Sibt al-Maridini

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sibt al-Maridini, tam adı Muḥammad ibn Muḥammad ibn Aḥmad Abū ʿAbd Allāh Badr [Shams] al‐Dīnal‐Miṣrī al‐Dimashqī (1423 - 1506) olan, Mısır doğumlu bir astronom ve matematikçiydi. Babası Şam'dan gelmiştir. "Sibt al-Maridini" adı, "Al-Mardini'nin kızının oğlu" anlamına gelmektedir. Annesinin dedesi olan Abdullah al-Maridini, sekizinci yüzyıl AH'de tanınmış bir astronomdu. Geleneklere göre, astronom İbn al-Majdi'nin (ö. 850/1506) öğrencisiydi.

Sibt al-Maridini, Kahire'deki El-Ezher Camii'nde matematik ve astronomi dersleri vermiştir. Ayrıca caminin zaman tutucusuydu. Astronomi üzerine en az elli adet kitap yazmıştır ve en az yirmi üç matematik kitabı yazmıştır.

El-Sakhawy, Sibt al-Maridini'nin İslam hukuku, astronomi ve matematik üzerine yazdığı iki yüz kitabı saymıştır. Dünya genelinde antik el yazması kitaplara odaklanan kütüphanelerde eserlerinin transkriptleri bulunmaktadır.

Sibt al-Mardini, "müezzinlerin (namaz vaktini çağıranlar) görüşü, hukukçuların görüşünden daha az doğrudur ve namaz vaktinin belirlenmesinde hukukçuların görüşünün temel alınması gerektiği"ni açıklamıştır.