Sportif direktör

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sportif direktör (İngilizce; Director of football kelimesinden gelir[1]), Sportif direktör teknik direktörü baskı altına alan bir pozisyon değildir. Aksine teknik birikimiyle teknik direktöre destek olan, teknik kadro ve yönetim arasındaki köprü konumunda bulunan ve futbolcuların özel sorunları da dahil her konuda onlara destek olan bir mevkiidir.

Teknik direktör, gün gün takımın durumuyla ilgilenecek kişidir. Form durumları, taktiksel hamleler, oyun anlayışının geliştirilmesi, futbolcuların kişisel gelişimi gibi konular, teknik direktörün işi olsa da takımın transfer ve kamp bütçeleri, oyuncu takip sistemi (scouting), gençlik geliştirme birimi (altyapı) sportif direktörün sorumluluk alanıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1969 yılında “Genel Menajer” sıfatıyla yola devam kararı alan Manchester United’ın efsane ismi Matt Busby, teknik direktör olarak Wilf McGuinness’ı atamış, sonra onun görevine son vererek yeniden takımın başına geçmiştir. Fakat gerçek anlamda sportif direktörlük yapan ilk kişi olarak, Southampton’dan Lawrie McMenemy olarak kabul edilmektedir.[2] 1973’te teknik direktör olarak işbaşı yapan İngiliz, 1981 yılında Alan Ball’u teknik direktörlüğe atamıştır. McMenemy aynı zamanda kulüpte Dave Merrington ve Graeme Souness’ı da göreve getirmiştir. Bu görevin Alman futbolundaki elçisi ise de 1979 yılından beri Bayern Münih’te bu görevi yapan Uli Hoeneß'tir. Türkiye'de ise bu görev ilk kez Fenerbahçe'de Aykut Kocaman tarafından yapılmış Aykut Kocaman Cristoph Daum'un görevinden ayrılmasından sonra ise teknik direktörlüğe getirilmiştir. Trabzonspor'da ise bu göreve ilk kez Ünal Karaman getirilmiştir. Beşiktaş'ta bu görevi ilk kez Önder Özen yaparken son olarak 2013 yılında Galatasaray bu göreve eski futbolcusu Tomáš Ujfaluši'yi getirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2013. 
  2. ^ "Sportif direktör kimdir". 28 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2022.