Space-Dye Vest

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Space-Dye Vest, ünlü progresif rock/metal gruplarından Dream Theater'ın 1994 yılında yayınladığı Awake albümünün son şarkısıdır. Şarkıyı besteleyen ve aynı zamanda sözlerini de yazan Kevin Moore, 1993 yılında grubuyla gerçekleştirdiği Images And Words turunda söz konusu şarkıyı bestelemiştir. İlk başlarda bu bestenin, grubun müzikal yapısına uygun olmadığını düşünen Moore, grup arkadaşlarının bu bestesine hayran kalacağını asla hayal etmediğini belirtmiştir.

Kevin Moore, Japon bir gazeteciye şarkının ardındaki anlamı açıklamıştır:

Bir giysi kataloğuna bakarken, space-dye vest isimli yeleği giyen bir model gözüme çarptı. O anda, bilinmeyen bir nedenden ötürü bir anda söz konusu yeleği giyen model kıza aşık oldum, sanki takıntılı bir aşk gibiydi... Neden böyle bir şey olduğunu anlayamadım. Zaman geçmesine rağmen, 'böyle bir şeyi neden yapıyorum?' sorusunu kendime sormaya devam ettim. Sonrasında, neden böyle bir şey yaptığımı idrak ettim; terk edildiğim bir ilişkiden yeni çıkmıştım ve paylaşmaya hazır olduğum şeyleri henüz paylaşamadan bu ilişki bitmişti. Ben de önüme gelen rastgele hedeflerle bu paylaşma fırsatı bulamadığım şeyleri paylaşmayı amaçlıyordum. Bu bir çeşit yansıtmaydı. Ve bu şarkı bir şekilde içimde kalan şeylerin dışarı çıkmasıydı ve kaybolmuşluğumun da itirafı niteliğindeydi. Bu yüzden, karanlık bir şarkıdır. Buna rağmen bu şarkının, bir tür duygusal boşalma ile gelen rahatlama özelliği vardı.[1]

Vokalist James LaBrie, Kevin Moore'un bir moda dergisinde söz konusu güzel modelin space-dye vest isimli yeleği giydiğini gördüğünü, ona âşık olduğunu ve o dergiyi oldum olası yanında taşıdığını belirtmiştir.[2] LaBrie, Kevin Moore'un söz konusu modele duyduğu aşkın masumiyetini kaybetmemesi için o modelle asla tanışmak istemediğini fark ettiğini eklemiştir. Portnoy ise şarkının karanlık yanı ile ilgili Grubun geri kalanı olarak şarkıyı ilk duyduğumuzda, fazlasıyla farklı bir şey olduğunu anladık ve bu şarkıya asla bulaşmak istemedik şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Kevin Moore'un gruptan ayrılmasından itibaren Dream Theater, söz konusu şarkıyı canlı olarak uzun süre çalmamıştır. Bunun nedeni ise şarkının 100% Kevin Moore çalışması olmasıdır. Daha sonra Awake albümünün 20. yılı nedeniyle konser listesine eklenmiş şarkının canlı kaydı Breaking the Fourth Wall isimli konser albümünde yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "What is Space-Dye Vest about?". DTNorway. 20 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2016. 
  2. ^ "Space-Dye Vest". dreamtheater.fandom.com. 21 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2023.