İçeriğe atla

Single pot still viski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Powers single pot still viski şişesi

Single pot still viski, (Türkçesi: Tek imbik viski) tek bir damıtım evi tarafından, bir pot imbikte damıtılmış maltlanmış ve maltlanmamış arpanın karışık bir karışımından yapılan bir İrlanda viskisi stilidir.[1] Tek malt viskiye biraz benzeyen stil, maltın yanı sıra karışıma maltlanmamış çiğ arpanın dahil edilmesiyle tanımlanır. Ancak, zaman zaman az miktarda çiğ yulaf veya buğday kullanılmış olabilir.[2] Bu maltlanmamış bileşenin pot still viskiye, aksi takdirde benzer malt viskilerden daha "baharatlı" ve "daha yoğun bir doku" verdiği söylenir.[2]  Viski, tek bir damıtım evinin yerinde tamamen damıtılmamışsa, o zaman pot still viski olarak adlandırılabilir ancak single pot still viski olarak adlandırılamaz.[3]

Bir zamanlar dünyanın en popüler viski türü olan bu viski türü,[2] tarihsel olarak saf pot still viski, İrlanda tarzı pot still viski veya -özellikle İrlanda'da- sadece pot still viski olarak anılmıştır.[4] "Tek pot still" terimi, yalnızca son yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri Vergi ve Ticaret Bürosu'nun yiyecek ve içecek etiketlemesinde "saf" teriminin kullanımına yönelik itirazlarını aşmak için ortaya atılmıştır.[5] Dünya çapındaki bazı damıtma tesisleri, İrlanda teknik özelliklerine uygun olarak kendi viski versiyonlarını yaratmaya başlamıştır; buna örnek olarak, Avustralya'nın ilk Tek Pot Still Viskisi olduğunu iddia eden Tazmanya'daki Transportation Whiskey gösterilebilir.[6]

Terim, yalnızca imbikte üretilen viskiyi ifade eden teorik kavramla karıştırılmamalıdır (bu kavram, tek malt viskinin yanı sıra imbikte üretilen bourbon ve çavdar viskisinin bazı örnekleri için de geçerlidir).

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ http://www.whiskycast.com/files/WhiskyCast_20120107.mp3
  2. ^ a b c "A Glass Apart: Irish Single Pot Still Whiskey - O'Connor, Fionnán: 9781864705492 - AbeBooks". www.abebooks.com (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-08-01. 
  3. ^ "Technical file setting out the specifications with which Irish whiskey / Uisce Beatha Eireannach must comply" (PDF). Erişim tarihi: 31 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Old Comber 30-year-old whiskey (bottled in 1980s)". Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  5. ^ ""Pure" Pot Still Irish whiskey is now "Single" Pot Still | Whisky Advocate Blog". web.archive.org. 2012-02-08. Erişim tarihi: 2024-08-01. 
  6. ^ "Transportation Whiskey - About". Erişim tarihi: 30 Temmuz 2024.