Suvalkija

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suvalkija arması

Suvalkija, Sudova veya Ujnemune (Litvanca: Suvalkija / Sūduva / Užnemunė), Güneybatı Litvanya'nın en küçük etnografik bölgesidir.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

Rus, Polonya ve Alman kaynakları yerel halka farklı isimler vermektedir.[1] Bu nedenle, bu bölgenin adı çoğu kez tartışmalara neden olmaktadır. Sudovia adı, bu bölgede yaşayan Sud kabilesinden geliyor.[2] Suwalki adı, şimdi Polonya'da bulunan Suwalki şehrinden gelmektedir.[3] Bölge için coğrafi olarak, bu bölgeye Ujnemune tanımı da kullanılmaktadır. Bu isim anlaşmazlığına göre, etnik kültürün devlet korumasının temelleri yasası, bölgenin iki isminden bahsediyor: Suvalkiya (Sudova) (Litvanca: Suvalkija (Sūduva)).[2]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Suvalkija bölgesi

Bölge, eski Vilkavishkish piskoposluğunun bulunduğu bölgede, Neman Nehri'nin güneyinde yer almaktadır.[4] Şirvintos ve diğer nehirler bölgenin güneybatı köşesindeki Vishtitis-Grajishkiay tepesinden akmaktadır. Vishtitis Gölü tepelerle çevrilidir. Suvalkiya, kuzey ve batıda Neman Nehri ile çevrilidir.[5] Güney Sudova ve Suwalki şehri modern Polonya'nın bir parçasıdır.[6]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Suvalki'de Batı Auxaitia lehçesi konuşulmaktadır.[7] Bölge, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu ve yarı-özerk Polonya İmparatorluğu'nun bir parçası olduğundan, bölgenin kimliği o sırada meydana gelmiştir ve bu nedenle Suwalki, Litvanya'nın en yeni etnografik bölgesi halini almıştır.[8] Mevcut siyasi durumda, Mariampolė'deki okullar, Litvanya ulusal canlanmasının tanınmış aktivistlerini yetiştirebilmişlerdir. Sonuç olarak, burada konuşulan Batı Auxaitia lehçesi standartlaştırılmış Litvanca dilinin temeli halini almıştır.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SŪDUVIŲ PROBLEMA". 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b ETNINĖS KULTŪROS GLOBOS TARYBA. Suvalkija (Sūduva)]
  3. ^ "J. Kudirka "THE LITHUANIANS"". 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Lietuvos etnogafinių regionų visuomeninės kultūros organizacijos". Žemaičių žemė (Litvanca). 4. 2002. 5 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  5. ^ ETNINĖS KULTŪROS GLOBOS TARYBA. Suvalkija (Sūduva)]
  6. ^ "Southern Sudovia: Poland's Lithuania". 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Samogitians: The Development of Inflexional Endings and the Chronology of the Divergence of Dialects". Center of Regional Cultural Initiatives. 12 Nisan 2006. 5 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2008. 
  8. ^ The Lithuanians: an ethnic portrait. Lithuanian Folk Culture Centre. 1991. 6 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  9. ^ Sudovia (Southern Lithuania)]