Tabanofça Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tabanofça Muharebesi
Makedonya Mücadelesi
Tarih27 Mart 1905
Bölge
Sonuç Çetnik zaferi
Taraflar
Çetnikler  Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Vladimir Kovačević Bilinmiyor
Güçler
27 112
Kayıplar
11 ölü ve yaralı 60 ölü ve yaralı

Tabanofça Muharebesi (SırpçaБорба на Табановцу, Borba na Tabanovcu), 27 Mart 1905 tarihinde Makedonya Mücadelesi sırasında Tabanofça'da Çetnik güçleri ile Osmanlı garnizonu arasında gerçekleşen çatışmalardı.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

27 kişiden oluşan Poreçe'ye giden Çetnik grubu, 27 Mart'ta şafak vakti Tabanofça köyüne indi.[1] 101 tüfek ve 30.000 mermi mühimmat taşıdılar.[1] Grup, Hersekli isyancı Stojan Kovačević'in yeğeni Vladimir Kovačević tarafından komuta edilmekteydi.[2] Grup, diğerlerinin yanı sıra Veselin Veselinović, Dragomir Protić, Dragomir Vasiljević, Stojan Koruba ve Stojan Ristić-Giljanče'den oluşuyordu. Birliğin en deneyimli savaşçıları Veselin Veselinović, Stojan Koruba ve Stojan Ristić-Giljanče idi.[2]

Kovačević varır varmaz grubu böldü ve Veselinović komutasındaki altı kişilik bir grubu köyün karşı ucundaki bir eve gönderirken, diğerleri iki komşu eve yerleştirildi. Bir Türk muhbir, Veselinović'in grubunu gördü ve öğleden sonra erken saatlerde evleri aramaya başlayan Kumanova garnizonuna haber verdi. Vasiljević ciddi şekilde yaralandı, Vitko Vranjanac ise vurularak öldürüldü; Stojan derhal tepki verdi ve avludan koşarak iki askeri öldürdü, ardından Vasiljević'i güvenli bir yere götürdü.[1] Askerler, Veselinović'in evini kuşattı ve ıslah edilmiş Osmanlı subayı Turiç, kuşatılanlara ordudan önce kaçan yoldaşları tarafından terk edildiklerini ve teslim olurlarsa hayatlarını garanti ettiğini bildirdi; bu koşullarda direnmek boşuna olacağı için teslim oldular.[1] Saat 15:00 civarında Kovačević'in grupları ve Osmanlı ordusu çatıştı. Protić ve Vasiljević, kaçmaya çalıştıklarında hemen öldürüldüler. Çetnikler gece geç saatlere kadar süren saldırıyı ordunun geri çekilmesiyle durdurdu. Osmanlı güçleri çoğu zaman gece çatışmalarından kaçındı.[1] Çetniklerde 11 ölü ve iki hafif yaralı bulunurken Osmanlı güçleri ise 60 ölü ve yaralı verdi.[1] Kuşatmadan yalnızca Stojan Koruba kaçabilmişti.

Tabanofça Muharebesi'nden sonra Savatije Milošević, Lazar Kujundžić ve Aksentije Bacetović-Baceta, Çetnik yaşam tarzını voyvodalar olarak "içten" hissetmek isteyerek eylemin organizatörleri olarak örgütten ayrıldılar. Baceta, o zamanki örgütün üst kurmay başkanı Ilija Jovanović'in yerini alacaktı. Baceta ve Savatije, Nisan ortasına kadar 107 militanı sınırın ötesine taşımıştı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g Ilić, Vladimir (5 Mart 2003). "Srpski četnici na početku dvadesetog veka (7): Ubistvo popa Taška" (Sırpça). Glas Javnosti. 26 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Recueil de Vardar. Akademija. 2005. s. 102. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]