Skal International

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Skål International Seyahat ve Turizm Birliği
Kuruluş1932
Kuruluş yeriParis
AmaçTurizm meslek birliği
MerkezTorremolinos'taki Genel Sekreterlik (İspanya)
ÜyelerDünya çapında yaklaşık 12.622, Almanya'da yaklaşık 700 kişi[1]
BaşkanHer yıl değişen icra komitesi
Resmî sitehttps://skal.org/


Skål International (kısaca: Skål) 1932 yılında Paris'te kurulmuş[2] seyahat ve turizmin tüm kollarını bir araya getiren 78 ülkede 311 yerel kulüplerdeki 12.622 üyesiyle[3] turizm sektöründe DRV (Alman Seyahat Birliği) [de] veya BARIG [de] gibi derneklerin aksine kâr amacı gütmeyen küresel bir meslek birliğidir. Skål seyahat ve turizm endüstrisinin tüm alanlarını (oteller, seyahat acenteleri, tur operatörleri, havayolları vb.) bir araya getirir. Turizmdeki liderleri temsil eder ve yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde toplantılar aracılığıyla bireyler arasında iletişim ve profesyonel fikir alışverişi için bir platform oluşturur.

Üyelerinin çoğunluğu otel müdürleri, satış müdürleri, turizm pazarlama müdürleri gibi yöneticiler olmakla birlikte; seyahat acenteleri, danışmanlar, seyahat uzmanları ve turist rehberleri gibi serbest melek sahibi kişiler üyeleri arasında yer alır.[2]

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Sekreterlik, Torremolinos'ta [en] (İspanya) bulunmaktadır. Derneğin yönetimi üyeler tarafından seçilen bir İcra Komitesi [en] tarafından kontrol edilir.[4] Skål'ın temeli yerel kulüplerdir (bir şehirde veya turistik bölgede kurulan dernekler). Bu kulüpler ulusal düzeyde bir araya gelerek ulusal komite adı verilen bir komite oluştururlar. Ulusal Komitenin amacı ulusal çıkarları bir araya getirmek, bunları küresel Skål topluluğuna tanıtmak ve uygulamaktır. Ulusal komitelere rağmen, bireysel kulüpler Skål International'ın (AISC olarak da bilinir) üyesidir ve eşit haklara sahiptir.

İsmin tarihi ve anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Skal ismi seyahat acentesi profesyonellerinin İskandinavya seyahati sırasında ortaya çıkmıştır. Skål kelimesi iskandinavya orijinli bir kelimedir. Geçmişte dışarıdan gelen konuklara dostluğun bir belirtisi olarak Skål diye seslenilen bir selamlamadır. Ayrıca dostluk belirtisi olarak deniz kabuğu (Skål) içinde içecek ikram edilirdi.. Şerefe anlamında da kullanılan Skål'ın açılımı aşağıdaki şekildedir:[5]

Sundhet = Sağlık

Kärlek = Aşk

Ålder = Uzun Yaşam

Lycka = Şans

Üyelik[değiştir | kaynağı değiştir]

1932 Yılında, İsveç ile Fransa arasında  gerçekleşmesi planlanan ilk uçuş (Paris - Stockholm) anlaşmasının imzalanmasından sonra, bir grup Fransız  turizmci, Stockholm'a İsveçli turizmciler tarafından açılan yeni uçuş hattını kutlamak adına davet edilirler. Buradaki ağırlamanın ardından doğan güçlü arkadaşlıklardan sonra, lokal ve uluslararası ilişkilerin, arkadaşlıkların, bu tarz birlikteliklerle güçlendiği savı ile, Fransız Turizmciler bu ilişkiyi yürütmek ve yönlendirmek için, belli bir organizasyon çatısının kurulmasına karar verirler. Önceliği ''Dostluk'', ''İyi Niyet'' olan bir çatı. 16 Aralık 1932'de de Paris'te Rene Genestie başkanlığını yaptığı ilk kulüp kurulur.[6]

Skål toplantıları resmi ama aynı zamanda samimi bir toplantı ortamına sahiptir. Etkinlikler kapsamında genellikle ortak öğle veya akşam yemeği düzenlenmektedir. Her kulüp, çoğunlukla aylık toplantılar sırasında teknik dersler olmak üzere çeşitli mesleki etkinlikler sunar. Toplantılara sadece yerel olarak değil, dünya çapında katılmak da mümkün. Skål “hareketinin” temel fikri, ekonomik faaliyetlerin gelişebileceği dostane ve kişisel temaslara dayalı küresel bir ağ oluşturmaktır.

27 Nisan 1934 te ise, 5 ayrı ülkeden 12 ayrı kulüp kuruluşu bu oluşumu takip eder. Bunun üzerine, aynı gün, Skal  kulüplerini dünya geneline yayma ve uluslararası bir organizasyon şemsiyesi altında toplama fikri de Florimond Volckaert'tan gelir. Ve bu amaçla 27 Nisan 1934 te Paris, Hotel Scribe'te bir kokteyl düzenlenir. Ertesi gün, yani 28 Nisan 1934 te ise, düzenlenen ilk resmi toplantıda, ilk kuralların tespit edildiği geniş gündemli bir toplantıda Başkanlığa Florimond Volckaert'in atanmasıyla A.I.S.C ''Association Internationale des Skål Clubs resmen kurulur.

Üyelik şartı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Skål kulübüne üye olmanın şartları şunlardır:

  • Turizm, otel veya ulaştırma sektörlerinde yönetim pozisyonunda veya serbest meslekte (kabul edilirse) en az üç yıl tam zamanlı çalışma.
  • Genç üyeler ve geleceğin yöneticileri Young Skal üyesi olma seçeneğine sahiptir. Bu, bir turizm mesleğinde çalışma veya eğitim gerektirir; üyenin 29 yaşından büyük olmaması gerekir.
  • Şirketler değil, yalnızca gerçek kişiler Skål'a üye olabilir.

Üye avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şu anda dünya çapında 12.622 civarında turizm uzmanı ve turizm şirketi ile iletişim imkanı
  • Şifre korumalı web siteleri üzerinden adres ve iletişim bilgilerine erişim
  • Konferanslara, tartışmalara, seminerlere ve yıllık turizm forumuna erişim
  • Özel tekliflere erişim. Örneğin; oteller, kiralık arabalar, feribotlar ve gemi yolculukları, ileri eğitim ve iş danışmanlığı alanlarında fiyat indirimleri ve özel teklifler
  • Skål Dergisi yılda bir kez 40 sayfa olarak yayınlanmaktadır. Alman Skål Haberleri (uluslararası) ve uluslararası Skål Haberleri düzenli olarak yayınlanmaktadır.
  • Skål'ın kendi “Florimond Volckaert Fond”u acil durumlarda Skål üyelerini ve ailelerini para ve hizmetlerle destekliyor
  • Skål International, 1984'ten beri Dünya Turizm Örgütü'nün üyesidir ve kendi projeleriyle turizm sorunlarına katkıda bulunmaktadır (örneğin, sürdürülebilir turizmi teşvik eden şirketlere ve projelere verilen yıllık EKOTURİZM Ödülü)

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Skål Almanya'da ağ kurma konusunda başarılıdır. Dernek, alt bölümlerinin az çok yaşlanması nedeniyle kendi içinde eleştiri almaktadır. Yine de pek çok kulüp profesyonel hayatlarına sıkı sıkıya bağlı olan yeni aktif üyeleri almayı başarıyorlar. Genç üyeler azınlıkta olsa da kulüpler 78'den fazla ülkeyle yapılan alışverişlerde başarı sağlıyor.

Yaşlanma sorunu özellikle Avrupa kulüplerini etkilemektedir. Dünya çapında, özellikle Asya ve Güney Amerika'nın yanı sıra Avrupa'da da çok aktif turizm bölgeleri bulunmaktadır Bunlardan biri olan Türkiye'de daha genç üyeler aktif olarak bulunmaktadır. Bunun temel nedeni ilgili bölgelerde turizm sektörünün olumlu gelişmesidir. Diğer etkenlerin yanı sıra, Avrupa'daki okullar, eğitim kursları çok uzun sürdüğünden ve çok geç yaşlarda tamamlandığından, çalışanları ancak ileri yaşlarda yönetici pozisyonlarına getirebilmektedir.

Türkiye'de Skål kulüpleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de Skål kulüpleri 17 yerde temsil edilmektedir. Bunlar:[7]

Skalite[değiştir | kaynağı değiştir]

Turizmde kaliteli bir anlayışı vurgulamaya önem veren Skal İstanbul, 1998 yılından beri Turizm Oskarları olarak adlandırılan Turizmde Kalite, Skalite Ödülleri vermektedir.[8][9][10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Skal Almanya". 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  2. ^ a b "Skal Hakkında". skalistanbul.com. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  3. ^ "Skal Genel Bakış". Skal. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  4. ^ "Skal İcra Komitesi". Skal. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  5. ^ "Skal Almanya Chronik 2023". Skal Deutschland. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  6. ^ "Skal'ın Tarhiçesi". Skal Türkiye. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  7. ^ "Skal Türkiye Kulüpler". Skal Türkiye. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  8. ^ "Turizm Oscar'ları muhteşem bir törenle sahiplerini buldu". 13 Aralık 2011. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2011. 
  9. ^ "İşte Skalite 2011 ödüllerini kazananlar". 13 Aralık 2011. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2011. 
  10. ^ "Turizmde Kalite Ödülleri'ni kazananlar belli oldu". 14 Aralık 2012. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]