Staatsexamen Nederlands als tweede taal

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Staatsexamen Nederlands als tweede taal veya kısaca NT2; anadili Hollandaca olmayanlara yönelik bir ölçünleştirilmiş sınavdır. Bu sınavda başarılı olarak sertifika almaya hak kazanan adaylar, Hollanda ve Belçika'da eğitim görmek ya da çalışmak için yeterli seviyede Hollandaca bildiklerini kanıtlamış sayılırlar.

Başvuru[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçika[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçika'da NT2 sınav sonucu; entegrasyon sertifikası almak, sosyal konut başvurusunda bulunmak, VDAB aracılığıyla iş bulmak veya OCMW'den sosyal yardım almak isteyenlerden talep edilir. Brüksel'de Huis van het Nederlands Brussel, Antwerpen'da Atlas, Gent'te Amal, diğer Flaman şehirlerinde ise toplumsal entegrasyon ofisleri Hollandaca öğreniminde başvurulması gereken ilk yerlerdir. Bu ofislerde görev yapan danışmanlar, başvuran kişinin mevcut durumunu göz önünde bulundurarak doğrudan NT2 sınavına veya dil kursuna yönlendirme yaparlar. Hollandaca kursları, bir çeşit halk eğitim merkezi olan Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) ve Centrum voor Basiseducatie (CBE) ile üniversitelere bağlı dil merkezleri olan Universitair Talencentrum (UTC) bünyesinde düzenlenir.[1] Belçika'da Leuven Katolik Üniversitesi, Linguapolis, Louvain Katolik Üniversitesi ve Gent Üniversitesi sertifikalı dil eğitimi düzenleme yetkisine sahip kurumlardandır.[2]

Değerlendirme ve sertifikasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçika[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dil kursunda eğitim gören kişiler, bitirdikleri her kurun sonunda sınava girerek başarılı olmaları durumunda sertifika almaya hak kazanırlar. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı kapsamında düzenlenmiş olan kurslarda A1-A2 kurları tek bir seviye olarak düzenlenmişken B1, B2 ve C1 kurları ise sırasıyla ikinci, üçüncü ve dördüncü aşamaları oluşturur. NT2 sınavlarında okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri test edilir. Kurs dönemi boyunca girilen ve halk eğitim merkezinin sorumluluğunda hazırlanmış olan kur içi sınavlardan elde edilen toplam not, NT2 sınavında alınacak nihai puanın %40'ını oluşturur. NT2 sınavı ise her seviyenin sonunda, yine bu merkezlerde düzenlenen çevrimiçi bir sınavdır ve geri kalan %60'lık puan dilimini oluşturur. Bu sınavda başarılı olmak için her bölümden (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) en az %50 oranında puan almış olmak gerekir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Een cursus Nederlands als tweede taal (NT2) volgen?" (Hollandaca). Onderwijs in Vlaanderen. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 
  2. ^ "University language centers" (İngilizce). Taal Unie. 31 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024.