Stop AAPI Hate

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Stop AAPI Hate, Amerika Birleşik Devletleri'nde Asyalı Amerikalılara ve Pasifik Adalılarına (AAPI) yönelik nefret ve ayrımcılık olaylarını izleyen Stop AAPI Nefret Bildirme Merkezi'ni yöneten kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. COVID-19 salgını sonucunda AAPI topluluğuna yönelik ırkçı saldırılara yanıt olarak 2020 yılında oluşturuldu.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Stop AAPI Hate, üç gruptan oluşan bir konsorsiyum tarafından kuruldu; Asya Pasifik Politika ve Planlama Konseyi (A3PCON), Olumlu Eylem için Çin (CAA) ve San Francisco Eyalet Üniversitesi'nde (AAS) Asya Amerika Çalışmaları Bölümü. Konsorsiyum, COVID-19 salgınının Asyalı Amerikalılar üzerindeki etkisine cevaben Ocak 2020'de, özellikle ırk kaynaklı şiddet olaylarına ilişkin haber raporlarına yanıt olarak faaliyete başladı. Grup, veri toplamak ve bu verileri genel halka ve diğer savunuculuk gruplarına sağlamak için tabandan bir yaklaşım benimsiyor. Grup, Kaliforniya'daki olaylara odaklanmaya başladı. Araştırmacıları başlangıçta, yabancı düşmanlığı ve COVID-19 hakkında haber yapan haber kaynaklarından Ocak 2020'nin sonundan Şubat 2020'nin sonuna kadar verileri analiz etti. Grup daha sonra Kaliforniya valisine ve Eyalet Başsavcılığına başvurarak eyalet kurumlarının artan ayrımcılık tehdidine yanıt vermesini talep etti. Vali ve hükûmetteki diğerleri ırkçılığı kınamalarına rağmen, bir raporlama merkezi oluşturmadılar. Stop AAPI Hate, daha sonra AAPI Nefret Bildirme Merkezi adlı toplum temelli bir hükûmet dışı raporlama sistemi kurdu.[1] 23 Şubat 2021'de, Kaliforniya yasama organı, AAPI Hate'i Durdur'un web sitesini, analizini ve araştırmasını desteklemek için özel olarak 1,4 milyon dolarlık fon içeren AB 85'i yürürlüğe koydu.Grup, kullanıcıların bir olayı bildirmesine olanak tanıyan bir web sitesi işletiyor. Web sitesi ayrıca raporlardan elde edilen verilerle raporlar ve basın açıklamaları için bir takas odasıdır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "California passes bill allocating $1.4 million to track anti-Asian bias and hate crimes". fresnobee. fresnobee. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  2. ^ "STOP AAPI HATE - REPORTS & RELEASES". stopaapihate. stopaapihate. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]