Türkiye Go Oyuncuları Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Go Oyuncuları Derneği

Türkiye Go Oyuncuları Derneği (TGOD), Türkiye'de Go oyununu tanıtıp sevdirmek amacıyla faaliyet gösteren bir dernektir. 1995'te Ankara'da kurulmuştur.

Türkiye Go oyunuyla çok yakın zamanlarda tanışmıştır. Buna rağmen özellikle son yıllarda büyük bir ivme kazanan oyuncular Türkiye Go Oyuncuları Derneği (TGOD) etrafında örgütlenmektedirler.

Türkiye'de go oyununun yayılması Alpar Kılınç'ın ODTÜ'de, öğrencilik yılları sırasındaki kişisel girişimleri sonucu başlamıştır.

Turnuvalar ve Play-off sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Go Oyuncuları Derneği tarafından düzenlenen ilk turnuvalardan biri Türkiye Go Şampiyonası'dır. Bu turnuva Dünya Amatör Go Şampiyonası'na (DAGŞ) Türkiye'yi temsilen gidecek oyuncunun belirlenmesinde kullanılmıştır. 2001 yılında İstanbul Turnuvası'nın tesisi ve Alpar Kılınç'ı anmak için düzenlenen turnuvaya olan katılımın da büyümesiyle 2002'de Play-off sistemi tesis edilebildi. Bu sistemde oyuncular katıldıkları turnuvalardan puan toplayarak Play-off turnuvasına katılmaya hak kazanmaktadır. 2007'de Kore Başbakanlık Kupası'nın dünya amatör oyuncularına açılması ve turnuva sayısının artmaya başlaması dolayısıyla Play-off sistemi revize edilmiştir. Play-off sonucunda DAGŞ'ye ve Kore Başbakanlık Kupası'na katılacak oyuncu belirlenmektedir. Türkiye'de düzenlenen turnuvaların başlıcaları ve Play-off'a etki eden turnuvalar aşağıdadır.

Türkiye’de düzenlenen turnuvalar şunlardır:

  • Alpar Kılınç Go Turnuvası: TGOD kurucu üyelerinden Alpar Kılınç'ın anısına düzenlenen ulusal düzeyde bir turnuvadır. Yılda bir kez Aralık ayında Ankara’da ODTÜ Alpar Kılınç Go Topluluğu'yla ortaklaşa düzenlenir. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır.
  • Play-off turnuvası Yılda bir kez kış aylarında düzenlenir. Türkiye'yi, Japonya'da düzenlenen DAGŞ'de temsil edecek oyuncuyu belirlemek için yapılır. Yıl boyunca turnuvalara katılarak puan toplayan oyuncular katılır.
  • Türkiye Eşli Go Şampiyonası Düzenlenme sıklığı değişiklik gösterebilir, geleneksel olarak iki yılda birdir. Go oyununu yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenir. Çift tabir edilen iki kişilik takımlar halinde katılma ve çiftlerin karşı cinsiyetli (kadın-erkek) olma zorunluluğu vardır.
  • Türkiye Go Şampiyonası: Yılda bir kez Mayıs ayında Ankara’da düzenlenen ulusal düzeyde bir turnuvadır. Kazanan oyuncu Türkiye Şampiyonu unvanını alır. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır.

Bunların dışında yerel toplulukların Türkiye Go Oyuncuları Derneği adına ve desteğiyle düzenledikleri şu turnuvalar vardır:

  • Bursa Go Turnuvası: Yılda bir kez Haziran ayında düzenlenir. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır.
  • Hacettepe Go Turnuvası: Yılda bir kez Mart ayında düzenlenir. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır.
  • İstanbul Go Turnuvası: Yılda bir kez Eylül sonu ya da Ekim başı İstanbul'da düzenlenen uluslararası düzeyde bir turnuvadır. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır. İstanbul Go Oyuncuları Derneği tarafından düzenlenir.
  • İzmir Go Turnuvası: Yılda bir kez Temmuz ayında düzenlenir. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır. İzmir Go Oyuncuları Derneği (Goizm) tarafından düzenlenir.
  • Eskişehir Go Turnuvası: Yılda bir kez Kasım ayında düzenlenir. Play-off sistemine puan verir. Herkese açıktır.

Bunların haricinde Türkiye'de kurumsal/bireysel çabalarla daha farklı turnuvalar da düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin birçoğuna dernek resmi sitesinden ulaşılabilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]