Sırbistan Anayasa Mahkemesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sırbistan Anayasa Mahkemesi
Уставни суд Републике Србије
Anayasa Mahkemesi binası
Anayasa Mahkemesi binası
Kuruluş9 Nisan 1963
YerBelgrad, Sırbistan
Oluşum türüYüksek mahkeme
YetkiSırbistan Anayasası
Hakim süresi9
Pozisyon sayısı15
Yıllık bütçe3.72 million (2020, planned)[1]
Websiteustavni.sud.rs
Başkanı
MevcutVesna Ilić-Prelić
Görev başı3 Şubat 2014

Sırbistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (Sırpça: Уставни суд Републике Србије; Ustavni sud Republike Srbije) Sırbistan'da adli inceleme yapmaya yetkili en üst mahkemedir. Sırp makamları tarafından çıkarılan kanunların, kararnamelerin veya diğer kanunların Anayasaya uygun olup olmadığına karar verir. Mahkeme yargı organının bir parçası olmaktan ziyade sui generis olarak kabul edilir. Anayasa Mahkemesi, Sırbistan Anayasası ve Anayasa Mahkemesi Yasası tarafından yetkilendirilmiştir.[2]

Anayasa Mahkemesi'nin yeri Belgrad'dadır. Biri mahkeme başkanı olmak üzere 15 yargıçtan oluşur.[3]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, 9 Nisan 1963 tarihinde Cumhuriyetin bağımsız bir organı olarak kurulmuş ve 1963 Sırbistan SC Anayasası ile yasaklanan haklar ve görevler çerçevesinde anayasayı ve yasallığı korumakla görevlendirilmiştir. 25 Aralık 1963'te çıkarılan Sırbistan Anayasa Kanunu, Anayasa Mahkemesi önündeki yargı yetkisini ve hükümlerini ve kararlarının hukuki etkilerini daha spesifik bir şekilde tanımladı.

Sırbistan Anayasa Mahkemesi 15 Şubat 1964'te çalışmalarına başladı. Anayasa Mahkemesi, 1990 Sırbistan Anayasasının ilan edilmesi üzerine, Parlamentonun en yüksek devlet iktidarı organı olarak kuvvetler ayrılığının olmadığı bir çerçevede hareket etmiştir. Anayasa Mahkemesi, varlığı ve çalışmasıyla anayasal ilkelerin ve yasallığın korunmasında önemli katkıda bulunmuştur.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ЗАКОН О БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2020. ГОДИНУ" (PDF). parlament.gov.rs. Народна скупштина Републике Србије. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 
  2. ^ Constitutional Court of Serbia official site: Law on the Constitutional Court 27 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Constitutional Court of Serbia official site: Election, appointment and termination of office 26 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpça)
  4. ^ Constitutional Court of Serbia official site: The history of the court from its foundation 14 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.