Sus ve Dans Et

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sus ve Dans Et, İngiliz bilim kurgu antoloji dizisi Black Mirror'ın üçüncü sezonunun üçüncü bölümüdür. Bölüm Charlie Brooker ve William Bridges tarafından yazıldı, 21 Ekim 2016'da üçüncü sezonun diğer bölümleriyle birlikte Netflix'te yayınlandı.

Bölüm mastürbasyon yaparken videosu çekilen ve bu videoyla şantaj yapılıp suç işlemek zorunda bırakılan bir genç çocuğun (Alex Lawther) hikâyesini anlatıyor. İlerleyen zamanlarda aynı kişi tarafından şantaja uğrayan orta yaşlı bir adam (Jerome Flynn) da çocuğa katılıyor. Bölüm Black Mirror diğer bölümlerine özellikle karanlık tonuyla "Beyaz Ayı" bölümüne benziyor.

"Sus ve Dans Et" karışık geri dönüşler aldı. Eleştirmenler Lawther ve Flynn'ın oyunculuklarını övdü fakat tarzı, konusunun iyi olup olmadığı, bölümün ilgi çekici temaları olup olmadığı hakkında ikileme düştüler. Eleştirmenlerin Black Mirror bölümleri sıralamalarında düşük sıralarda yer aldılar.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenny (Alex Lawther) garsonluk işinden eve döndüğünde kardeşi Lindsey'in (Maya Gerber) bilgisayarına virüs kaptırdığını öğrenir. Kenny bilgisayarına anti-virüs programı indirir ve bu programdan hackerların onu mastürbasyon yaparken kayda almasına izin verir. Hackerlar gence mail atar ve isteklerine uymazsa videoyu yayınlayacağına dair tehdit eder.

İşteyken Kenny 45 dakika içinde bulunması gereken 24 kilometre (15 mil) uzaklıkta bir konumu mesaj alır. Konuma gidebilmek için yalan söyleyip izin alır ve bisikletiyle yola koyulur. Vardığında ise başka bir şantaj kurbanı (Ivanno Jeremiah) tarafından içinde pasta olan bir kutu alır. Pastayı bir otele bırakması istendiğinde Kenny, Hector (Jerome Flynn) ile tanışır. Hackerlar Hector'a Mindy isimli bir fahişeyle ulaşır. Hector, eşi Penny (Leanne Best) öğrenirse çocuklarının velayetini kaybedeceğinden korkar.

İkiliye gitmeleri için bir konum verilir. Benzin için durduklarında, kendisini bir yere bırakmalarını isteyen Penny'nin arkadaşı Karen (Natasha Little) ile karşılaşırlar. Hector Karen'ı bırakıp Kenny ile olan yolculuklarına devam eder. Pasta içinde bulunan silahı kullanarak bankayı soymaları istenmiştir. Hacker ikilinin sürücü ve hırsıza karar vermelerini ister. Hector sürücü olmakta ısrar ederek Kenny'e bankayı soymaktan başka şans bırakmaz. Korkudan altına işemesine rağmen Kenny başarıyla parayı alır ve Hector ile birlikte kaçar.

Hector arabayı yokederken Kenny'den parayı ormanın içinde bir yere götürmesi istenir. Kenny orada bir drone tarafından kayda alınırken ölüme kadar savaşmaları istendiğini, kazananın parayı alacağını anlatan bir diğer kurban (Paul Bazely) ile buluşur. Kenny sadece mastürbasyon yaptığını anlatırken karşısındaki fotoğraftakilerin kaç yaşında olduğunu sorar. Böylece kendisinin pedofili olduğunu itiraf eder ve Kenny'nin de pedofili olduğunu ima eder. Kenny intihar etmeye çalışır ama silah boştur. İkili mücadeleye başlar.

Hector eve vardığında trollface mesajı alır, hackerlar her şeye rağmen Hector'ın sadakatsizliğinin kanıtlarını karısı Penny'e göndermiştir. Diğer kurbanların da bilgileri ortaya çıkmıştır. Kenny rakibini öldürüp, yaralı ve şok içinde, sendeleyerek ormandan ayrılır. Annesi (Camilla Power) korku içinde Kenny'i arar, çocukların fotoğraflarına mastürbasyon yaptığı videonun yayınlandığı, Lindsey ve arkadaşlarının videoyu gördüğünü söyler. Pedofili olduğunun ortaya çıkması ve sadist görevler nedeniyle travmatize olduğu için utanç içinde telefonu kapatır. Polisler ona yaklaştıkça telefonuna da trollface bildirimi düşer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]