Türk Antarktika Araştırma İstasyonu

Koordinatlar: 67°49′46″S 67°14′13″W / 67.8295033°G 67.2368349°B / -67.8295033; -67.2368349
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Antarktika Araştırma İstasyonu (İngilizceTurkish Antarctic Research Station) veya TARS, Antarktika'da bulunan bir araştırma istasyonudur.

Türkiye, Antarktika'daki ilk araştırma üssünü kurmak için seçilen yer olarak Horseshoe Adası'nı uluslararası kamuoyuna duyurdu. 2017'de yeni bir araştırma programı - Türkiye Kutup Araştırmaları Programı - başlatan Türkiye, 2018'de adada hava durumu izleme istasyonu ve bilimsel bir kamp da dâhil olmak üzere geçici tesisler kurmuştu. Plan, başlangıçta yalnızca yaz aylarında ve daha sonra tüm yıl boyunca işletilecek yaklaşık 50 kişilik kalıcı bir araştırma üssü inşa etmekti.[1]

İstasyon, çoğunlukla önceden imâl edilmiş yaşam modülleri kullanılarak iki aşamada inşa edilecek ve yenilenebilir enerji kaynakları ile güçlendirilecek; ayrıca yapısında yeniden kullanıma, geri dönüşüme ve geri kazanıma uygun malzemeler tercih edilecektir. Türkiye Kutup Araştırmaları Programı, kutup bölgelerindeki bilimsel faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamakta ve şu dört bilimsel disiplini öncelik vermektedir: fizik bilimleri, yer bilimleri, yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler. Programın bir sonraki aşamasında, kutup bölgelerinde iklim ve ilgili sistemler, uzun vadeli gözlemler, deniz kaynakları, çevre ve ekosistem gözlemleri, bilimsel ve teknolojik yenilikler ve beşeri bilimler üzerine çalışmalar yürütmek amaçlanacaktır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wenger, Dr. Michael (25 Şubat 2021). "Turkey plans its own Antarctic station" [Türkiye kendi Antarktika istasyonunu planlıyor]. polarjournal.ch. Zürih: PolarJournal. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. Türkiye'nin kutup programı, Türkiye'nin Madrid Protokolü'nün onaylandığı 2017 yılında resmen başlatıldı. Bir yıl sonra, Horsshoe Adası'nda geçici araştırma kampı kuruldu. Şimdi ülke aynı yerde kalıcı bir istasyon kurmak ve araştırma ülkeleri listesine katılmak istiyor. (Turkey's polar program was officially launched in 2017 when Turkey ratified the Madrid Protocol. A year later, the temporary research camp was established on Horsshoe Island. Now the country wants to establish a permanent station at the same location and join the list of research nations.) 
  2. ^ Construction and Operation of the Turkish Antarctic Research Station (TARS) at Horseshoe Island, Antarctica [Antarktika Horseshoe Adası'nda Türk Antarktika Araştırma İstasyonu'nun (TARS) İnşası ve İşletilmesi] (Taslak). Antarktika Antlaşması Sekreterliği ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü. Şubat 2021. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023.