the circumference of a wheel, or the side of a bar, etc., which, by engaging with corresponding projections on another wheel, etc., transmit or receive motion. 
  2. ^ Oxford English Dictionary. 2nd. Oxford University Press. 1989. sprocket, n. 2. a. A projection (either forked or simple) from the rim of a wheel, engaging with the links of a chain. 
  3. ^ The Encyclopedia Americana: a library of universal knowledge, sprocket. pg 460 30 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Elements of machine design By Oscar Adolph Leutwiler

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]