Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sweeney Todd, the Demon Barber of Fleet Street Tony Ödülü kazanmış müzikal. Christopher Bond’un oyununa dayanan Hugh Wheeler kitabından yola çıkılarak yapılmıştır. Müzikleri ve şarkı sözleri Stephen Sondheim'a aittir. İlk kez 1 Mart 1979'da Broadway’de George Gershwin Theatre'da (Uris Theatre) sahnelenmiş ve En İyi Müzikal dahil 8 dalda Tony Ödülü kazanmıştır. Orijinal Broadway yapımında Angela Lansbury (Mrs. Lovett), Len Cariou (Sweeney Todd), Victor Garber (Anthony Hope), Sarah Rice (Johanna), Merle Louise (Beggar Woman), Ken Jennings (Tobias Ragg), Edmund Lyndeck (Judge Turpin) ve Craig Lucas yer almıştı. Cariou ve Lansbury En İyi Aktör ve Aktris dallarında Tony Ödülü ve Drama Desk Award almıştı. Daha sonra 2 Temmuz 1980'den itibaren Londra'da tiyatrosunda sahnelendi. Bu yapımda Denis Quilley ve Sheila Hancock yer almaktaydı.

1989'da Broadway'de Circle in the Square Theatre'da tekrar sergilendi. Bu yapımın yapımcılığını Theodore Mann, yönetmenliğini Susan H. Schulman yapmaktaydı. Beth Fowler ve Bob Gunton projede yer almış ve En İyi Aktör, En İyi Aktris dalında Tony Ödülü'ne ve Drama Desk Award'a aday olmuşlardır.

Müzikal 2005'te Broadway'de tekrar sergilenmiştir. 3 Kasım 2005 ve 3 Eylül 2006 arasında gösterilen müzikalde Michael Cerveris ve Patti LuPone yer almış, onlar da En İyi Aktör, En İyi Aktris dalında Tony Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Müzikal, sinemaya da uyarlanmıştır. Aynı isimli filmin müziğini yine Sondheim yapmıştır. Filmi Tim Burton yönetmiş, filmin senaryosunu ise John Logan yazmıştır. Johnny Depp Sweeney Todd'u, Helena Bonham Carter Mrs. Lovett'ı, Alan Rickman Judge Turpin'i canlandırmıştır. The Dreamworks/Warner Bros. yapımı olan film ABD'de 21 Aralık 2007'de gösterime girmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]