İçeriğe atla

Türkiye'de ragbi birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'de ragbi birliği, yeni gelişmekte olan küçük bir spordur.

Başlık metni[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de voleybol yönetiminden Türkiye Ragbi Federasyonu sorumludur. Federasyon, 2011 yılında ragbi için tek kurum haline geldi ve Temmuz 2012'de FIRA-AER'e kabul edildi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de oynanan en eski ragbi oyunlarından bazıları, I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı'nda görev yapan Britanya birlikleri ile ANZAC'lar arasında oynandı.[1] Manly ragbi kulübü sekreteri Harold Austin'e yazdığı bir mektupta Tom Richards, ragbiyi "insanın zekasını körelten ve genel bir dikkatsizlik durumuna yol açan askeri yaşamın sıkıcı rutininden kopartan dünyada muhteşem bir fırsat" olarak değerlendirdi.[1]

Türkiye'deki sekiz "eski" ragbi kulübü, İstanbul Ottomans, ODTÜ, Kadıköy RK, Girne, Saint Benoit, Saint Joseph İstanbul, Saint Joseph İzmir, IRC ve Koç Üniversitesi'dir.[2] Uzun yıllar boyunca, bir Yunan takımına veya Kuzey Kıbrıs'a karşı oynanan tuhaf oyun dışında, dışarıdan çok az temas vardı.[2]

Oyun, Rugby Union, ODTÜ Ragbi SK önceki şampiyonu, İstanbul Ottomans, Kadıköy RK ve 1919 Samsun Ragbi SK gibi kulüplerin üst düzey çalışmalarıyla geliştirilmektedir. Bu ekipler sporun ülke çapında tanınması, sevilmesi ve oynanması için yoğun çaba harcamaktadır. 2008'de Türkiye millî ragbi birliği takımı kuruldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b http://wesclark.com/rrr/life_less_ordinary.html "A Life Less Ordinary" on the Rugby Readers review 19 Haziran 2024 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ a b http://wesclark.com/rrr/islamic_rugby.html "Islam and Rugby" on the Rugby Readers review retrieved 2 July 2009

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]