Sincar Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sincar baskını
Fırat-Dicle Seferi
İran-Osmanlı savaşları
Tarihİlkbahar 1516
Bölge
Sonuç Osmanlı zaferi
Taraflar

Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu

  • Kürt aşiretler
Safevi Devleti
Komutanlar ve liderler
Bedir Bey
Seyyid Ahmed Bey
Mevahib Çelebi
Çuka Han
Yegan Bey
Güçler
200-500 2.000
Kayıplar
12 200

Sincar Muharebesi veya Sincar Baskını; Mardin'deki Ustacalı Karahan'a takviye için giden Safevi birliklerinin Sincar ovasında düştükleri pusu.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

1516 itibari ile Osmanlı İmparatorluğu'nun İran cephesi kumandanı Bıyıklı Mehmed Paşa, Güneydoğu Anadolu'nun ekseriyetini ele geçirdi ve Ustacalı Karahan'ın komutasındaki Safevi ordusunu iyice köşeye sıkıştırdı.

Mardin'e çekilen Karahan, I. İsmail'den takviye talep etti. Bu sırada komuta kademesinde sorun yaşayıp bölünen Osmanlı ordusu da kışı geçirmek için Diyarbakır'a dönüp, Yavuz Sultan Selim'den de takviye istedi.

Bıyıklı Mehmed Paşa, civarı iyi bilen Kürt aşiretler sayesinde hemen hemen bütün Anadolu geçitlerine hakimdi. Bunun farkında olan Safevi ordusu da mühimmat ve asker sevkiyatlarını Irak üzerinden yürütmeye başladı. Bağdat valisi de bu sevkiyatlarda en büyük sorumluluğa sahipti. İstihbaratı sayesinde olanlardan haberdar olan Bıyıklı Mehmed Paşa, İstanbul ve Karaman'dan gelecek takviyeler için zamana ihtiyacı vardı. Bunun için de Kürt aşiretleri baskınlar ve pusular için görevlendirdi.

Safevi kuvvetleri çölden geçerken tedbirsiz davranıyordu. Aralarında İdris-i Bitlisi'nin oğlunun da yer aldığı bazı aşiret beyleri, Cizre'deyken Sincar'dan geçicek bir takviye olduğunu duyunca hemen bölgeye intikal etti. Ani baskınla düzensiz hareket eden Safevi kuvvetleri bozuldu ve baskıncıların sayısını bilmediklerinden paniğe kapılıp dağıldılar. Tüm bunlara rağmen bazıları Mardin'e ulaşmayı başardı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hoca Sadeddin Efendi (1585). Diyarbakır'ın ele girmesi. s. 260-261. ISBN 9789751710949. 
  • Göyünç, Nejat (1969). Kuvvetlerin takviyesi, alınan tedbirler. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi basımevi. s. 22. ISBN 9789751604026.