Ana muharebe tankı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman yapımı Leopard 2 tankı

Ana muharebe tankı, kısaca AMT (İngilizce: main battle tank; MBT) modern orduların zırh korumalı doğrudan saldırı ve manevra gerçekleştiren tank türüdür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana muharebe tankı, taarruz gücünün önemli bileşenlerinden birisidir.[1] Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında pek çok devlet tarafından kullanılmıştır. Kullanımlarına Soğuk Savaş döneminde tankın güncellenmiş halleriyle devam edilmiştir. Amerikan Ordusu'nca kullanılan M26 Pershing ile Sovyetler'in kullandığı T54, T55 ve T44 tankları AMT'lere bazı örneklerdir. Tarihteki ilk AMT örneği ise Birleşik Krallık'ın Chieftain (FV4201) tankıdır.[2]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

AMT'ler günümüzde ağırlık, motor gücü veya silah gücüne göre değil piyadeye verdiği destek, taarruz ve faydalanma oranına göre sınıflandırılmaktadır. Aynı zamanda AMT'ler, kara savaşlarında da önemli güç değerine sahiptir.[3] AMT'lerin öncelik görevleri ise düşman tanklarını ve tanksavar silahlarını yok etmektir. Öte yandan, AMT'ler tanksavar, mayın ve topçulara karşı birçok zayıf noktası vardır. En zayıf noktaları namlusu, alt kısmı ve paletleridir. Bu sebepten ötürü zırh üreticileri, tankın zırh özelliklerini, tanksavar silahların gelişimini engellemek için, gizli tutmaya çalışmıştır.

1970'lı yılların sonlarına kadar tanklar, HEAT mermileri nedeniyle kalın zırhlar taşımakta ve bu nedenle hantal kalmaktaydı. Günümüzde gelişen tank dizayn, zırh ve motor teknolojileri sayesinde tankların kapasiteleri büyük ölçüde artmıştır. Buradaki önemli gelişme Birleşik Krallık tarafından üretilen Chobnam zırhıdır.[4] Bu zırh HEAT mermilerinin zırhı geçmesini önlemektedir. Zırh özelliğinin gelişmesi ile kalın çelik levhalar kullanan ağır tanklar yerine orta sınıf gibi daha hafif ve daha hızlı tank üretilme şansı doğdu. Ayrıca gelişen silah teknolojisi tanklara daha uzaktan ve daha isabetli atış kabiliyeti getirdi. Bunun sonucunda hem piyadeye destek verebilen hem de diğer tanklarla mücadele edebilen tanklar geliştirildi. Bu sayede tankın zırhı eski nesil silahlara karşı büyük ölçüde koruma sağlamaktadır.

1991 Körfez Savaşı sırasında ABD yapımı Hellfire tanksavar füzesi dost ateşi ile vurduğu bir M1 Abrams tankını imha etmesi ve[5] aynı şekilde 2003 yılındaki Irak'ın işgali sırasında İngiliz Challenger 2 tankı diğer bir Challenger 2 tankını vurması AMT'lerin savaş alanındaki isabet kabiliyetleri hakkında kuşkuya sebep olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Altay tankı nedir? - Molatik Teknoloji". 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  2. ^ "Chieftain - The Tank Museum". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  3. ^ "Geçmişten Günümüze Tank Gelişimi". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  4. ^ "Savunma Sanayi Zırh Bilimi - Turkish Defence Agency". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  5. ^ "Körfez Savaşı'nın hava harekatı -3 - F-117, Tomahawk, AH-64 Apache …". 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023.