Somut sanat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Somut sanat, Theo van Doesburg tarafından formülize edilmiş, 1930 yılında kendisinin sanat görüşü ile dönemin diğer soyut sanatçıları arasındaki farklılıkları tanımlamak için kullanılmış, geometrik soyutlamaya güçlü bir vurgu yapan bir sanat akımıdır. Van Doesburg'un 1931'deki ölümünden sonra terim, Latin Amerika'da stilin tanıtılmasına yardımcı olan Max Bill tarafından tekrar tanımlanıp popüler hale getirilmiştir.

Theo van Doesburg'a göre, sanata uygulandığı şekliyle soyut terimi olumsuz çağrışımlara sahipti; onun yerine daha olumlu olan somut terimini tercih etti.[1] Gruba Otto G. Carlsund, Léon Arthur Tutundjian, Jean Hélion ve kısa süre sonra siyasi bir kariyere başlamak için ayrılan matbaacı Marcel Wantz (1911–79) katıldı.[2] Mayıs 1930'da, ortak bir manifesto içeren ve onları daha radikal soyutlamacılar grubu olarak konumlandıran kendi Fransızca dergileri Revue Art Concret'in tek sayısını yayınladılar. Bu manifesto metni şu şekildedir:

Somut Resmin Esasları

Bizce:

  1. Sanat evrenseldir.
  2. Sanat eseri uygulanmadan önce tamamen zihinde tasarlanmalı ve şekillendirilmelidir. Doğanın, şehvetin veya duygusallığın biçimsel verilerinden hiçbir şey almayacaktır. Lirizmi, dramayı, sembolizmi vb. dışlamak istiyoruz.
  3. Resim tamamen plastik öğelerden, yani yüzeyler ve renklerden oluşturulmalıdır. Resim öğesinin "kendisi"nin ötesinde bir anlamı yoktur; bu nedenle bir tablonun "kendisi" dışında bir anlamı yoktur.
  4. Resmin ve öğelerinin yapımı basit ve görsel olarak kontrol edilebilir olmalıdır.
  5. Resim tekniği mekanik, yani kesin ve izlenimcilik karşıtı olmalıdır.
  6. Mutlak netliğe yönelik bir çaba zorunludur."[3]

Grup kısa ömürlü oldu ve 1930'da daha büyük grup sergilerinin bir parçası olarak yalnızca üç kez birlikte sergilendi. Van Doesburg'un 1931'deki ölümünden kısa bir süre önce, Paris'te hâlâ aktif olan Art Concret grubunun üyeleri, daha büyük bir dernek olan Abstraction-Création ile birleşti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jean Luc Daval, "Avant Garde Art 1914-1939", Skira, Geneva 1980, p.171
  2. ^ Jean Hélion, "Art Concret 1930: Four Painters and a Magazine" 13 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in Double Rhythm: Writings About Painting, Skyhorse Publishing 2014
  3. ^ [fabstract Springer p.413-4]