Ana muharebe tankı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman yapımı Leopard 2 tankı

Ana muharebe tankı, kısaca AMT (İngilizce: Main Battle Tank; MBT) modern orduların zırh korumalı doğrudan saldırı ve manevra gerçekleştiren tank türüdür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana muharebe tankı, taarruz gücünün önemli bileşenlerinden birisidir.[1] Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında bu bileşen pek çok devlet tarafından kullanılmıştır. Birçok Soğuk Savaş dönemi tankı II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan orta sınıf tankın güncellenmiş haliydi. Örneğin Amerikan Ordusu tarafından kullanılan tankların çıkış tankı M26 Pershing idi. Aynı şekilde Sovyet T54 ve T55 tankları ise T44 tankından esinlenilmiştir. Hafif sınıf tankın ağırlık, zırh, silah ya da motor özelliklerini taşımaktadır. İlk AMT ise Birleşik Krallık Chieftain (FV4201) tankıdır.[2]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

AMT'ler günümüzde ağırlık, motor gücü veya silah gücüne göre değil piyadeye verdiği destek, taarruz ve faydalanma oranına göre sınıflandırılmaktadır. Aynı zamanda AMT'ler, kara savaşlarında da önemli güç değerine sahiptir.[3] AMT'lerin öncelik görevleri ise düşman tanklarını ve tanksavar silahlarını yok etmektir. Ancak savaş alanında AMT karşı birçok tehdit de bulunmaktadır. En ağır zırhlı AMT tanksavar silahlarına karşı zayıftır. En zayıf noktaları namlusu, alt kısmı ve paletleridir. Ayrıca savaş alanında topçu ve mayın tehdidi de vardır.

1970'lı yılların sonlarına kadar tanklar, HEAT mermileri nedeniyle kalın zırhlar taşımakta ve bu nedenle hantal kalmaktaydı. Günümüzde gelişen tank dizayn, zırh ve motor teknolojileri sayesinde tankların kapasiteleri büyük ölçüde artmıştır. Buradaki önemli gelişme Birleşik Krallık tarafından üretilen Chobnam zırhıdır.[4] Bu zırh HEAT mermilerinin zırhı geçmesini önlemektedir. Zırh özelliğinin gelişmesi ile kalın çelik levhalar kullanan ağır tanklar yerine orta sınıf gibi daha hafif ve daha hızlı tank üretilme şansı doğdu. Ayrıca gelişen silah teknolojisi tanklara daha uzaktan ve daha isabetli atış kabiliyeti getirdi. Bunun sonucunda hem piyadeye destek verebilen hem de diğer tanklarla mücadele edebilen tanklar doğdu.

Tankın hayatta kalması için gerekli şey hareket kabiliyeti ve ateş gücüdür. Tankın zırhı eski nesil silahlara karşı büyük ölçüde koruma sağlamaktadır. Bu yüzden zırh üreticileri zırh özelliklerini gizli tutarak tanksavar silahlarının gelişimini önlemeye çalışmıştır. Ancak her ne kadar gizli de tutulsa iki olay bunun pek de başarılı olmadığını göstermiştir. 1991 Körfez Savaşı sırasında ABD yapımı Hellfire tanksavar füzesi dost ateşi ile vurduğu bir M1 Abrams tankını imha etti.[5] Aynı şekilde 2003 yılındaki Irak işgali sırasında İngiliz Challenger 2 tankı diğer bir Challenger 2 tankını vurdu ve 2 mürettebatını öldürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Altay tankı nedir? - Molatik Teknoloji". 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  2. ^ "Chieftain - The Tank Museum". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  3. ^ "Geçmişten Günümüze Tank Gelişimi". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  4. ^ "Savunma Sanayi Zırh Bilimi - Turkish Defence Agency". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  5. ^ "Körfez Savaşı'nın hava harekatı -3 - F-117, Tomahawk, AH-64 Apache …". 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023.