Sufi'nin Yolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İdris Şah'ı gösteren bir illüstrasyon

Sufi'nin Yolu (The Way of Sufi), İdris Şah'ın Tasavvuf'a ilişkin çok satan giriş düzeyinde bir kitabıdır. Sufiler adlı daha akademik bir kitabın devamıdır. Kitap ilk bölümünün sonunda "Batıdaki Tasavvuf Çalışmaları" başlıklı notların ve bir bibliyografyanın yer aldığı bir bölüme sahiptir.

Ölmeden kısa bir süre önce Şah, kitaplarının kendisi canlıyken yerine getirdiği işlevi yerine getirebilecek eksiksiz bir kurs ölçüsünde olduğunu belirtti. Bu şekilde, Sufi'nin Yolu bütün bir kursun bir parçası olarak okunabilir.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Sufiler eserinde olduğu gibi tasavvufun dört büyük tarikatinden açıklamalarla örnekler vermiştir. Bazı sufilerin de biyografileri vardır. Chisti, Kadiri, Sühreverdî ve Nakşibendi kolları ele alınmıştır. Ayrıca mutasavvıflarla bir dizi tasavvuf öğretim öyküsü ve soru-cevap bölümü vardır.

Önceki kitaptan bir temayı sürdüren Shah, Sufizmin yüzyıllar boyunca Batı medeniyetini büyük ölçüde etkilediğini, ancak bunun farkında olunmadığını söyler. Chaucer, Shakespeare, William Tell efsanesi, eski Birleşmiş Milletler genel sekreteri Dag Hammarskjöld ve Sir Richard Burton'ın eserleri ve diğerleri gibi örneklerle etkiyi tasvir eder. Doğuda, Sufizmin Zen Budizminin yanı sıra Hinduizmin de bazı yönlerini etkilediğini söyler.

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, BBC'nin Eleştirmenler programı tarafından "yılın seçkin kitabı" olarak ilan edildi.[2] New York Times da kitabı "birinin en az beklediği bir kapının açılması gibi" diyerek alkışladı.[3] İngiliz gazetesinde yazan The Observer, Nobel Ödülü - kazanan yazar Doris Lessing, kitabı "kilit önemde kitap" olarak nitelendirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tahir Shah (2008). In Arabian Nights (İngilizce). Bantam. ISBN 0-553-80523-1. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]