İçeriğe atla

Starr Raporu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
9 Eylül 1998'de yayınlanan Starr Raporu.

Starr Raporu, bağımsız avukat Ken Starr'ın Başkan Bill Clinton hakkındaki soruşturmasına ilişkin yazıların bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri federal hükümeti raporudur. 9 Eylül 1998'de Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne sunulan raporda yer alan iddialar sonrasında Bill Clinton'un görevden alınmasına ve Clinton'un hukuk lisansının beş yıl süreyle askıya alınmasına karar verilmiştir.

Olası gerekçeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Starr tarafından bildirilen ve raporda yer aldığı düşünülen maddeler:

Görevden alınmaya ilişkin aşağıdaki on bir olası gerekçeyi destekleyen önemli ve güvenilir bilgiler mevcuttur:

1. Başkan Clinton, hukuk davasında Monica Lewinsky ile cinsel ilişki olduğunu reddederken yeminli yalan söyledi.

2. Başkan Clinton, Bayan Lewinsky ile olan cinsel ilişkisi hakkında büyük jüriye yemin ederek yalan söyledi.

3. Başkan Clinton, cinsel ilişkiye ilişkin yanlış beyanını desteklemek amacıyla verdiği hukuki ifadede ayrıca Bayan Lewinsky ile yalnız kaldığı ve Bayan Lewinsky ile kendisi arasında alınıp verilen birçok hediye hakkında da yalan söyledi.

4. Başkan Clinton, Jones davasına katılımı konusunda Bayan Lewinsky ile yaptığı görüşmeler hakkında verdiği hukuki ifadede yeminli olarak yalan söyledi.

5. Jones davası sırasında, Bayan Lewinsky ile ilişkileri hakkındaki gerçeği ortaklaşa gizleme konusunda anlaşmaya vardı.

6. Jones davası sırasında, Başkan adaleti engelledi ve aşağıdaki araçları içeren bir plan aracılığıyla Bayan Lewinsky ile ilişkilerinin gerçeğini adli süreçten ortaklaşa gizleme konusunda anlaşmaya vardı: (i) Hem Başkan hem de Bayan Lewinsky Jones davasında cinsel ilişkileri konusunda yeminli yalan söyleyeceklerine anlaştılar; (ii) Başkan, Bayan Lewinsky'ye, Başkanın amaçları doğrultusunda, yeminli ifadesini destekleyecek ve her ikisinin de ilişkileri hakkında sorgulanmasını önlemek için kullanılabilecek bir beyanname hazırlamasını önerdi; (iii) Bayan Lewinsky sahte beyanı imzaladı ve savundu; (iv) Başkan, Bayan Lewinsky hakkındaki soruları engellemek amacıyla Bayan Lewinsky'nin ifadesinde sahte beyanını kullanmıştır; ve bu başarısız olduğunda, Başkan, Bayan Lewinsky ile olan ilişkisi hakkında sivil ifadesinde yemin ederek yalan söyledi.

7. Başkan Clinton, Bayan Lewinsky'nin, Jones davasında doğruyu söylemesi halinde kendisi için zararlı bir tanık olabileceğini ön görerek, New York'ta Lewinsky'e iş bulmasına yardım ederek adaleti engellemeye çalıştı.

8. Başkan Clinton, Bayan Lewinsky'nin Jones davasına katılımıyla ilgili olarak Vernon Jordan ile yaptığı görüşmeler hakkında sivil ifadesinde yeminli olarak yalan söyledi.

9. Başkan, kişisel sekreteri Betty Currie'nin ifadesinin alınmasından sonraki günlerde ifadesini yolsuzlukla etkilemeye çalışarak potansiyel bir tanığı uygunsuz bir şekilde tahrif etti.

10. Başkan Clinton, büyük jüri soruşturması sırasında, yedi ay boyunca ifade vermeyi reddederek adaleti engellemeye çalıştı.

11. Başkan Clinton, (i) Ocak 1998'de Bayan Lewinsky ile olan ilişkisi hakkında kamuoyuna ve Kongre'ye yalan söyleyerek anayasal yetkisini kötüye kullandı; (ii) o sırada büyük jüri soruşturmasında tam işbirliği yapma sözü vermek; (iii) daha sonra büyük jüriye gönüllü olarak ifade vermek üzere yapılan altı davetin reddedilmesi; (iv) Yönetici Ayrıcalığına başvurmak; (v) Ağustos 1998'de büyük jüriye yalan söylemek; ve (vi) 17 Ağustos 1998'de kamuoyuna ve Kongre'ye tekrar yalan söylemek - bunların hepsi Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin olası soruşturmasını engelleme, sekteye uğratma ve saptırma çabasının bir parçasıydı.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grounds, Introduction". The Washington Post. The Starr Report. 1998. Erişim tarihi: June 9, 2019.