Solomos Solomu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Solomos Solomou sayfasından yönlendirildi)

Solomon Solomu (Yunanca: Σολομών Σολωμού, 1970 - 14 Ağustos 1996); 8 Ağustos 1996 tarihindeki bir sınır gösterisinde ülkücüler tarafından öldürülen kuzeni[1] Tasos İsaak adlı Rum gencinin olayını, 14 Ağustos 1996 tarihinde Mağusa sınır kapısında protesto eden, daha sonrasında ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin etkin olduğu topraklardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarına geçerek sınırda asılı olan Türk bayrağını indirmeye çalışan Rum. Olayın devamında Türk askerinin "Dur!" emrini ve göndere tırmanırken yanından geçen uyarı ateşini dinlemeyip eylemine devam etmesi ve akabinde bayrağı indirmek üzere iken boynundan vurularak öldürülmesiyle son bulmuştur. Olay, kameralar tarafından saniye saniye görüntülenmiştir.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu olay üzerine BM Genel Sekreteri Butros Gali, Kıbrıs'ta meydana gelen olaylardan üzüntü duyduğunu bildirerek iki toplum liderini, durumu yatıştırmaya ve anlaşmazlıkları diyalog yoluyla çözmeye çağırdı.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Bayrak Televizyonunda yaptığı konuşmada, Rum Lideri Glafkos Klerides'e çağrıda bulunarak gençleri sınıra ve ateşe sürmek yerine barış masasına oturulması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs'taki Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı da yaptığı açıklamada, Barış Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta Türk halkının huzur ve güveni için bulunduğuna dikkat çekerek bu kuvvetin asla saldırgan niyet taşımadığını, başkalarının topraklarında gözü olmadığını, sadece kendi hudutlarını koruduğunu vurguladı.

Başbakan Necmettin Erbakan olayla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Bu eylemleri teşvik edenleri ve müsebbiblerini kınıyor, kendilerini aklıselim ile harekete davet ediyorum." dedi.

ABD Başkanı Bill Clinton'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, "Bir bez parçası için bir gencin hayatını sonlandırmak doğru değil." dedi. Bu sözler Türkiye'de ve KKTC'de büyük tepki gördü. Türk halkı yurdun dört bir yanını bayraklarla donatarak Holbrooke'u protesto etti.

Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller de yaptığı yazılı açıklamada Kıbrıs'ta, Rum tarafının tahrikkâr eylemlerinin son bulması gerektiğini belirterek BM'nin ve Kıbrıs'la ilgili tüm tarafların, bu gibi davranışlara karşı kararlı bir tutum izlemelerini istedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ve KKTC'yi başta BM olmak üzere ABD'ye ve Avrupa Birliği'nin (AB) bütün organlarına şikâyet edeceklerini söyledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tassos Isaac and Solomos Solomou: The 'hero martyrs' who protested against Turkey's occupation in Cyprus". The Greek Herald. 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]