Sibirya'daki Polonyalı siyasi sürgünlerin ayaklanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sibirya'daki Polonyalı siyasi sürgünlerin ayaklanması

Ayaklanma anısına Baykal Gölü'nün yakınlarına yapılan anıt
Tarih24-28 Haziran 1866
Bölge
Sonuç Direnişçiler kaybetti
Taraflar
Polonyalı direnişçiler Rusya
Komutanlar ve liderler
Narcyz Celiński
Gustaw Szaramowicz
II. Aleksandr
Güçler
700 Sibirya'daki kuvvetler
Kayıplar
300 direnişçi öldü diğerleri yakalandı


Sibirya Ayaklanması, veya Baykal İsyanı (Lehçe: Powstanie zabajkalskie veya Powstanie nad Bajkałem, Rusça: Кругобайкальское восстание), 24 Haziran 1866 tarihinde Polonya'daki direniş hareketine katıldıkları için Sibirya'ya sürgün edilen yaklaşık 700 kişilik bir grupun 4 gün sürecek olan ayaklanmasıdır.

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

1863-1865 yılları arasında Polonya'yı özgürleştirmek amacıyla meydana gelen Ocak Ayaklanması başarısızlığa uğramasının ardından Rus İmparatorluğu ayaklanmaya katılanların birçoğunu Sibirya'ya sürgün edildi.

Direnişçiler, Sibirya milliyetçileri ile temasları vardı. Bununla birlikte Narodnikler hareketinin lideri olan Nikolai Çernişevski ve Aleksandr Herzen'den Polonyalıları destekliyordu.

Direnişçiler Sibirya'dan kaçtıktan sonra Moğolistan üzerinden Çin'e gidip oradaki İngiliz gemileri ile Amerika'dan Avrupa'ya geri dönmeyi amaçlamıştır.

ama nedeniyle ihanete tutuklama dalgası planlarını bozdu.

Tutuklamalar, yapımına ayrıldı yaklaşık 700 Polonyalılar bir grup meydana gelen büyük bir ayaklanma engelledi rağmen Circumbaikal Highway (yakın bir yol Baykal Gölü ve Moğol sınır) muhafızları silahsızlandırılması ve

Direniş[değiştir | kaynağı değiştir]

Direnişçiler, Özgür Polonya Sibirya Ordusu (Syberyjski Legion Wolnych Polaków) kendilerine adı verdiler. Sürgündeki Polonyalıların ayaklanması üzerine Sibirya'da bulunan Rus güçleri isyancılara karşı seferber oldu. Ayaklanmacılar üzerlerine gelen orduya karşı direnemedi ve yenildi. Ayaklanma bittikten sonra Rus Çarı Sibirya valisi Irkutsk idam edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]