Sidiki Kaba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sidiki Kaba
Senegal Başbakanı
Görevde
Makama geliş
6 Mart 2024
Yerine geldiği Amadou Ba
Başkan Macky Sall
Kişisel bilgiler
Doğum 21 Ağustos 1950 (73 yaşında)
Tambacounda, Senegal
Partisi Cumhuriyet için İttifak

Sidiki Kaba (d. 21 Ağustos 1950), Senegalli siyasetçi. Kaba, Afrika ülkesi Senegal'de 6 Mart 2024'ten bu yana Senegal'in 15. Başbakanı olarak görev yapmaktadır.

2013'ten bu yana Senegal Adalet Bakanı görevini yürütmüştür. 8 Aralık 2014 tarihinde, Afrikalı Taraf Devletler arasından konsensüs adayı olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Tüzüğüne Taraf Devletler Meclisi Başkanı seçildi ve Meclis Bürosu tarafından onaylandı. New York ve Lahey'den faaliyet gösteren Meclis Başkanı olarak görev yapacak, aynı zamanda Dakar'dan Adalet Bakanı olarak görevlerini sürdürecektir.

Sidiki Kaba hukuk okudu. Profesyonel kariyerini, özellikle basın özgürlüğü, kadın hakları ve siyasi haklarla ilgili konularda insan haklarının desteklenmesi ve korunmasına adamıştır. 1998 yılında Roma Tüzüğü müzakerelerine katılmış ve sonrasında Tüzüğün Senegal ve diğer birçok Afrika ülkesi tarafından onaylanmasını teşvik etmek amacıyla çok sayıda kampanya yürütmüştür. Daha önce Afrika İnsan ve Halk Hakları Komisyonu'nda temsil ettiği Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun 2001 yılında başkanı seçilen ilk Afrikalı oldu. Çok sayıda hukuk ve savunuculuk örgütünün kurucusudur.

Başbakan[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Mart 2024'te Sidiki Kaka, Senegal başbakanı olarak atandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]