Steyr ACR

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steyr ACR

Steyr Gelişmiş Piyade Tüfeği
Çeşidi Bullpup Piyade Tüfeği
Uyruğu Avustralya
Kullanıcılar Amerika Birleşik Devletleri (deneysel)
Üretim tarihi
Tasarımcı Ulrich Zedrosser
Tasarlandığı tarih 1987
Üretici Steyr Mannlicher
Özellikler
Ağırlık 3,2 kg (7,1 lb) (doldurulmamış)
Uzunluk 30,7 inç (780 mm)
Namlu uzunluğu 21,3 inç (540 mm)

Mühimmat 5.56×45mm dairesel astarlı SCF (sentetik kılıflı kinetik mermi)
Kalibre 5.56mm (Sabot Çapı)
Etki Gaz işlemeli yükleme, dikey sürgülü hazne
Atış sayısı Yarı otomatik

Dakikada 1200 rpm, döngüsel turda 3 turlu patlama[1]

Atış hızı 4.757 ft/s (1.450 m/s)
Besleme sistemi 24 yuvarlak ayrılabilir cephanelik
Nişangah Optik

Steyr ACR, ABD Ordusunun 1989/90 yıllarında Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) için üretilmiş, kinetik mermi ateşlemeli bir piyade tüfeği prototipidir. Sunulan silahların çoğunda olduğu gibi Steyr tasarımının prototiplerde etkili olduğu kanıtlanmasına rağmen tüm Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı, katılan kuruluşlardan hiçbirinin başarılı bir ACR silahının temeli olan M16A2'den çok daha iyi bir performans elde edememesiyle sona erdi.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Steyr ACR yerleşim şeması

Steyr ACR, Steyr AUG ile bazı yüzeysel benzerliklere sahiptir ancak daha yuvarlak olmasına ve namlunun çoğunun açıkta kaldığı AUG'un aksine namlu neredeyse baştan uca kaplanmıştır. AUG gibi, ACR de dipçik kısmına oldukça yakın yerleştirilmiş 24 mermilik şarjöre sahip bir bullpup tasarımıdır. Dipçik, temizlik için açılmak üzere şarjör alanının hemen altındaki bir yere konumlandırıldı. Standart bir özellik olarak optik görüş dahil edildi.

Steyr, mühimmat arasında geçiş yapmak için farklı bir sistem kullandı: mermileri hazneye ileri sürmek ve bir kilitleme cıvatası ile yerinde tutmak yerine, tüm mermi haznesini merminin genişliği boyunca dikey olarak hareket edebilecek şekilde geliştirdi. Gazları ateşledikten sonra, hazneyi dikey olarak aşağı doğru "üfledi", burada yeni bir mermi arkadan hazneye zorlanmış oldu ve eski mermiyi şarjörün önündeki bir fırlatma deliğinden dışarı çıkmaya zorladı. Yaylar daha sonra hazneyi, sabit bir bloğa kilitlendiği konuma doğru olacak şekilde geri kaldırdı. Ateşleme iğnesi, küçük bir delikten girerek ve ateşlemek için kapsül halkasına çarparak haznenin üzerine sabitlendi. Hazne normalde "aşağı" konumda tutuldu; tetik ise yayların onu yukarı doğru itmesine ve ateş etmesine izin vermek için onu serbest bıraktı.

Cephane[değiştir | kaynağı değiştir]

Steyr-Mannlicher ACR Mermisi

Steyr ACR'nin mermileri, merminin etrafına itici gaz yerleştirilmiş, iç içe geçmiş bir şekilde paketlenmiş, doğru şekilde konumlandırılmış bir karbon çeliği kinetik mermiden oluşur. Mühimmatın kasası; 45 mm uzunluğunda ve 10,4 mm çapında olan, yarı saydam özellikteki hafif plastikten yapılmış ve arka ucunda doldurma karışımının bastırıldığı yivli bir alüminyum halka bulunduran bir silindirdi.

Kinetik merminin kendisi 0,66 g ağırlığındadır, yaklaşık 1,6 mm çapında ve 41,25 mm uzunluğundadır. Atış hareketi sırasında sabot (mermi tabanı) ve kinetik merminin bir arada kalmasını sağlamak için pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Sabot, plastik bir kılıfla bir arada tutulan sıvı kristal polimerden yapılmış dört parçalı bir mil sabotudur. Toplam kovan ağırlığı 5,1 grama gelir ve mermiler, geleneksel pirinç kasalı 5,56 × 45 mm NATO mühimmatının ağırlığının yarısından daha azdır.[2]

Performans[değiştir | kaynağı değiştir]

Test sırasında silah iyi performans gösterdi ve sadece iki sorun tespit edildi. Birincisi, plastik kasaların balistik üzerinde bir miktar etki eden, değişen güçlere sahip olmasıydı. Bu oldukça küçük bir sorun olarak kabul edildi. Daha iyi malzemeler ve kalite kontrol yoluyla sorunun çözülebileceğini umdular. İkinci sorunu çözmek ise biraz daha zordu: sabotlar namludan çıktıklarında hala oldukça hızlı ilerliyorlardı ve yüzükoyun ateş ederken yerden sekmeleri halinde diğer askerler ve atıcı için tehlike oluşturuyorlardı.

Tüfekler ACR programında test edildi, Steyr ACR yukarıdan üçüncü sırada

Tüfek patentleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cephane patentleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) dahilinde geliştirilen bazı silahlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Advanced Combat Rifle by Department of Defense". The Internet Archive. 26 Şubat 1991. 22 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 
  2. ^ Hogg, Ian V. Jane's Infantry Weapons 1994-1995.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]