Taare Zameen Par

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taare Zameen Par
Film afişi
YönetmenAamir Khan
YapımcıAamir Khan
Ajay Bijli
Sanjeev K. Bijli
SenaristAmole Gupte
OyuncularAamir Khan
Darsheel Safary
Tanay Chheda
Tisca Chopra
Vipin Sharma
Megha Bengali
Bugs Bhargava
MüzikShankar Mahadevan
Loy Mendonsa
Ehsaan Noorani
Görüntü yönetmeniP.S. Vinod
Sanat yönetmeniMunira Khokhawala
KurguDeepa Bhatia
StüdyoAnand Recording Studios
DağıtıcıUTV Motion Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2007
Süre165 dakika
Ülke Hindistan
Dilİngilizce
Hintçe
Bütçe$2.18 milyon
Hasılat$16.19 milyon
Resmî sitesi

Taare Zameen Par; 2007 Hindistan yapımı; yönetmenliğini Aamir Khan, Amole Gupte ve Ram Madhvani'nin yaptığı bir dram filmidir. Başrollerini Darsheel Safary ve Aamir Khan paylaşmaktadır.

Film Internet Movie Database sitesinde 10 üzerinden 8,5 puan almıştır.

"Amole bence parlak ve etkileyici bir senaryo yazmış olsa da, filme katkısı bir yazarın katkısıyla sınırlı değil. En önemli görevi müzik yaratmak da dahil olmak üzere tüm ön prodüksiyon onun tarafından yapıldı... sette Kreatif Direktör olarak hazır bulundu ve yönetmen olarak ilk çıkışımda büyük bir destek ve güçlü bir yol gösterici güç oldu. Bunun için ona teşekkür ediyorum ve dahası bana güvenerek bana inandığı için ona teşekkür ediyorum. ona çok yakın olan bir şey." Aamir Khan

Filmin ana çekimleri beş ay boyunca Hindistan'da gerçekleşti. Khan, yönetmen olarak ilk iki gününü, çekilecek ilk sahneyi (Ishaan okuldan eve dönerken ve yakın zamanda topladığı balıkları kaldırarak) bloke ederek ve yeni sorumluluklarını üstlenerek geçirdi. Seyircinin kameranın farkında olmaması gerektiğine inanarak, nispeten az kamera hareketi içeren film için basit bir çekim tarzı seçti.

Aynı zamanda Khan, yanıltıcı kamera hilelerinden de yararlandı. Örneğin, Ishaan'ın okulunun dışında balık topladığı açılış sahnesi yerinde ve Film City'de çekildi. İlkinde Ishaan'a odaklanan çekimler yapılırken, oluk teraryumunu içerenler ikincisinde bir su tankında çekildi. Tankın suyu genellikle bulanıklaşıyordu çünkü çamur yukarı çıkıyor ve üretimi sürekli boşaltıp yeniden doldurmaya zorluyordu. Bu engel nedeniyle, sahnenin çekilmesi sekiz saat sürdü. Filmin sonraki sekansı Ishaan'ın iki köpekle oynamasını içeriyordu. "Kesinlikle taşlaşmış" Safary'yi telafi etmek için, çoğu ortak çekim bir vücut dublörü kullandı, ancak diğer bölümler oyuncunun yakın çekim çekimlerini entegre etti. Ishaan'ın kabusu - annesinden bir tren istasyonunda ayrılır ve o bir kalabalığın içinde sıkışıp kalırken bir trende yola çıkar - Mumbai'de kalıcı bir tren istasyonu setinde filme alındı. Prodüksiyon, tren setinin hareketsizliğini gidermek için, hareket eden bir tren yanılsaması yaratmak için kamerayı hareket eden bir arabaya yerleştirdi. Annenin bakış açısından -aktrisin arkasından çekilen- sekanslar için Chopra, trenin kapısının yeniden oluşturulmuş bir bölümünün yanındaki bir arabada duruyordu.

Tüm okul dizileri mekanda çekildi. Yapım ekibi, "bir metropol okulunda olmanın ağırlığını" kurmak için "baskıcı" bir duyguya sahip bir Mumbai okulu aradı ve sonunda St. Xavier's School'u seçti. Okul bir ana yol üzerinde yer aldığından, arka plan gürültüsünü en aza indirmek için hafta sonları çekimler yapıldı, ancak Ishaan'ın sınıftan gönderildiği erken bir sahne, Mumbai Maratonu gününde çekildi. Yapım personeli, yakınlardaki kalabalıkların ve helikopterlerin seslerini maskelemek için sınıfın pencerelerine çıplak gözle görülemeyen akrilik levhalar yerleştirdi. Yeni Dönem Lisesi, Ishaan'ın yatılı okulu olarak görev yaptı. Ortam değişikliği, Ishaan'ın Chembur Mysore Colony'deki küçük evinden Panchgani'nin "geniş, güzel çevresine" taşınan yapım ekibi için "temiz bir nefes" oldu.

Yapım, yavrularını besleyen bir kuşun kısa sahnesi için hazır görüntülere dayanıyordu. Khan, beğenisine göre dikkatlice bir klip seçti, ancak filmin yayınlanmasından üç hafta önce, görüntülerin uygun formatta mevcut olmadığını öğrendi. Değiştirmek için üç gün ya da tahliyeyi geciktirme riskiyle, Khan bulabildiğiyle yetindi. Her gördüğünde "sindiğini" söylüyor.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Harfleri sayıları algılama problemi (disleksi) yaşayan Ishaan çevresi ve ailesi tarafından tembel muamelesi görür. Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarlı davranan bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3. sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir, kitabı her açtığında kelimeler ona sanki dans ediyor gibi gelir. Bu başarısızlığın sonucunda içine kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür, mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur. Annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan'ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olur. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra yeni resim öğretmeni ile tanışır. Τam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni Ram Shankar Ishaan'ın hayatını tam anlamıyla değiştirir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösterim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Hindistan'da 21 Aralık 2007'de[1] gösterime girerken, Türkiye sinemalarında gösterime girmemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0986264/releaseinfo 1 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 8 Ocak 2009 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]