Sumbar Nehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sumbar (ayrıca Sari-su, Sara-su ve Ṣáríṣú) güney Türkmenistan ve kuzey İran'da hızlı akan bir nehirdir. Atrek'in bir koludur. Sari-su adı Türk dillerinde sarı su anlamına gelir, ancak diğer birçok nehir için de kullanılır. Ocak 1954'te son bireyi öldürülene kadar burası Türkmenistan'da Hazar kaplanlarının[1] yaşadığı bir bölgeydi.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sumbar 245 km uzunluğundadır ve 8.300 km2'lik bir havzaya sularını boşaltır. İran'daki Kopet Dağlarından doğar ve Türkmenistan'a akar. Sumbar, Atrek'e katılmadan önce uzun bir süre boyunca, ondan Marábeh adı verilen bir dizi tepeyle ayrılır.[2] Atrek, Sumbar'ın katıldığı yerde Türkmenistan-İran sınırını oluşturur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çandır Nehri
  • Göktepe Savaşı (1879)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geptner, V. G., Sludskij, A. A. (1972). Mlekopitajuščie Sovetskogo Soiuza. Vysšaia Škola, Moskva. (In Russian; English translation: Heptner, V.G., Sludskii, A. A., Komarov, A., Komorov, N.; Hoffmann, R. S. (1992). Mammals of the Soviet Union. Vol III: Carnivores (Feloidea). 9 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Smithsonian Institution and the National Science Foundation, Washington DC).
  2. ^ Fraser, James Baillie (1838) "Notes on the Country Lying between the Meridians of 55° and 64° East, and Embracing a Section of the Elburz Mountains in Northern Khorásán" Journal of the Royal Geographical Society of London 8: pp. 308-316, p. 310

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu makale , Büyük Sovyet Ansiklopedisi, 1969–1978'deki "Сумбар"[ölü/kırık bağlantı] makalesinden türetilen içeriği içermektedir.