Son (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son
Dizinin afişi
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
SenaristBerkun Oya
YönetmenUluç Bayraktar
BaşrolEngin Altan Düzyatan
Nehir Erdoğan
Erkan Can
Berrak Tüzünataç
Yiğit Özşener
Tema müziği bestecisiToygar Işıklı
BesteciToygar Işıklı
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı25 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıKerem Çatay
Mekânİstanbul
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiAy Yapım
Yayın bilgileri
Kanalatv (HD)
Görüntü formatı576i (4:3 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi9 Ocak 2012 - 25 Haziran 2012
DurumuSona erdi
Dış bağlantılar

Son, Kerem Çatay'ın yapımcılığını ve Berkun Oya'nın senaryosunu üstlendiği Türk yapımı dram türündeki televizyon dizisidir. Dizi, 9 Ocak 2012 tarihinde atv'de yayımlanmaya başlamıştır. Tamamen yerli bir senaryoya sahip olan dizi sadece 25 bölüm olarak planlanmış ve 25 Haziran 2012'de son bölümü yayımlanarak tamamlanmıştır.[1]

Dizinin ana kadrosu Engin Altan Düzyatan, Nehir Erdoğan, Erkan Can, Berrak Tüzünataç ve Yiğit Özşener'den oluşmaktadır. Diğer öne çıkan oyuncu kadrosu ise Uğur Polat, Aylin Aslım ve Ülkü Duru'dan oluşmaktadır.[2]

Dizi, 25 bölümde tam 30 yıllık bir dönemi anlatıyor ve sondan başa doğru ilerliyor.[3]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Mutlu bir evlilik... Birbirine aşık bir karı koca...Çocuklarının üzerine titreyen anne baba...Şüphesiz, yalansız, güven dolu bir ilişki...

Bir gün bütün hayatınızın aslında koca bir yalandan ibaret olduğu gerçeği yüzünüze bir tokat gibi çarpabilir...

3 tip kadın vardır: Eviyle evli olan, çocuğuyla evli olan, eşiyle evli olan...

Aylin ilk günden beri eşiyle evli olan kadınlardan olmuştu. Evliliği boyunca bir gün bile şüphe duymamıştı Selim’den... Bir gün bile yalan söyleyebileceğini düşünmemişti, aldatılacağını aklına getirmemişti. Ta ki o güne kadar… Bir uçak kazası haberiyle yaşamı altüst olana kadar…

Onların “Son”u nasıl olacak?

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Selim (Yiğit Özşener tarafından canlandırılan), 30’lu yaşlarda. İstanbul doğumlu, doktor. Üniversitede anatomi kürsüsünde görevlidir. Profesörlük yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Çalışkan, idealist, disiplinlidir. Selim, annesi, babası ve kardeşi Ömer 1982 yılında ailece tatil yolunda bir trafik kazası geçirirler. Annesi, babası ve kardeşi Ömer ölür. Kazadan kurtulan tek kişi Selim’dir. Aile dostları, Halil ve Ali’nin annesi ve babası Selim’e sahip çıkarlar ve Selim onlarla yaşar, Halil ve Ali’yle beraber büyür. 26 yaşında tanıştığı Aylin’le 2001 yılında evlenirler. Bir aşk evliliği. 2004 yılında oğulları Ömer doğar.

Aylin (Nehir Erdoğan tarafından canlandırılan), 30’lu yaşlarının başında. İstanbul doğumludur. Oldukça güzel, alımlı bir kadın. Selim’in karısı. Mimar. Kocasının en yakın arkadaşı Halil’le kurdukları mimarlık şirketinin ortağı. Emekli bir albay ve ev kadını bir annenin tek çocuğu. Hayatında büyük kayıplar yaşamamış, belirli bir düzen içerisinde, hayal ettiği ve öngördüğü gibi yaşamış bir kadındır Aylin. 1999 yılında bir partide eşi Selim’le tanışırlar ve 2001 yılında evlenirler. 2004 yılında oğulları Ömer doğar. Aylin ailesine düşkün, çalışkan, yetenekli bir kadındır.

Ali (Erkan Can tarafından canlandırılan), 50 yaşında. İstanbul doğumludur. Halil’in abisi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde komiser. Sezgileri kuvvetli, soğukkanlı bir polis. Karısı Feride’yle sık sık didişseler de mutlu ve mütevazı bir hayat sürdürmektedirler. Çocukları yoktur. Feride Ali’nin bir an önce emekli olmasını istemektedir. Ali ise bu konuda kararsız ve çekingendir.

Alev (Berrak Tüzünataç tarafından canlandırılan), 20’li yaşlarda. İstanbul doğumludur. 16 yaşında babası kalp krizi geçirerek vefat eder. Annesinden çok babasıyla yakınlık kuran Alev bu beklenmedik vefatla yoğun bir depresyon dönemi geçirir. Çalkantılı ruh hali Alev’i şüpheci ve önsezilerine göre yaşayan bir kadın yapar. Amerika’da fotoğrafçılık eğitimi alır. Türkiye’de kendine ait bir fotoğraf stüdyosunda çalışmaktadır. 2001 yılında Bodrum’da Halil’le tanışırlar ve ani bir evlilik yaparlar. Mutsuz ve problemli bir evlilik.

Halil (Engin Altan Düzyatan tarafından canlandırılan), 30’lu yaşlarda, mimar, Alev ile evli, çocukları yok. Selim'in en yakın arkadaşı. Halil ve Selim'in geçmişe dayanan sağlam bir dostlukları var. Halil’in bir abisi var, Ali, komiser. Halil kendisini her anlamda yetiştirmiş, hırslı, başarılı bir mimar. Selim’in karısı Aylin'le birlikte kurdukları mimarlık şirketinin ortağı.

Oyuncu yorumları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizideki mimar Halil karakterini canlandıran Engin Altan Düzyatan: "Başı sonu belli olan bir dizide oynamak çok farklı bir duygu. Bu işe ne kadar konsantre olacağımızı biliyoruz. Bu projenin içinde olduğum için çok heyecanlıyım. Dizide Berrak'ın canlandırdığı Alev karakterinin eşini oynuyorum. Mimar karakteri için herhangi bir araştırma yapmadım. Hikâye ile ilgili çok fazla şey söyleyemiyorum bu konuda konuşma yasağım var."

Nehir Erdoğan'nın canlandırdığı Aylin karakterinin eşini canlandıran Yiğit Özşener: "Farklı bir projede yer aldığım için çok mutluyum. Seyircilerin izledikten sonra nasıl tepki vereceklerini çok merak ediyorum. Bu kez polisiye bir gerilim hikâyesi denedik. Her bölümün sonu ve başı merak uyandıracak şekilde olacak. Bunu da ne kadar becerebildiğimizi hep birlikte izleyip göreceğiz."

Engin Altan Düzyatan'nın canlandırdığı Halil karakterinin eşini canlandıran Berrak Tüzünataç ise: "Birlikte bir maceraya atılıyoruz. Benim oynadığım karakter hayatla uyumu pek yakalayamamış bir kız. Belli kırılganlıkları var. Amerika'da fotoğraf eğitimi almış. Kendi adıma çok farklı bir rol oynuyorum" yorumunu yapmıştır.

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Final Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Pazartesi 20.00 9 Ocak 2012 25 Haziran 2012 25 1-25 2012 atv

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin senaryosu Berkun Oya tarafından yazıldı. Yönetmen koltuğunda Ezel dizisini de yöneten Uluç Bayraktar oturdu. Dizinin yapımcılığını ise Ay Yapım ile Kerem Çatay yaptı.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi müzikleri ve düzenlemeleri jenerik müziği diğer tema müzikleri dahil olmak üzere Toygar Işıklı tarafından yapılmıştır.

Reyting[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi Türkiye'de büyük reyting başarıları elde edememesine rağmen yurtdışında büyük bir başarı yakalamıştır. Özellikler İsveç TV kanalı SVT2'de yayınlanmaya başladığı ilk gecede büyük bir reyting almıştır ve kanalın 2012 Kasım'ında aldığı büyük reytingleri bile geçmiştir.[4]

İsveç’te sezonun en iyi dizisi olduğu söylendi. Dizi ayrıca bu başarının üzerine Yunanistan, Kazakistan, Vietnam gibi ülkeler başta olmak üzere tam 30 ülkeye satıldı.[5]

Özellikle Avrupa'da büyük ilgi gören Son'un senaryosu Amerikalı ünlü prodüksiyon şirketi Sander/Moses Productions'un da dikkatini çekmiş ve ABD kanallarında yayınlanması için Ay Yapım ile anlaşma yapmıştır. Dizinin ABD'de izleyicilere göre yeniden uyarlanacağını söylendi.[6] 3 eylül 2016 tarihi itibarıyla Hollanda NPO kanalında ülkenin seyircilerine uyarlanmış şekilde ve "Vlucht HS13" ismiyle seyircilerle buluşacaktır.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sabah Gazetesi'nin Günaydın ekinin yazarı Yüksel Aytuğ, "Son"un senaryosunun karmaşıklığını "sudoku"ya benzeterek eleştirdi. Aytuğ yazısında "Son"un hikâyesinin sondan başa doğru geliştiğini, birbirinden bağımsız öykücükleri birbirine bağlama görevinin izleyiciye bırakıldığını ve bir iki bölüm diziyi izlemeyen bir izleyicinin hikâyeye hakim olmasi için özetlerin bile yetmediğini söyleyerek "Son"u zorlu zeka oyunu Sudoku'ya benzetti.[7]

İsveç’in en büyük gazetelerinden Expressen’in TV eleştirmeni Anders Björkman "Sezonun en iyi yabancı dizisi kanalın reytinglerini yukarıya çekti. Hikâyesi muhteşem. Beklenen dizi ABD’den değil Türkiye’den geldi. ‘Son’ uluslararası ayaklı, heyecan dozu yüksek bir gerilim" dedi.[8]

Uluslararası dağıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal kanalı atv olan dizi İsveç'te yayınlanarak Türk dizileri arasında Batı Avrupa'da yayınlanan ilk dizi olmuştur.[9] Yayına Ocak 2013'te başlamıştır ve reytinglerde Amerikan dizilerini geçerken, eleştirmenden övgü almıştır.[10]

Ülke Kanal İlk gösterim Orijinal ismi
 ABD FOX 2014 Runner (Uyarlama)
 Almanya Sat.1 2014 (Uyarlama)
 Birleşik Arap Emirlikleri MBC4 2 Şubat 2014 لغز الماضي
 Suudi Arabistan
 Bulgaristan Diema Family 13 Eylül 2013 Край или начало
 Fransa 2014 (Uyarlama)
 Gürcistan Rustavi 2 10 Ocak 2014 დასასრული
 İsveç SVT2 7 Ocak 2013 Lögnen
 Kazakistan Kanal 31 29 Nisan 2013 Шегініс
 Macaristan TV2 17 Temmuz 2013 Hazugságok gyűrűjében
 Pakistan Express Entertainment 11 Haziran 2013 Yeh Hai Meri Kahani
 Rusya STS 2014 (Uyarlama)
 Türkiye atv 9 Ocak 2012 Son
 Yunanistan ANT1 28 Ocak 2013 Son
 İsrail Viva Plus 10 Ağustos 2014 הסוף

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "25 Bölümlük 'son'". haberler.com. 16 Aralık 2011. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2013. 
  2. ^ "Atv'nin son dizisi "son"". net-yasam.com. 15 Ocak 2012. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Projeden Çok Etkilenmişler". net-yasam.com. 9 Ocak 2012. 28 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2013. 
  4. ^ "İsveçli'ler "Son" Dizisini Sevdi". televizyondizisi.com. 2013. 16 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 
  5. ^ "Hur långt skulle du gå för att finna sanningen?" (İsveççe). svt.se. Ocak 2013. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 
  6. ^ "Türk Dizileri Hollywood Yolunda". stargundem.com. 6 Nisan 2013. 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 
  7. ^ "İki TV Yazarından Sona Eleştiri". dizifilm.com. 1 Şubat 2012. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  8. ^ http://www.expressen.se/noje/recensioner/tv/anders-bjorkman-basta-nya-utlandska-serie-ar-turkisk 16 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İsveççe
  9. ^ "Türk dizisi fırtınası Batı Avrupa'da". sabah.com.tr. 1 Ekim 2012. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  10. ^ "İsveç'te bir numara oldu!". bugun.com.tr. 19 Ocak 2013. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]