Türk başlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Senegal'de bir köy önderinin giydiği Türk başlığı.

Türk başlığı, ilk olarak Türkler tarafından giyilen gayri resmî başlık, ayrıca "hacı takkesi" olarak da adlandırılır. Çoğunlukla taşrada dini bir yaşam süren yaşlı insanlar tarafından kullanılır. Türk başlıkları genellikle pamuk polar ve yün karışımından yapılmıştır. Bu geleneksel başlığın kenar yüzeylerinde girintili desenleri, üst kısmında ise daire biçiminde şekiller vardır. Bazı başlıklarsa sadedir. Başlığın diğer bir özelliği olaraksa; Türk başlıkları kulak hizasının üzerinden giyilmek üzere, orantılı olarak kenar bölümlerinden katlanarak giyilir.

Türk başlığı Amerika Birleşik Devletleri'ndaki müslüman kökenli erkekler tarafından da giyilir. ABD'de bu başlığa: Turki koofi (Türk kufisi), Turkish kufi (Türk kufisi) veya Islamic knit cap (İslamî örgü başlık) gibi adlar verilir.

Batı Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Afrika'da insanlar dinleri her ne olursa olsun (Hristiyan, Müslüman veya Afrika Yahudisi... gibi) Türk başlığını kullanmıştır. Bununla birlikte Türk başlığının varyantı olan şapkalar ortaya çıkmıştır (Fes gibi), ayrıca İslam dünyasında yine Türk başlığının bir varyantı olan takke dini bir giyim unsuru halini almıştır. Senegalli film yapımcısı ve yazar Ousmane Sembène ve Gine-Bissaulu devrimci önder Amílcar Cabral'ın sık sık Türk başlığı kullanması 1970'li yıllarda bu başlığın dünyadaki bilinirliğini arttırmıştır. Bu başlık Batı Afrika'da daha çok dini liderler, kırsal ileri gelenler, kent esnafları, Mouride kardeşlik üyeleri ve Fula halkı tarafından kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ek kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Palin, Sahara (Thomas Dunne Books 2003). Senegal, Mali ve Nijer gezisi DVD'sinden. DVD'de, Batı Afrika'da Türk başlığı giyilen birçok kareye rastlanıyor.